Palestinsko medicinsko osoblje: Izraelski vojnici nas tukli, stavljali poveze na oči, prisiljavali da se skinemo...

Doktor bolnice Naser, Ahmed Abu Sabha, ispričao je da je sedmicu dana bio u pritvoru, gdje su, kako je rekao, na njega huškani psi s brnjicom, a jedan izraelski vojnik mu je i slomio ruku

4447 pregleda 0 komentar(a)
Izraelski vojnici na lokaciji koja nje navedena kao bolnica Naser u Gazi, Foto: Reuters
Izraelski vojnici na lokaciji koja nje navedena kao bolnica Naser u Gazi, Foto: Reuters

Palestinsko medicinsko osoblje u Gazi reklo je za BBC da su im izraelski vojnici nakon prošlomjesečne racije u njihovoj bolnici stavljali poveze na oči, zatvarali ih, prisiljavali da se skinu i više puta ih tukli.

Doktor bolnice Naser, Ahmed Abu Sabha, ispričao je da je sedmicu dana bio u pritvoru, gdje su, kako je rekao, na njega huškani psi s brnjicom, a jedan izraelski vojnik mu je i slomio ruku.

Njegova priča se uveliko poklapa sa iskazima dvojice drugih ljekara medicinara koji su htjeli da ostanu anonimni zbog straha od odmazde, podsjeća BBC.

Drugi ljekari su za BBC kazali da su ih ponižavali, tukli, polivali hladnom vodom i tjerali da satima kleče u neugodnim položajima. Kazali su i da su dane proveli u pritvoru prije puštanja na slobodu.

BBC piše da je dostavio detalje svjedočenja ovih ljudi Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) koje nisu direktno odgovorile na pitanja o ovim navodima, niti negirale konkretne tvrdnje o maltretiranju.

Ali je IDF negirao da je medicinsko osoblje povrijeđeno u njihovim operacijama.

Izraelska vojska je navela da je "svako zlostavljanje pritvorenika suprotno naredbama IDF-a i da je stoga strogo zabranjeno".

IDF je 15. februara izvršio raciju na bolnicu u gradu Kan Junisu na jugu Gaze, jedne od rijetkih medicinskih ustanova u Pojasu koja i dalje radi, rekavši da su obavještajni podaci pokazali da su u bolnici bili smješteni borci Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija označili kao terorističku.

Takođe su rekli da su tamo držani izraelski taoci koje je Hamas uhvatio 7. oktobra 2023., a neki od talaca su javno rekli da su držani u bolnici Naser.

Hamas negira da njegovi borci djeluju unutar zdravstvenih ustanova.

Bonus video: