BLOG U Pojasu Gaze poginula još 82 Palestinca, ukupno 30.960

Rat Izraela i Hamasa – 155. dan

11902 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2024. 21:50h
Završeno
20:40h

Iako je najavljeno da bi isporuka humanitarne pomoći Gazi sa mora mogla da počne ovog vikenda, probni brod još nije isplovio sa Kipra.

13:36h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas tokom govora u Istanbulu da Turska "čvrsto stoji" iza lidera palestinskog pokreta Hamas.

"Niko nas ne može nagovoriti da Hamas kvalifikujemo kao terorističku organizaciju. Turska je zemlja koja otvoreno razgovara sa liderima Hamasa o svemu i čvrsto stoji iza njih", rekao je Erdogan.

Vatreni branilac palestinskog pitanja, Erdogan jedan je od najžešćih kritičara Izraela od početka rata u Gazi, pokrenutog kao odmazdu za napad palestinskog islamističkog pokreta 7. oktobra na izraelsko tlo.

Turski predsjednik je u više navrata opisao Izrael kao "terorističku državu" i optužio ga da je "počinio genocid" u Gazi.

Erdogan, koji je otvorio novu eru u odnosima sa Izraelom 2022. godine poslije jedne decenije nesuglasica, ocijenio je da "nema razlike" između izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

(BETA)

13:34h

Ministarstvo zdravlja palestinskog pokreta Hamas je danas saopštilo da su u prethodna 24 sata u Pojasu Gaze 82 osobe poginule od napada Izraela.

Tako je ukupan broj poginulih od početka rata 7. oktobra 30.960 ljudi.

Ministartvo je dodalo da su 72.524 osobe ranjene tokom rata izraelskih snaga protiv Hamasa.

(BETA)

Bonus video: