SAD: U Raki opkoljeno dvije hiljade boraca Islamske države

Prema riječima zvaničnika Breta Megurka, oko 45 odsto Rake je “očišćeno” od pripadnika Islamske države od početka juna
2 komentar(a)
Raka, Sirija, Foto: Reuters
Raka, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2017. 09:46h

Oko dvije hiljade boraca takozvane Islamske države najvjerovatnije je ostalo u Raki u Siriji, gdje se bore za opstanak, a nakon ofanzive sirijskih demokratskih snaga koje podržavaju Sjedinjene Američke Države (SAD), rekao je američki zvaničnik Bret Megurk.

Prema njegovim riječima, oko 45 odsto Rake je “očišćeno” od pripadnika Islamske države od početka juna, prenosi Rojters.

“Danas se pripadnici Islamske države bore za svaki blok u Raki i za svoj opstanak. Oko dvije hiljade boraca Islamske države ostalo je u gradu, a najvjerovatnije je i da će većina njih umrijeti u Raki”, rekao je Megurk.

On je dodao da je Islamska država u Siriji i Iraku izgubila 70 hiljada kvadratnih metara teritorije.

Prema njegovim riječima, koalicija predvođena SAD želi da okruži oblast da se osigura da borci Islamske države ne mogu da pobjegnu, a uz pomoć turskih snaga obezbijedili su da ta teroristička organizacija ne može više da šalje u Evropu i svijet da izvode napade ekstremiste obučene u Siriji.

Koalicija je upotpunila bazu podataka sa oko 19 hiljada imena borca Islamske države prikupljenih iz mobilnih telefona, adresara i drugih dokumenata nađenih na ratištu i podijelila je sa Interpolom.

Bonus video: