Senatori odlaze na odmor sa upozorenjem Trampu

I pored pritiska Trampa na Republikansku partiju, podjeljenu između umjerene i konzervativne struje, nije pronađen zajednički jezik za ukidanje zakona o zdravstvenom osiguranju koji je 2010. donjela administracija njegovog prethodnika Baraka Obame
0 komentar(a)
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.08.2017. 15:48h

Američki Senat danas završava svoje redovno zasjedanje i odlazi na odmor zbog čega će predsjednik Donald Tramp morati da čeka njegov povratak na posao da bi ostvario svoju prvu zakonsku pobjedu i donio neke odluke, pošto su ga senatori spriječili da imenuje ili smjenjuje ljude u njegovom odsustvu.

Odluka 100 senatora, koja je donjeta jednoglasno, predstavlja upozorenje Trampu u slučaju da želi da smjeni ministra pravde Džefa Sešonsa, nekada senatora iz Alabame, ocjenila je agencija Frans pres.

Tramp je nedavno zaprijetio da će zamjeniti ministra pravde, od kada se vodi istraga o eventualnoj vezi između Moskve i njegove ekipe tokom kampanje za predsjedničke izbore održane prošle godine.

Iako je Sešons podržao Trampa tokom kampanje, američki predsjednik ne cijeni što se ministar pravde povlači iz te istrage, uz ocjenu da Sešons više nije u mogućnosti da dobro obavlja svoju dužost.

Odatle je nastala bojazan senatora da bi Tramp mogao da imenuje drugog ministra za vrijeme njihovog godšnjeg odmora, a da pri tome oni ne mogu da potvrde ili odbiju to imenovanje.

Iako je Tramp već šest mjeseci na funkciji i njegovi republikanci kontrolišu oba doma Kongresa, američki predsjednik nije uspio da donese nijedan važan zakon, ocjenila je agencija Frans pres.

I pored pritiska Trampa na Republikansku partiju, podjeljenu između umjerene i konzervativne struje, nije pronađen zajednički jezik za ukidanje zakona o zdravstvenom osiguranju koji je 2010. donjela administracija njegovog prethodnika Baraka Obame.

Tramp je za vrijeme predizborne kampanje obećao promjenu tog zakona, a to je republikansko obećanje staro sedam godina, podsjetio je AFP.

Republikanci ipak mogu da se zadovolje sa sitnijim pobjedama, poput imenovanja konzervativnog sudije Nila Gorsuča u Vrhovnom sudu.

Kongres bi 5. septembra poslije odmora trebalo da glasa o nacrtu budžeta za 2018. godine.

Tramp takođe danas kreće na godišnji odmor u Bedminster, kod Njujorka, gde će boraviti 17 dana.

Bonus video: