Kidnaperi u Nigeriji traže 620.000 dolara za oslobađanje školskih talaca

"Dali su ultimatum da plate otkup u roku od 20 dana, koji važi od datuma otmice. Rekli su da će pobiti sve studente i osoblje ako se zahtjev za otkupninom ne ispuni"

6947 pregleda 1 komentar(a)
Dječak drži transparent u znak protesta protiv kidnapovanja stotina đaka od strane naoružanih napadača poslije molitve petkom u Kaduni, Nigerija, Foto: Reuters
Dječak drži transparent u znak protesta protiv kidnapovanja stotina đaka od strane naoružanih napadača poslije molitve petkom u Kaduni, Nigerija, Foto: Reuters

Naoružani ljudi koji su kidnapovali 286 učenika i osoblja iz škole u ​​sjevernoj Nigeriji prošle nedjelje tražili su preko 620.000 dolara za njihovo oslobađanje, rekao je Rojtersu portparol porodica talaca i lokalni odbornik.

Djeca iz škole, neki stariji učenici i članovi školskog osoblja oteti su 7. marta u gradu Kuriga, u sjeverozapadnoj nigerijskoj državi Kaduna, u prvoj masovnoj otmici u zemlji od 2021. godine.

Jubril Aminu, vođa zajednice koji je portparol porodica talaca, rekao je da je u utorak primio poziv na svoj telefon od otmičara, javlja Rojters.

On je pojasnio da su otmičari zatražili otkupninu od preko 620.000 dolara za sve učenike, studente i osoblje škole.

"Dali su ultimatum da plate otkup u roku od 20 dana, koji važi od datuma otmice. Rekli su da će pobiti sve studente i osoblje ako se zahtjev za otkupninom ne ispuni".

Idris Ibrahim, izabrani zvaničnik iz opštinskog vijeća odjeljenja Kuriga, potvrdio je zahtjev za otkupninu i iznos.

"Da, otmičari su pozvali zajednicu preko broja Jubrila Amina i postavili zahtjev", rekao je on.

"Zvali su sa skrivenog broja, ali vlasti rade na tome da dobiju broj", rekao je Ibrahim Rojtersu.

On je dodao da snage bezbjednosti preduzimaju "adekvatne mjere" da obezbijede oslobađanje studenata.

Semjuel Aruvan, komesar za unutrašnju bezbjednost i unutrašnje poslove u državi Kaduna, nije odmah odgovorio na Rojtersove zahtjeve za komentar o zahtjevima kidnapera.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, zahtjev za otkupninom iznosi više od 2.000 dolara po taocu, ili više od godišnjeg prihoda po glavi stanovnika u Nigeriji, prenosi Rojters.

Bonus video: