SAD navodno razmatra da ponudi dogovor o priznanju krivice Džulijanu Asanžu

Plan koji se razmatra je da se odbace trenutnih 18 optužbi na osnovu Zakona o špijunaži, ako bi Asanž priznao krivicu za nepropisno postupanje sa klasifikovanim dokumentima

4457 pregleda 2 komentar(a)
Pravni tim nije upoznat sa promjenom strategije: Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Pravni tim nije upoznat sa promjenom strategije: Džulijan Asanž, Foto: Reuters

Vlada SAD-a navodno razmatra da ponudi dogovor o priznanju krivice Džulijanu Asanžu, omogućavajući mu da prizna prekršaj, ali njegovi advokati tvrde da im nije "dato nikakvo upozorenje" da Vašington namjerava da promijeni svoj pristup, piše britanski "Guardian".

"Wall Street Journal" objavio je u srijedu da američko ministarstvo pravde razmatra kako da skrati dug sudski proces u Londonu koji osnivač WikiLeaksa vodi izručenja SAD-u na osnovu optužbe za špijunažu zbog toga što je prije 14 godina objavio hiljade klasifikovanih dokumenata SAD-a vezanih za ratove u Avganistanu i Iraku.

Navodi se da je plan koji se razmatra da se odbace trenutnih 18 optužbi na osnovu Zakona o špijunaži, ako bi Asanž priznao krivicu za nepropisno postupanje sa klasifikovanim dokumentima, što je prekršajno djelo. Asanž bi mogao da postigne dogovor iz Londona i ubrzo nakon toga bi bio slobodan, budući da je već proveo pet godina u pritvoru u Velikoj Britaniji.

Pravni tim Asanža je poručio da nisu svjesni bilo kakvih promjena u strategiji gonjenja.

Džulijan Asanž
foto: Shutterstock

Očekuje se da će Visoki sud Velike Britanije u sljedećih nekoliko sedmica odlučiti hoće li Asanžu odobriti dalje pravo na žalbu. Asanž, koji se nalazi u visokoosiguranom zatvoru Belmarš, navodno je bio u previše lošem zdravstvenom stanju da bi prisustvovao najnovijem saslušanju na Kraljevskom sudu tamo prošlog mjeseca.

Ako dvoje sudija odluče protiv njega, Asanž bi iscrpio sve opcije u Britaniji kako bi se izborio protiv izručenja, a jedini preostali put otvoren za njega bio bi Evropski sud za ljudska prava, koji bi mogao narediti Velikoj Britaniji da ne nastavi sa izručenjem dok sud ne razmotri slučaj. Ako to ne uspije, Asanž bi mogao da bude odveden u SAD u roku od nekoliko dana, piše "Guardian".

Izručenje Asanža bi bilo politički izazov za Bajdenovu administraciju, posebno u izbornoj godini. Prethodna administracija Demokrata, pod Barakom Obamom, na kraju je odlučila da ne optuži Asanža zbog straha da bi to narušilo prava prvog amandmana kojim se garantuje sloboda štampe, pa je to učinila Trampova administracija 2019.

Bonus video: