Sjeverna Koreja: Naša vrata su otvorena za sve Amerikance

Prema nekim procjenama, Sjevernu Koreju godišnje posjeti do 5.000 ljudi, a među njima je nekoliko stotina Amerikanaca
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.08.2017. 08:10h

Sjeverna Koreja kritikovala je danas odluku SAD da zabrani američkim državljanima posjete toj zemlji, objavila je državna agencija KCNA navodeći da nema razloga da se stranci osjećaju ugroženo.

"Naša vrata su uvijek otvorena za sve Amerikance dobre volje koji posjećuju našu zemlju i žele da vide našu stvarnost", rekao je neimenovani portparol ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug.

Američki Stejt depatment je prethodno saopštio da zabrana stupa na snagu 1. septembra, mada se može napraviti izuzetak za novinare i humanitarne radnke.

Zabrana je uvedena nakon smrti američkog studenta Ota Varmbijea koji je u Sjevernoj Koreji osuđen na 15 godina teškog rada zbog pokušaja krađe.

KCNA danas ovaj slučaj ne pominje, ali navodi da je Pjongjang izrekao "samo kaznu" nekim američkim građanima koji su izveli akcije protiv režima.

Takođe se navodi da zabrana odražava stanovište Vašingtona da je Pjongjang neprijatelj i ponavlja da administracija Donalda Trampa treba na napusti svoju neprijateljsku politiku prema Sjevernoj Koreji.

Prema nekim procjenama, Sjevernu Koreju godišnje posjeti do 5.000 ljudi, a među njima je nekoliko stotina Amerikanaca.

Bonus video: