"NAPETOSTIMA DESTABILIZUJU REGION"

Moskva: Pensove izjave o Balkanu nemaju veze sa stvarnošću

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova navode da sa žaljenjem konstatuju kako "Vašington sve dublje tone u primitivnu ideologiju ere Hladnog rata"
26 komentar(a)
Majk Pens, Foto: Boris Pejović
Majk Pens, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.08.2017. 20:09h

Optužbe koje je iznio američki potpredsednik Majk Pens u Podgorici da Rusija radi na tome da odvoji Balkan od Zapada, destabilizuju jug Evrope i pokazuju hladnoratovski mentalitet Vašingtona, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da ministarstvo spoljnih poslova Rusije sa žaljenjem konstatuje da "Vašington sve dublje tone u primitivnu ideologiju ere Hladnog rata" koja je "potpuno odvojena od stvarnosti", prenio je Rojters.

Istaknuto je da nametanje izbora "ili sa Zapadom ili sa Rusijom" balkanskim državama, neizbježno vodi ka rastu napetosti na kontinentu i destabilizuje situaciju u regionu, navodi Tanjug.

"Pozivamo američke kolege da prekinu da klevetaju Rusiju i njenu spoljnu politiku koja se uvijek zasnivala na poštovanju partnera i spremnosti za zajednički konstruktivni rad uz uzimanje u obzir međusobnih interesa", navelo je ministarstvo.

Pens je juče u Podgorici rekao da Rusija pokušava da iscrtava nove međunarodne granice silom, kao da je i na Zapadnom Balkanu nastojala da destabilizuje region.