BLOG Blinken: Ofanziva na Rafu rizikovala bi dalju izolaciju Izraela i naudila njegovoj dugoročnoj bezbjednosti

Rat Izraela i Hamasa – 168. dan

29073 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Rafe, Foto: REUTERS
Detalj iz Rafe, Foto: REUTERS
Ažurirano: 22.03.2024. 22:31h
Završeno
18:03h

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas da je sa liderima Irske, Malte i Slovenije dogovorio preduzimanje prvih koraka ka priznavanju palestinske države.

17:43h

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, rekao je u petak da bi ofanziva na grad Rafu u južnom pojasu Gaze rizikovala "dalju izolaciju" Izraela i naudila njegovoj dugoročnoj bezbjednosti.

Govoreći dok je odlazio iz Izraela, Blinken je rekao novinarima da je imao "iskrene razgovore", misleći na sastanke sa zvaničnicima, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Rojters.

Vojna kopnena operacija u Rafi "rizikuje ubistvo više civila. Rizikuje da izazove veći haos humanitarnom pomoći. Rizikuje dalje izolovanje Izraela širom svijeta i ugrožavanje njegove dugoročne bezbednosti i položaja", rekao je Blinken.

Izmjena: 18:12h
16:53h

U izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 32.070 Palestinaca, a 74.298 je povrijeđeno, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze, prenosi Rojters.

15:33h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je 22. marta da je Izrael odlučan da pošalje trupe u Rafu, grad na jugu Gaze u kome se nalazi više od milion Palestinaca, te da će to, ukoliko bude potrebno, učiniti i bez podrške Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Netanjahu je naveo da je to rekao američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, koji boravi u posjeti Izraelu, dodajući da "ne postoji način da se pobijedi islamistički pokret Hamas bez odlaska u Rafu".

Netanjahu
Netanjahufoto: Reuters

"I rekao sam mu da se nadam da ćemo to učiniti uz podršku SAD-a, ali ako budemo morali – učinićemo to sami", kazao je izraelski premijer.

Blinken je doputovao 22. marta u Izrael, kako bi sa Netanjahuom razgovarao o ratu u Gazi, u vrijeme kada su se između dvije zemlje saveznice produbile razlike u stavovima o tom sukobu.

U Izrael je doputovao iz Kaira, u okviru šeste posjete Bliskom istoku od početka rata između Izraela i Hamasa, organizacije koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom.

"Velika vojna operacija u gradu Rafi bila bi greška, nešto što mi ne podržavamo", kazao je u Kairu, gdje se sastao s diplomatama Egipta, Jordana, Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Odbijena rezolucija o primirju

Istovremeno, Savjet bezbjednosti Ujeninjenih nacija (UN) u petak nije prihvatilo rezoluciju za prekid sukoba u Pojasu Gaze, kao dio sporazuma o oslobađanju talaca, koji su predložile SAD.

Rezolucija za primirje u ratu između Izraela i Hamasa nije dobila "zeleno svjetlo", nakon što su Rusija i Kina, kao stalne članice, glasale protiv.

Rezolucija je isticala "potrebu za trenutnim i trajnim prekidom sukoba, kako bi se zaštitili civili na svim stranama, omogućila dostava osnovne humanitarne pomoći i ublažile patnje".

SAD, ključni saveznik Izraela, ranije je stavio veto na rezolucije Savjeta bezbjednosti o Gazi, a posljednji slučaj bio je u februaru.

Rat u Gazi počeo je 7. oktobra 2023. kada su militanti Hamasa u Izraelu ubili 1.200 ljudi, a 253 uzeli za taoce.

Od tada je u izraelskoj vazdušnoj i kopnenoj kampanji ubijeno više od 31.000 Palestinaca, navode zdravstvene vlasti u Gazi kojom upravlja Hamas, dok je većina stanovništva istjerana iz domova i ostala bez hrane.

Veći dio Gaze je u ruševinama, a većina od 2,3 miliona stanovnika raseljena je i suočava se sa velikom humanitarnom krizom.

(Radio Slobodna Evropa)

15:24h

Rusija i Kina su danas uložile veto na rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN koju su predložile SAD i koja poziva na "momentani i održiv" prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa u Gazi da bi se zaštitili civili i omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći za više od dva miliona ugroženih Palestinaca.

U glasanju u Savjetu bezbjednosti UN 11 od 15 članova je glasalo "Za", tri "Protiv" - Rusija, Kina, Alžir, i jedan uzdržan - Gvajana.

Prije glasanja ambasador Rusije pri UN, Vasilij Nebenzija, je rekao da Moskva podržava uspostavljanje "momentanog prekida vatre", ali se ne slaže sa terminologijom predloga rezolucije SAD, optuživši državnog sekretara SAD, Entonija Blinkena, i ambasadorku pri UN, Lindu Tomas Grinfild, da "zavaravaju međunarodnu zajednicu" iz "politizovanih" razloga, te da je predloženi tekst "licemjeran".

U predlogu rezolucije koji je stavljen na glasanje, nije direktno pomenuto oslobađanje talaca koje je Hamas oteo tokom napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, što je bilo u nacrtu, ali su nedvosmisleno podržani diplomatski napori da se "obezbjedi primirje u vezi sa oslobađanjem svih preostalih talaca".

Savjet bezbjednosti je ranije usvojio dvije rezolucije povodom pogoršavanja humanitarne situacije u Gazi, ali nijedna nije pozivala na prekid vatre.

Državni sekretar SAD, Entoni Blinken, je u četvrtak rekao da su SAD predstavile Savjetu bezbjednosti UN predlog rezolucije s pozivom na "hitan prekid vatre povezan s oslobađanjem talaca" u Pojasu Gaze. Blinken je na turneji po Bliskom istoku, a danas u Izraelu, gdje pokušava da izdejstvuje primirje.

SAD su, kao ključni saveznik Izraela, stavile veto na tri ranije rezolucije Savjeta bezbjednosti kojima je tražen prekid vatre u ratu koji traje gotovo šest mjeseci, a u februaru su se usprotivile terminu "hitan prekid vatre" u nacrtu koji je podnio Alžir.

Proteklih nedjelja Vašington je međutim pojačao pritisak na Izrael insistirajući uz to da ekstremisti Hamasa moraju odmah osloboditi taoce otete 7. oktobra u napadu na jug Izraela.

(Beta)

14:06h

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, sastao se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a cilj razgovora je da obezbijede veći priliv pomoći u Gazu, usred sve napetijih odnosa između dva saveznika tokom šestomjesečnog rata.

Izraelska vojska saopštila je da je ubila ili zarobila stotine boraca Hamasa u petodnevnoj operaciji u bolničkom kompleksu Al Šifa, jednoj od rijetkih medicinskih ustanova koje su čak djelimično funkcionisale na sjeveru. Hamas i medicinsko osoblje poriču da su tamo bili prisutni borci.

Blinkenu je ovo šesto putovanje na Bliski istok od izbijanja rata 7. oktobra, a prije izraelskih zvaničnika, imao je sastanke sa saudijskim prestolonasljednikom, Muhamedom bin Salmanom, u Saudijskoj Arabiji i ministrima spoljnih poslova i zvaničnicima arapskih zemalja u Kairu. Istovremeno se održavaju sastanci u Dohi kako bi se obezbijedio prekid vatre.

Najnovija posjeta visokog američkog diplomate Izraelu dolazi u vrijeme zategnutih veza između dvije zemlje, a predsjednik SAD, Džo Bajden, nazvao je izraelsku kampanju u Gazi "pretjeranom" i rekao da je uzela preveliki danak u životima civila.

Prije sastanka sa Netanjahuom, koji je trajao oko 40 minuta, Blinken je rekao da će se u svom razgovoru "jedan na jedan" pozabaviti rastućim jazom između dvije zemlje. Takođe se sastao sa izraelskim ratnim kabinetom. Blinken je rekao da će podstaći Netanijahua da preduzme hitne korake kako bi omogućio više pomoći gusto naseljenoj enklavi, gdje je neminovna masovna smrt od gladi, prema Ujedinjenim nacijama.

Rat je pokrenut napadom na južni Izrael boraca Hamasa koji su ubili 1.200 i uzeli 253 taoca. Više od 32.000 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi koja je uslijedila, tvrde Hamasove zdravstvene vlasti u Gazi.

Američki zvaničnici kažu da broj isporuka pomoći preko kopna treba brzo da raste i da treba da se održava tokom dužeg perioda. Izrael kaže da ne ograničava pomoć.

Sjedinjene Države se protive planu Izraela da izvede kopnenu ofanzivu u Rafi, uz granicu Gaze i Egipta, a za koju Izrael tvrdi da je neophodna za postizanje njegovog cilja - slamanja Hamasa tako da grupa koju su SAD i EU odredile za terorističku ne može da ponovi napad poput onog na Izrael 7. oktobra.

Očekuje se da će Sjedinjene Države u petak podnijeti nacrt rezolucije Savjetu bezbjednosti UN u kojoj će se "nedvosmisleno podržati tekući diplomatski napori usmjereni na obezbeđivanje trenutnog primirja u Gazi kao dio sporazuma o taocima", kaže se u saopštenju portparola američke ambasadorke u UN, Linde Tomas-Grinfild.

Očekuje se da će Blinken razgovarati i o namjeri Izraela da pokrene kopnenu ofanzivu na Rafu, grad na južnoj ivici enklave gdje se više od polovine stanovništva Gaze sada nalazi u improvizovanom smeštaju.

Vašington se više puta protivio takvom planu. Netanjahu je rekao Bajdenu u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da Izrael ne vidi drugi način da porazi Hamasove borce za koje kaže da se tamo skrivaju.

Više od milion Palestinaca nalazi se u Rafi, a mnogi od njih su tu nakon što su pobjegli iz drugih djelova Gaze u pokušaju da pronađu sigurnost usred rata.

Razgovori u petak će vjerovatno postaviti osnovu za sastanke u Vašingtonu između visokih izraelskih i američkih zvaničnika sledeće nedjelje, kada će Sjedinjene Države predstaviti Izraelcima alternativne načine za lov na Hamas bez izvođenja potpunog napadu koji bi ugrozio veći broj civila. 

Razgovori u Kataru o primirju usredsređeni su na predlog za šestonedjeljni prekid borbi tokom kojih bi oko 40 izraelskih talaca koje drži Hamas bilo oslobođeno, u zamjenu za stotine Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Međutim, Izrael je spreman samo na privremenu pauzu u sukobu, jer želi da nastavi kampanju i uništi Hamas, koji kontroliše Gazu. Hamas želi trajni kraj rata i povlačenje izraelskih trupa. Blinken je u četvrtak rekao da se jaz smanjuje.

U Gazi, borbe su posljednjih dana koncentrisane na bolnički kompleks Al Šifa, koji takođe pruža sklonište za stotine ljudi raseljenih iz svojih domova. Izraelske trupe ušle su u objekat u ponedjeljak i "pročešljale" prostrani kompleks, za koji kažu da je povezan sa mrežom tunela koju koristi Hamas.

Izrael je saopštio da je ubio stotine boraca i uhapsio više od 500 osumnjičenih u operaciji na Al Šifi, uključujući 358 pripadnika Hamasa i Islamskog džihada, organizacija koje SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističke.

U saopštenju se navodi da su pritvorena tri visoka vojna komandanta Islamskog džihada i dva zvaničnika Hamasa odgovorna za operacije na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i drugi zvaničnici unutrašnje bezbjednosti Hamasa. "Oni koji se nisu predali našim snagama borili su se protiv naših snaga i eliminisani su", rekao je izraelski kontraadmiral, Danijel Hagari, na brifingu u četvrtak kasno.

Hamas negira da su njegovi borci bili u bazi i kaže da su ubijeni bili civili, a među zarobljenim je i medicinsko osoblje.

(Glas Amerike)

13:34h

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je danas pozvao zamjenika ambasadora Turske na razgovor, jer je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao da će premijera Izraela Benjamina "Netanjahua poslati Alahu".

"Dao sam instrukcije zvaničnicima Ministarstva da pozovu na razgovor zamjenika turskog ambasadora da bih uložio ozbiljan protest, poslije Erdoganovog napada na premijera Netanjahua, te prijetnje da će poslati Netanjahua Alahu i da prenese jasnu poruku Erdoganu", objavio je ministar Kac na platformi Iks.

Ministar je poručio da "nema tog boga koji će slušati one koji podržavaju zvjerstva i zločine protiv čovječnosti koje je počinio Hamas", za kojeg je rekao da je "varvarski prijatelj" Turske.

"Vi koji podržavate spaljivanje beba, ubice, silovatelje i sakaćenje leševa od strane zločinaca Hamasa ste posljednji koji možete govoriti o bogu", dodao je ministar uz poruku: "Ćutite i sramotite se!".

Erdogan je juče izjavio da će poslati "Netanjahua Alahu da se pobrine za njega da ga učini jadnim".

To je, kako ocjenjuju izraelski mediji, samo jedna u nizu takvih izjava turskog lidera koji je uporedio Netanjahua sa Hitlerom i Staljinom i Izrael označio terorističkom državom zbog, kako je naveo, genocida u Gazi.

Erdogan je govorio u Istanbulu, ocijenivši pored ostalog da međunarodne institucije ponovo nisu položile test u Gazi, a da test nije prošao ni islamski svijet.

On je osudio hipokrizuju zapadnih zemalja koje su dale Izraelu oružje "za masakre i pretvorile Gazu u najveće groblje na svijetu".

(BETA)

11:08h

Dvadeset sedam zemalja Evropske unije su poslije pet mjeseci rata u Gazi i desetina hiljada žrtava prevazišle razlike i dogovorile se da pozovu na prekid vatre.

U saopštenju objavljenom protekle noći, lideri EU su pozvali na "hitnu humanitarnu pauzu koja vodi do održivog prekida vatre, bezuslovnog puštanja svih talaca i obezbjeđenja humanitarne pomoći".

Zemlje EU su pozvale na prekid vatre u vreme kada se Savjet bezbjednosti UN priprema da glasa danas o rezoluciji koju su sponzorisale SAD, a kojom se proglašava da je hitan i održiv prekid vatre imperativ u ratu Izraela i Hamasa.

EU je dugo bila podijeljena u odnosu na podršku Izraelu i Palestincima i glasanje u UN će biti novi javni test njihovog jedinstva.

U decembru su dvije zemlje članice EU glasale protiv hitnog humanitarnog prekida vatre, a četiri su se uzdržale.

Premijer Belgije Aleksandar De Kro, čija država trenutno predsjedava EU, rekao je da je pozicija tog bloka zemalja uveliko u skladu sa pozicijom SAD.

(BETA)  

10:18h

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u Izrael na razgovor sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o ratu u Gazi u vrijeme kada su se povećale razlike u odnosu na taj sukob između dvije zemlje saveznice.

Blinken je doputovao iz Kaira u okviru svoje šeste posjete Bliskom istoku od početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, javlja Frans pres.

Očekuje se da će Blinken istaći da je potrebno hitno povećati humanitarnu pomoć razorenoj palestinskoj teritoriji i apelovati na Izrael da ne pokreće veliku kopnenu ofanzivu na Rafu, jer mnogi ljudi strahuju da će se time još više pogoršati ionako katastrofalna humanitarna kriza u Gazi.

"Velika vojna operacija u Rafi bila bi greška, nešto što mi ne podržavamo", rekao je Blinken u Kairu gdje se sastao sa najvišim diplomatama Egipta, Jordana, Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je takođe rekao da ta ofanziva "nije neophodna da bi se bavilo Hamasom" što je, kako je ocenio, "neophodno", preneo je Asošiejted pres.

Blinken će predstaviti Netanjahuu alternative u diskusijama koje će se nastaviti naredne nedjelje kada izraelski ministar odbrane Joav Galant i delegacija visokih izraelskih zvaničnika odvojeno posjete Vašington.

Blinkenova kratka posjeta Izraelu, koja je najavljena tek u srijedu, nije bila dio prvobitnog plana bliskoistočne turneje u okviru koje je posjetio i Saudijsku Arabiju.

Državni sekretar SAD je u Izraelu na dan kada se očekuje sastanak obavještajnih zvaničnika SAD, Izraela,Egipta i Katara u Dohi na kojem će se razgovarati o detaljima predloženog sporazuma o primirju u ratu za oslobađanje talaca.

Katar i u manjoj mjeri Egipat su glavni sagovornici Hamasa koji je do sada odbio predloge u pregovorima.

(BETA)

10:16h

Kineske vlasti saopštile su danas da podržavaju napore Savjeta bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija da se okončaju borbe u Pojasu Gaze, ne precizirajući da li će Peking, stalni član SB sa pravom veta, podržati američki nacrt rezolucije o neposrednom prekidu vatre.

"Kina podržava Savjet bezbjednosti UN da preduzme dalje odgovorne i značajne korake što je prije moguće, ulažući neprekidne napore za brzo okončanje sukoba u Gazi", rekao je novinarima u Pekingu portparol Ministarstva spoljnih poslova tokom redovne Li Đian.

Savjet bezbjednosti UN glasaće danas o rezoluciji koju su predložile SAD tražeći "hitan i održiv" prekid vatre u Gazi, neophodan da bi se zaštitili civili i za isporuku pomoći za više od dva miliona gladnih Palestinaca.

(BETA)

10:16h

Britanski i australijski ministri spoljnih poslova i odbrane pozvali su danas na neposredni prekid borbi u Pojasu Gaze poslije sastanka u Adelejdu, na jugu Austrlije.

Ministri su u zajedničkoj izjavi istakli potrebu da se odmah okončaju borbe u pojasu Gaze "kako bi se omogućila isporuka (humanitarne) pomoći i oslobađanje talaca".

Velika Britanija je stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, koji bi danas trebalo da glasa o rezoluciji SAD kojom se poziva na "neposredni prekid vatre".

London i Kanbera su u zajedničkom saopštenju takođe osudili, kako su naveli, "veliku, nezakonitu i neodgovornu rusku invaziju na Ukrajinu" i pozvali Moskvu da povuče svoje vojne snage.

"Ministri su pozvali sve one koji imaju bliske odnose sa Rusijom, posebno sa Kinom, da ni na koji način ne pomažu Rusiji da nastavi rat i da je ubijede da okonča taj nezakoniti sukob", navodi se u zajedničkom saopštenju.

(BETA)

08:36h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o rezoluciji koju su predložile SAD tražeći "hitan i održiv" prekid vatre u Gazi, neophodan da bi se zaštitili civili i za i isporuku pomoći za više od dva miliona gladnih Palestinaca, prenio je i Asošiejted pres.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild je izrazila optimizam da će novi, oštriji nart rezolucije, usvojiti Savjet od 15 zemalja članica.

SAD su stavile veto na više ranijih rezolucija Savjeta bezbjednosti u kojima se poziva na hitan prekid vatre.

Krajem februara je američka ambasadorka rekla da bi to dovelo u opasnost osjetljive pregovore o sporazumu o primirju za oslobađanje talaca.

Novom rezolucijom će se nedvosmisleno podržati diplomatski napori "da se osigura prekid vatre povezan s oslobađanjem svih preostalih taoca" otetih u napadima palestinskog islamističkog Hamasa na jug Izraela, poslije čega je počeo rat.

Zamenik ambasadora Rusije Dmitri Polanski je izjavio da Moskva neće biti zadovoljna ni sa čim što ne poziva na hitan prekid vatre.

Savet bezbjednosti UN je usvojio dvije rezolucije o humanitarnoj situaciji, ali ni jedna ne poziva na prekid vatre.

Rusija i Kina su stavile veto na rezoluciju koje su krajem oktobra ptrošle godine pokrenule SAD, a poziva na pauze u borbi i zaštitu civila i zaustavljanje naoružavanja Hamasa. One nisu bile odraz globalnih poziva na prekid vatre.

O novoj rezoluciji će se glasati u vreme kada je državni sekretar SAD Entoni Blinken u, šestoj, posjeti Bliskom istoku od početka rata Izraela i Hamasa i razgovara o sporazumu o prekidu vatre i posleratnom scenariju.

Pregovori o sporazumu da se osigura oslobađanje talaca iz Gaze zajedno s prekidom vatre, kojima posreduju SAD, Egipat i Katar, kako se očekuje, nastaviće se danas u Dohi.

Nejt Evans, portparol misije SAD u UN, je najavljujući današnje glasanje ocijenio da je "rezolucija mogućnost da Savjet jednoglasno podrži diplomatiju na terenu i da izvrši pritisak na Hamas da prihvati sporazum koji je na stolu".

Palestinski ekstremisti ubili su oko 1.200 ljudi u iznenadnom napadu na jug Izraela 7. oktobra i oteli više od 250 talaca, od kojih je oko 130 još uvijek zatočeno u Gazi, ali nisu svi živi.

U Gazi je u izraelskim napadima poginulo skoro 32.000 Palestinaca, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

(BETA)

08:01h

Američki državni sekretar Entoni Blinken juče je saopštio da bi dugo najavljivana izraelska ofanziva na grad Rafu na jugu pojasa Gaze ubila mnogo palestinskih civila i pogoršala tamošnju humanitarnu krizu.

Blinken je najavio da će u petak izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahu i njegovom ratnom kabinetu izložiti alternativni plan za dalje akcije.

On je to izjavio u Kairu tokom svoje šeste posjete regionu tokom koje se sastao sa brojnim liderima iz arapskog svijeta.

(BETA)

07:56h

Rat Izraela i Hamasa – 168. dan.

Sjedinjene Države su u Ujedinjenim nacijama prvi put predstavile nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti u kojoj se poziva na "hitno" primirje u ratu Izraela i Hamasa, dok se sve više upozorava na glad u opkoljenoj Gazi, prenosi agencija Frans pres.

Prema novoj verziji, u koju su AFP i Rojters imali uvid, ističe se "potreba za hitnim i održivim primirjem" od oko šest nedjelja da se zaštite civili i dozvoli isporuka humanitarne pomoći. O rezoluciji bi trebalo da se glasa u petak ujutro po lokalnom vremenu.

“Sjedinjene Države posljednjih nekoliko nedjelja sa članicama savjeta rade na rezoluciji kojom će se nedvosmisleno podržati tekući diplomatski napori čiji cilj je da se obezbijedi hitno primirje u Gazi u okviru dogovora o taocima, prema kojem bi oni bili oslobođeni i koji bio doprinio naglom povećanju humanitarne pomoći", rekao je u četvrtak portparol američke misije pri UN Nejt Evans.

Vašington je prethodno blokirao usvajanje rezolucija Savjeta bezbjednosti u kojima se koristila riječ "hitno", ali je američki državni sekretar Entoni Blinken u srijedu potvrdio promjenu stava i poručio da bi se podrškom rezoluciji poslala "snažna poruka".

Blinken je u četvrtak rekao da vjeruje da se na pregovorima u Kataru i dalje može postići sporazum o primirju u Gazi.

U Kairu, Blinken se sastao sa šefovima diplomatija arapskih zemalja i egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom EL-Sisijem.

"Pregovarači i dalje rade. Razlike se smanjuju i nastavljamo da se zalažemo za dogovor u Dohi. I dalje predstoji težak rad. Ali vjerujem da je (sporazum) moguć... Ne mogu da govorim o tajmingu. Mogu samo da kažem da smo riješeni da uradimo sve što je moguće da postignemo sporazum", rekao je Blinken.

Takođe je upozorio da bi planirana izraelska kopnena ofanziva u Rafi bila greška.

"Nema mjesta da se od opasnosti sklone civili u Rafi. Postoji bolji način da se rješava postojeća prijetnja od Hamasa", naglasio je američki državni sekretar.

Lideri Evropske unije pozvali su u četvrtak na "hitnu" humanitarnu pauzu u Gazi koja bi dovela do prekida vatre.

„Snažna i jedinstvena izjava lidera EU o Bliskom istoku večeras na #EUCO!", napisao je na mreži Iks Šarl Mišel, predsjednik Evropskog savjeta.

„EU poziva na hitnu humanitarnu pauzu koja vodi ka održivom prekidu vatre".

Pregovori o primirju nastavljeni su ove nedjelje u Kataru, a razgovara se o šestonedjeljnom prekidu vatre i oslobađanju 40 izraelskih talaca u zamjenu za puštanje na slobodu stotina Palestinaca koji su u izraelskim zatvorima.

Međutim, Hamas i dalje insistira na oslobađanju talaca u okviru dogovora o kraju rata, dok Izrael insistira na samo privremenoj pauzi.

Napredak u pregovorima bila je jedna od tema razgovora Blinkena i Sisija, saopšteno je iz Stejt departmenta i kabineta egipatskog predsjednika.

Sisi je naglasio potrebu da se uspostavi primirje da bi se riješila sve veća humanitarna kriza i upozorio na opasnost od vojne operacije u Rafi na granici sa Egiptom, posljednjem bezbjednom utočištu za više od polovinu stanovnika Gaze.

(Glas Amerike)

Bonus video: