Šef kineske diplomatije: Humanitarna katastrofa u Gazi sramota za civilizaciju

"Činjenica da se danas, u 21. veku, ova humanitarna katastrofa ne može zaustaviti, ljudska je tragedija, i sramota za civilizaciju", rekao je Vang na konferenciji za novinare u Pekingu

1682 pregleda 2 komentar(a)
Ji na konferenciji za novinare na marginama Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), danas u Pekingu, Foto: Reuters
Ji na konferenciji za novinare na marginama Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), danas u Pekingu, Foto: Reuters

Kineski ministar spoljnih poslova, Vang Ji, izjavio je danas da je humanitarna katastrofa izazvana ratom u Gazi "sramota za civilizaciju" i ponovio poziv Pekinga na "trenutni prekid vatre".

"Činjenica da se danas, u 21. veku, ova humanitarna katastrofa ne može zaustaviti, ljudska je tragedija, i sramota za civilizaciju", rekao je Vang na konferenciji za novinare u Pekingu.

Prema njegovima rečima, nijedan razlog ne može da opravda nastavak sukoba.

"Međunarodna zajednica mora hitno da reaguje, postavljajući kao apsolutni prioritet momentalni prekid vatre i prekid neprijateljstava", rekao je šef kineske diplomatije, apelujući da humanitarna pomoć treba da bude "moralna odgovornost".

Vang je rekao i da se Peking zalaže za "punopravno" članstvo palestinske države u Ujedinjenim nacijama.

Povodom Tajvana, kineski ministar spoljnih poslova je rekao tajvanski separatisti biti "likvidirani od strane istorije".

"Svako na ostrvu Tajvan ko pokuša da postigne nezavisnost Tajvana neizbežno će biti likvidiran od strane istorije", rekao je Vang Ji, dodajući da Tajvanu "nikada neće biti dozvoljeno da se odvoji od matice".

Vang je takođe rekao da će Peking "braniti" svoja prava u Južnom kineskom moru, nakon niza incidenata sa Filipinima.

"Branićemo naša legitimna prava u skladu sa zakonom“, rekao je šef kineske diplomatije.

Bonus video: