Američke države tužile Metu zbog navodnog ugrožavanja mladih

Iz Mete navode da nude oko 30 alata i resursa tinejdžerima kako bi im pomogli da štite svoju privatnost i dobrobit, uključujući i zaštitu od neželjenih sadržaja

5217 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Sjedinjenim Državama 33 savezne države tuže Metu, matičnu kompaniju Fejsbuka i Instagrama, zbog navodne štete koju su ove platforme nanijele mentalnom i fizičkom zdravlju djece.

"U nastojanju da poveća profit, Meta je u više navrata obmanjivala javnost o suštinskim opasnostima svojih proizvoda. Prikrila je načine na koje Instagram i Fejsbuk izrabljuju i manipulišu najranjivijim konzumentima: tinejdžerima i djecom", kaže Rob Bonta, Javni tužilac Kalifornije.

Advokat Metju Bergman iz Pravnog centra za žrtve društvenih mreža podnio je ranije tužbe u slučajevima sajberbulinga (digitalnog nasilja, maltretiranja) na društvenim mrežama koje su sada postale dio velike tužbe saveznih država.

On kaže da su te platforme opasne za mlade ne toliko zbog sadržaja, nego zbog načina na koji su dizajnirane, kako bi promovisale zavisnost:

“Algoritmi su eksplicitno dizajnirani da maksimalno povećaju angažman korisnika, ne da daju djeci ono što žele da vide, nego ono od čega ne mogu da skrenu pogled. To ih izlaže materijalima koje ne traže, čini da mrze kako izgledaju, da mrze svoja tijela, te ih ohrabruje da se rizično ponašaju".

Iz Mete navode da nude oko 30 alata i resursa tinejdžerima kako bi im pomogli da štite svoju privatnost i dobrobit, uključujući i zaštitu od neželjenih sadržaja.

"Kada odrasla osoba pokuša poslati poruku tinejdžeru koji je ne prati, vidjeće notifikaciju koja joj daje do znanja da slanje poruka tinejdžeru nije opcija", izjavila je Emili Dalton Smit, potpredsjednica menadžmenta proizvoda Mete.

Kritičari kažu da bi ova kompanija mogla činiti više, ali da to ne radi. A posljedice prije ili poslije sustignu svakoga, pa i one koji su radili u Meti.

"Moja 14-ogodišnja ćerka se pridružila Instagramu. Ona i njeni prijatelji su počeli doživljavati užasna iskustva, uključujući neželjene seksualne ponude i uznemiravanje. Prijavila je te incidente kompaniji, ali kompanija nije ništa poduzela", kaže Arturo Behar, bivši inženjer za bezbednost Fejsbuka.

Ne dokazuje svako istraživanje navodnu povezanost platformi društvenih mreža sa štetom za mentalno zdravlje mladih, kaže ova univerzitetska profesorica.

Linda Čarmaraman, direktorica u organizaciji "Youth, Media & Wellbeing Research Lab" kaže:

"Rađene su studije koje pokazuju da postoje koristi od korištenja društvenih mreža, a postoje i studije koje pokazuju da nema povezanosti između vašeg blagostanja i vašeg korištenja društvenih mreža".

Čarmaraman kaže da njeno istraživanje o mladima pokazuje da oni žele više izbora kada je riječ o onlajn iskustvima:

"Oni su znali da postoje algoritmi koji pokušavaju da pridobiju njihovu pažnju bez obzira na sve, ali su željeli da istreniraju algoritam. Nisu željeli da se riješe algoritma, nego su željeli da se pobrinu da im algoritam pokaže stvari koje žele da vide".

U posebnom pravnom postupku, Meta tuži Saveznu komisiju za trgovinu s ciljem da je spriječi da ponovo otvori nagodbu o privatnosti iz 2020. godine u kojoj je Meta platila 5 milijardi dolara zbog narušavanja privatnosti.

Iz komisije navode da se Meta nije u potunosti pridržavala nagodbe, te traže promjene u sporazumu koje bi kompaniji zabranile da profitiraju od podataka koje prikupe od korisnika mlađih od 18 godina.

Bonus video: