Budući palestinski premijer najavio reforme institucija, tehnokratsku vladu i fond za nadgledanje obnove Gaze

U saopštenju o cilju svoje misije Mustafa je najavio postavljenje "nepartijske, tehnokratske vlade koja će zadobiti povjerenje naroda i podršku međunarodne zajednice"

3136 pregleda 0 komentar(a)
Abas i Mustafa, Foto: Reuters
Abas i Mustafa, Foto: Reuters

Budući palestinski premijer, Muhamed Mustafa, najavio je danas da će sprovesti reforme institucija, osnovati tehnokratsku vladu i nezavisan fond za nadgledanje i finansiranje obnove pojasa Gaze.

Mustafa je u saopštenju u koje je Asošijeted pres imao uvid iznio planove za revitalizaciju Palestinske uprave, na šta su SAD pozvale u okviru svoje poslijeratne strategije za rješenje sukoba sa Izraelom.

Palestinska uprava međutim ne vlada Gazom otkako je islamistički Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom pobjedivši snage lojalne rivalskom Fatahu, već ima ograničenu kontrolu nad djelovima Zapadne obale.

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, je isključio mogućnost povratka Palestinske uprave u Gazu i njegova vlada se oštro protivi palestinskoj državnosti.

Palestinski predsjednik, Mahmud Abas, je prošle nedjelje imenovao Mustafu, ekonomistu, školovanog u SAD i svog dugogodišnjeg savjetnika za premijera.

U saopštenju o cilju svoje misije Mustafa je najavio postavljenje "nepartijske, tehnokratske vlade koja će zadobiti povjerenje naroda i podršku međunarodne zajednice".

On je obećao sprovođenje dalekosežnih reformi institucija Palestinske uprave i nultu toleranciju prema korupciji kao i da će težiti da ponovo ujedini palestinske teritorije i stvori "nezavisnu, kompetentnu i trasparentnu agenciju za oporavak i rekonstrukciju Gaze i fond pod međunarodnom upravom za sakupljanje i upravljanje neophodnim sredstvima".

U saopštenju se ne pominje Hamas koji je pobijedio na posljednjim palestinskim parlamentarnim izborima 2006. godine i koji, po ispitivanjima javnog mnjenja, još uvijek ima značajnu podršku.

Osamdesetosmogodišnji Abas ima sveukupnu kontrolu nad Palestinskom upravom i ostao je na vlasti iako mu je mandat istekao 2009. godine. On odbija da se održe izbori i kao razlog navodi izraelske restrikcije.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da većina Palestinaca želi da on podnese ostavku.

Mustafa je rekao da Palestinska uprava namjerava da se održe predsjednički i parlamentarni izbori, ali nije pomenuo kada već je ocijenio da to zavisi od "realnosti na terenu" u Gazi, na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je okupirao Izrael u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Palestinci teže da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Bonus video: