Netanjahu: Raste pritisak, ali moramo da zbijemo redove

Nema naznaka napretka u pregovorima o obustavi vatre u Gazi, premijer Izraela rekao da će nastaviti ofanzivu, uključujući Rafu

16652 pregleda 3 komentar(a)
Izbacivanje paketa pomoći na sjeveru Gaze, Foto: Rojters
Izbacivanje paketa pomoći na sjeveru Gaze, Foto: Rojters

Hamas je saopštio da je njegova delegacija juče napustila Kairo usred pregovora o sporazumu o prekidu vatre u Gazi za koji se posrednici nadaju da će postići prije ramazana.

Nakon četiri dana pregovora u kojima su posredovali Katar i Egipat o obezbjeđivanju 40-dnevnog prekida vatre prije muslimanskog mjeseca posta koji počinje sljedeće sedmice, još nema naznaka napretka povodom ključnih tačaka, a obje strane krive onu drugu.

“Hamasova delegacija je jutros napustila Kairo radi konsultacija sa rukovodstvom pokreta, uz nastavak pregovora i napora da se zaustavi agresija, vrate raseljeni i dopremi pomoć našim ljudima”, navedeno je u saopštenju Hamasa.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da Izrael “ometa” napore da se zaključi sporazum o prekidu vatre.

Abu Zuhri je rekao Rojtersu da Izrael odbija Hamasove zahtjeve da prekine ofanzivu u enklavi, povuče svoje snage i obezbijedi nesmetan ulazak pomoći i povratak raseljenih.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je juče riješenost da nastavi vojnu kampanju u Gazi. Izrael je ranije poručio da mu je cilj da uništi Hamas i da svaki prekid vatre mora biti privremen. Takođe je tražio spisak talaca koji su još živi i koje Hamas drži u Gazi.

“Nepotrebno je reći da će Izrael učiniti sve što je potrebno da oslobodi naše taoce. Mi smo vrlo, vrlo jasno rekli i SAD su to ponovile da je, nažalost, Hamas taj koji je sada kamen spoticanja jer nam ne govori ko je živ i koga drže u zatočeništvu”, rekao je juče portparol izraelske vlade David Mencer.

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je ranije ove sedmice da je sporazum o prekidu vatre u rukama Hamasa.

Sporazum za Gazu koji je predstavljen Hamasu podrazumijeva oslobađanje nekih od talaca koje još drži nakon napada 7. oktobra. Palestinski zatvorenici koje drži Izrael takođe bi bili oslobođeni.

Zvaničnici Hamasa su kazali da prekid vatre mora biti uspostavljen prije nego što se oslobode taoci, da izraelske snage moraju napustiti Gazu i svi stanovnici Gaze moraju biti u mogućnosti da se vrate kućama iz kojih su pobjegli. Hamas je saopštio da ne može da pruži spisak talaca koji su još živi prije obustave vatre, jer se taoci nalaze širom ratne zone.

Ekspert Ujedinjenih nacija rekao je juče da Izrael uništava sistem ishrane u Gazi kao dio šire "kampanje izgladnjivanja" i prekorio tijelo UN za ljudska prava što ne čini više

Vijest da je delegacija Hamasa napustila Kairo bez dogovora naišla je na očaj u Gazi, koja je nakon pet mjeseci rata pogođena dubokom humanitarnom krizom.

“Osjećam veliko razočarenje i očaj, takođe i strah”, rekao je Abir, koji je sa 12-članom porodicom našao utočište u Rafi na jugu Gaze.

“Amerika mora izvršiti pritisak za prekid rata ili dugoročno primirje i dozvoliti dopremanje pomoći svim stanovnicima”, rekao je Abir za Rojters.

Raseljeni Palestinci u Rafi
Raseljeni Palestinci u Rafifoto: Reuters

Centralna komanda SAD i Kraljevsko jordansko vazduhoplovstvo nastavili su juče zajedničke napore da dostave hranu i drugu pomoć sjeveru enklave, gdje je, kako navode humanitarne agencije UN, veliki dio stanovništva na ivici gladi.

Ekspert Ujedinjenih nacija rekao je juče da Izrael uništava sistem ishrane u Gazi kao dio šire “kampanje izgladnjivanja” i prekorio tijelo UN za ljudska prava što ne čini više.

“Prizori gladovanja u Gazi su nepodnošljivi, a vi ne radite ništa”, rekao je Majkl Fahri, specijalni izvjestilac UN za pravo na hranu, u govoru pred Savjetom UN za ljudska prava.

Netanjahu je obećao da će nastaviti sa izraelskom ofanzivom, uključujući Rafu, rekavši da je alternativa gubitak rata protiv Hamasa.

“Postoji međunarodni pritisak i on raste, ali... moramo da zbijemo redove, moramo zajedno da se suprotstavimo pokušajima da se zaustavi rat”, rekao je.

“Ko god nam kaže da ne djelujemo u Rafi, govori nam da izgubimo rat i to se neće desiti”, rekao je Netanjahu.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi rekli su da je broj ljudi za koje je potvrđeno da su ubijeni u izraelskoj ofanzivi sada premašio 30.800.

U odvojenom saopštenju, Hamas je juče ponovio poziv Palestincima na Zapadnoj obali, Jerusalimu i unutar Izraela da pojačaju posjete džamiji Al-Aksa tokom ramazana kako bi povećali pritisak na Izrael da “pristane na zahtjeve za prekid vatre”.

Pregovarači se zalažu za sporazum prije ramazana, dijelom zbog zabrinutosti da bi kompleks džamije u Jerusalimu, trećeg najsvetijeg mjesta u islamu, mogao postati žarište nasilja tokom mjeseca posta.

Izrael je poručio da će dozvoliti sličan nivo pristupa tom mjestu kao prethodnih godina, ne navodeći cifre.

Bonus video: