Iran: Hapšenja zbog objave videa iz bolnice koji prikazuje sukob sveštenika i žene bez hidžaba

Ruhola Muslemkani, zamjenik tužioca u Komu, rekao je da su četiri osobe privedene u slučaju, koji je opisao kao "namjeran čin s ciljem sijanja nesloge u društvu". On je dodao da je slučaj proslijeđen Ministarstvu obavještajnih službi

8155 pregleda 4 komentar(a)
Detalj sa videa, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj sa videa, Foto: Screenshot/Youtube

Iransko pravosuđe potvrdilo je hapšenje pojedinaca povezanih sa video snimkom koji kruži društvenim mrežama, a koji prikazuje sukob između sveštenika i žene u bolnici u centralnom gradu Komu, rekavši da je incident bio pokušaj da se posiju "podjele" unutar zemlje.

Ruhola Muslemkani, zamjenik tužioca u Komu, rekao je da su četiri osobe privedene u slučaju, koji je opisao kao "namjeran čin s ciljem sijanja nesloge u društvu". On je dodao da je slučaj proslijeđen Ministarstvu obavještajnih službi.

Prema novinskoj agenciji Tasnim, koja je povezana s Islamskom revolucionarnom gardom, zamjenik tužioca je rekao da su uhapšene osobe optužene da su "distribuirali video informativnom kanalu Iran International sa sjedištem u Londonu s namjerom da stvore društvenu podjelu" u Iranu.

Vladini zvaničnici su u početku branili sveštenika koji je učestvovao u sukobu.

Ova epizoda dolazi usred povećane osjetljivosti na pristojnost u javnosti i provođenje hidžaba u Iranu, a predmetni video prikazuje ženu, bez obaveznog hidžaba, kako drži svoju bebu, što je dovelo do širokog bijesa javnosti i reakcija na internetu.

Žena je tražila od sveštenika da izbriše neovlašteno snimljeni video, ali je on odbio, insistirajući da se ona prikrije. Kako se sukob intenzivirao, žena je počela da pokazuje znake nervnog sloma, dok je muškarac na kraju otišao sa kamerom i video snimkom.

Stanje žene nakon incidenta ostaje nepoznato. Nije bilo više informacija o svešteniku koji je učestvovao u sukobu.

Ovaj slučaj prati nedavni obrazac negodovanja javnosti zbog uplitanja sveštenika i primjene obaveznog hidžaba, posebno tokom i nakon izbijanja protesta širom zemlje u septembru 2022. nakon smrti Mahse Amini dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja.

Iranska vlada i njeni zvaničnici, uključujući one u administraciji predsjednika Ebrahima Raisija, često podržavaju takozvane promotere vrline u njihovim naporima da sprovedu pravila oblačenja, a ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi je izjavio da nije potrebna dozvola za savjetovanje žena i djevojčica o pridržavanju hidžaba.

Hidžab, ili marama za glavu i vrat, postala je obavezna za žene i djevojčice starije od devet godina 1981. godine, dvije godine nakon Islamske revolucije u Iranu. Taj potez izazvao je proteste koje su nove vlasti brzo ugušile.

Mnoge žene su kršile pravilo tokom godina i pomjerile granice onoga za što zvaničnici kažu da je prihvatljiva odjeća.

Otkako je Mahsa Amini umrla, hiljade Iranaca izašlo je na ulice tražeći više sloboda i prava za žene.

Uhapšeno je nekoliko hiljada ljudi, uključujući mnoge demonstrante, kao i novinare, advokate, aktiviste, branitelje digitalnih prava i druge.

Najmanje devet demonstranata je pogubljeno nakon onoga što su grupe za ljudska prava i nekoliko zapadnih vlada nazvali "lažnim" suđenjima.

Bonus video: