Netanjahu: Sami ćemo protiv Hamasa

Šef diplomatije SAD upozorio Izrael na globalnu izolaciju ako krene na Rafu

11061 pregleda 6 komentar(a)
Blinken u Tel Avivu sa demonstrantima koji pozivaju na oslobađanje izraelskih talaca, Foto: Reuters
Blinken u Tel Avivu sa demonstrantima koji pozivaju na oslobađanje izraelskih talaca, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je juče da bi ofanziva na grad Rafa na jugu Gaze rizikovala da “dodatno izoluje” Izrael i ugrozi njegovu dugoročnu stabilnost.

On je pri odlasku iz Izraela rekao da je imao “iskrene razgovore”, misleći na sastanke sa zvaničnicima uključujući premijera Benjamina Netanjahua.

Vojna kopnena operacija u Rafi “rizikuje ubistvo još civila. Ona rizikuje da izazove još veći haos sa humanitarnom pomoći. Ona rizikuje da dodatno izoluje Izrael širom svijeta i ugrozi njegovu dugoročnu bezbjednost i status”, rekao je Blinken.

Netanjahu je juče rekao Blinkenu da je Izrael spreman sam da nastavi rat protiv Hamasa usred napetih odnosa između dva saveznika oko sukoba u Gazi.

Šef diplomatije SAD je sa Netanjahuom razgovarao jedan na jedan prilikom njegove šeste posjete Bliskom istoku od početaka rata 7. oktobra.

Netanjahu je izjavio da je rekao Blinkenu da cijeni podršku SAD u borbi protiv Hamasa i da Izrael shvata da treba da zaštiti civile. Međutim, ponovio je da planira ofanzivu u Rafi, gdje je više od milion građana Gaze našlo utočište u improvizovanim skloništima.

“Takođe sam rekao da nemamo nikakav način da porazimo Hamas bez upada u Rafu i eliminisanja preostalih bataljona tamo. I rekao sam mu da se nadam da ćemo to uraditi uz podršku SAD, ali ako moramo, uradićemo to sami”, rekao je novinama.

Izrael kaže da je Rafa posljednji bastion militanata Hamasa i da ima plan da evakuiše civile prije napada.

SAD, najbliži saveznik Izraela od njegovog osnivanja 1948, obezbjeđuje milijarde dolara vojne pomoći godišnje i redovno koristi diplomatski uticaj da zaštiti izraelske interese.

U najnovijem diplomatskom duelu u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Rusija i Kina su stavile veto na rezoluciju koju su predložile SAD sa pozivom na hitan i održiv prekid vatre u Gazi ako Hamas oslobodi sve taoce.

Tekst rezolucije je odraz zaoštravanja stava SAD prema Izraelu. Ranije tokom petomjesečnog rata, Vašington je ulagao veto na mjere koje su uključivale pozive na hitnu obustavu vatre, ali Moskva i Peking kažu da još ne čini dovoljno da obuzda Izrael.

Ambasadorke Britanije i SAD glasaju za rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN
Ambasadorke Britanije i SAD glasaju za rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UNfoto: Reuters

Američka ambasadorka u Un, Linda Tomas-Grinfild, optužila je Rusiju i Kinu da su blokirale rezoluciju zbog “ciničnih” i “sitničavih” razloga.

Ruski ambasador u UN, Vasilij Nebenzja, rekao je da je rezolucija “izuzetno politizovana” i da Izraelu praktično daje zeleno svjetlo da pokrene vojnu operaciju u Rafi.

Ambasador Kine u UN Žang Jun rekao je da je tekst koji su predložile SAD neuravnotežen i kritikovao ga zato što nije jasno iznio protivljenje planiranoj operaciji Izraela u Rafi, za koju je rekao da bi mogla dovesti do teških posljedica.

Rusija i Kina podržavaju alternativni tekst za koji SAD kažu da ne vrši dovoljan pritisaka na Hamas povodom aktuelne diplomatske inicijative. Francuska je takođe saopštila da radi na alternativnoj rezoluciji.

Napetost u odnosima između SAD i Izraela postaje sve više javna, a američki predsjednik Džo Bajden je rekao da je izraelska kampanja u Gazi “pretjerana” i da ja odnijela previše života civila.

Više od 32 hiljade Palestinaca je ubijeno u izraelskom bombardovanju, kažu zdravstvene vlasti Gaze.

Blinken je rekao da će izvršiti pritisak na Netanjahua da preduzme hitne korake da omogući više pomoći za enklavu gdje prijeti masovna smrt od gladi, kako tvrde Ujedinjene nacije.

Američki zvaničnici kažu da broj isporuka pomoći preko kopna treba brzo povećati i da pomoć treba da se održava tokom dužeg perioda.

“Sto odsto stanovništva Gaze doživljava ozbiljne nivoe akutne nesigurnosti hrane. Ne možemo, ne smijemo dozvoliti da se to nastavi”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare kasno u četvrtak.

Izrael, koji kontroliše sve pošiljke za Gazu i zapečatio je ogradu na sjeveru enklave, poriče da ograničava hranu i kaže da vjeruje da prolazi dovoljno zaliha.

“Koliko znamo, prema našoj analizi, u Gazi nema gladovanja. Svaki dan u Gazu ulazi dovoljna količina hrane”, rekao je novinarima pukovnik Moše Tetro, ​​šef izraelske Uprave za koordinaciju i vezu za Gazu.

Visoki izraelski i američki zvaničnici trebalo bi da se sastanu u Vašingtonu sljedeće sedmice, kada će SAD predstaviti Izraelu alternativne načine borbe protiv Hamasa bez totalne ofanzive na Rafu.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris izjavila je juče da ne postoji bezbjedan izlaz za civile iz Rafe.

Sastanci su održani i juče u Dohi u cilju obezbjeđivanja primirja. Pregovori o primirju usredsređeni su na predlog za šestonedjeljni prekid borbi tokom kojeg bi oko 40 izraelskih talaca koje drži Hamas bilo oslobođeno u zamjenu za stotine Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Međutim, Izrael je spreman samo na privremenu pauzu u borbama, dok Hamas želi trajno okončanje rata.

Bonus video: