U Nigeriji naoružane osobe otele više od 280 đaka

"Prvo smo mislili da ih je bilo 200 ali posle pažljivog prebrojavanja utvrdili smo da je oteto nešto više od 280 djece"

3727 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naoružane osobe otele su više od 280 đaka u napadu na školu na sjeverozapadu Nigerije, rekli su medijima učitelj i mještanin dok vlasti još nisu saopštile podatak o broju otetih ali su potvrdile da se desila otmica.

Lokalne vlasti nigerijske države Kadune potvrdile su da se juče dogodila otmica u školi Kuriga, ali nisu precizirale koliko je đaka oteto.

Jedan od nastavnika škole Sani Abdulahi rekao je da je osoblje uspjelo da pobjegne sa brojnim đacima u vrijeme dok su naoružani ljudi pucali u vazduh.

On je rekao da pokušavaju da utvrde tačan broj otete djece, ukazujući da se u srednjoj školi Kurige vodi njih 187 kao nestalo, a u osnovnoj 125, ali i da se 25 vratilo.

"Više od 280 djece je oteto. Prvo smo mislili da ih je bilo 200 ali posle pažljivog prebrojavanja utvrdili smo da je oteto nešto više od 280 djece", rekao je mještanin Muhamad Adam za Frans pres.

Guverner države Kadune rekao je da za sada ne znaju koliko đaka je oteto.

Organizacija Amnesti Internešenal je osudila otmice u Kaduni i pozvala nigerijske vlasti da zaštite škole.

Poslednjih godina kriminalne bande više puta su napale škole uglavnom u ruralnim zonama u sjeverozapadnim državama Nigerije.

Predsjednik Nigerije Bola Ahmed Tinubu došao je na vlast 2023. uz obećanje da će se obračunati za nesigurnošču podstaknutom ekstremističkim grupama, banditima na sjeveroistoku i porastu međuetničkog nasilja u centralnim nigerijskim državama.

Zvanični izvori objavili su juče da su ekstremisti oteli više od 100 žena na sjeveroistoku Nigerije.

Bonus video: