Netanjahu ignoriše Bajdena

SAD poručile izraelskom lideru da bi ofanziva na Rafu bila greška

7085 pregleda 2 komentar(a)
Palestinci na mjestu izraelskog napada na kuću u Rafi, Foto: Rojters
Palestinci na mjestu izraelskog napada na kuću u Rafi, Foto: Rojters

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio je apel predsjednika SAD Džoa Bajdena da odustane od planiranog kopnenog napada na Rafu, posljednje utočište u Gazi za više od milion raseljenih ljudi. Izrael vjeruje da su se tamo sklonili militanti Hamasa.

Netanjahu je juče rekao poslanicima da je "krajnje jasno" stavio do znanja Bajdenu "da smo odlučni da dovršimo eliminaciju tih bataljona u Rafi, i da ne postoji način da se to uradi osim ulaskom na teren".

Dvojica lidera razgovarala su putem telefona u ponedjeljak. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da Vašington vjeruje da bi ofanziva na Rafu bila "greška" i da Izrael može postići vojne ciljeve drugim sredstvima.

Američki i izraelski zvaničnici će se vjerovatno sastati početkom sljedeće sedmice u Vašingtonu kako bi razgovarali o izraelskoj vojnoj operaciji u Rafi, izjavila je juče portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer, navodeći duboku zabrinutost zbog izvještaja o neminovnoj gladi u Gazi.

Žan-Pjer je rekla da je Bajden zatražio od Netanjahua da pošalje viši tim vojnih, obavještajnih i humanitarnih zvaničnika u Vašington na sveobuhvatne razgovore u narednim danima, prenio je Rojters.

Vašington je pokrenuo novu diplomatsku inicijativu za postizanje prekida vatre u cilju oslobađanja talaca i dopremanja pomoći u hrani kako bi se spriječila glad u palestinskoj enklavi.

Državni sekretar Entoni Blinken najavio je putovanje na Bliski istok, gdje će se sastati sa visokim liderima Egipta i Saudijske Arabije kako bi "razgovarali o pravoj arhitekturi za trajni mir". Rojters navodi da je neobično to što Blinken nije pomenuo posjetu Izraelu, čije je ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da nije dobilo obavještenje da se pripremi za nju.

Stradanje civila u Gazi stvorilo je razdor između Netanjahuove desničarske vlade i Vašingtona. Čak Šumer, lider Bajdenove Demokratske stranke u Senatu i najviši jevrejski izabrani zvaničnik u SAD, pozvao je prošle sedmice Izraelce da smijene Netanjahua, koji, kako je rekao, uništava međunarodni ugled Izraela.

Izrael poručuje da će voditi rat u Gazi dok Hamas ne bude uništen i da njegovi udari posljednjih sedmica pogađaju lidere tog islamističkog pokreta. Savjetnik Bijele kuće Salivan potvrdio je da je Izrael u napadu prošle sedmice ubio Marvana Isu, zamjenika komandanta vojnog krila Hamasa u Gazi. Hamas nije potvrdio da je ubijen.

Bonus video: