Izraelske snage ubile tri Palestinca, među njima i dječak

Najmanje 427 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali od početka rata na drugoj palestinskoj teritoriji Pojasu Gaze po podacima palestinskog ministarstva zdravlja, a najviše je žrtava bilo tokom sukoba s izraelskim snagama

2175 pregleda 1 komentar(a)
Sa mjesta događaja, Foto: Reuters
Sa mjesta događaja, Foto: Reuters

Izraelske snage ubile su najmanje tri Palestinca u tri odvojena sukoba protekle noći, uključujući 13-godišnjeg dječaka koji je bacao petarde na paramilitarnu graničnu policiju tokom nasilnog protesta.

Palestinska uprava je saopštila da je on ubijen kasno sinoć u izbjegličkom logoru Šuafat, u blizini Jerusalima.

Izraelska policija je saopštila da je ispaljen jedan metak ka osumnjičenom koji je petarde bacao u pravcu paramilitarne granične policije. On je, kako je navedeno, "uhvaćen, uhapšen i prebačen na medicinski tretman".

Granična policija je takođe navela da je otvorena vatra na pet Palestinaca koji su bacali zapaljive bombe na vozila na autoputu kraj Jerusalima kasno sinoć.

Oni su uhapšeni i prebačeni na "medicinski tretman", saopšteno je.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da su izraelske snage ubile dva Palestinca od 16 i 32 godine i ranile trojicu u selu Al-Džib kraj Jerusalima.

Oni su prenijeti u bolnicu u obližnji grad Ramalu, sjedište Palestinske uprave.

Najmanje 427 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali od početka rata na drugoj palestinskoj teritoriji Pojasu Gaze po podacima palestinskog ministarstva zdravlja, a najviše je žrtava bilo tokom sukoba s izraelskim snagama.

Izraelska policija saopštila je danas da je jedan Palestinac napao nožem i ranio dva pripadnika izraelskih bezbjednosnih snaga na kontrolnom punktu kraj Jerusalima. Dopisnik Asošiejted presa je vidio tijelo napadača.

Nasilje je pojačano na Zapadnoj obali otkako su napadi Hamasa na jug Izraela, 7. oktobra prošle godine, izazvali rat u Gazi.

Napetost se pojačava tokom muslimanskog mjeseca posta Ramazana koji je počeo u nedjelju zbog pristupa glavnom svetilitšu u Jerusalimu.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu na svim tim teritorijama.

Bonus video: