Veber: Napad u Moskvi jedna je od najvećih džihadističkih operacija

"Bivši kalifa Abu Bakr el Bagdadi označio je Rusiju zajedno sa Sjedinjenim Državama početkom 2014. kao primarnog neprijatelja u ovom nepomirljivom ratu protiv, kako oni kažu, islama i mudžahedina", objasnio je stručnjak

11052 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Lukas Veber, suosnivač i urednik MillitantWire.com, istraživačkog centra za praćenje ekstremističkih i terorističkih grupa širom svijeta, ocjenio je da aktuelni napad u ruskoj prijestonici Moskvi "stvara veliku nelagodu i jedna je od najvećih spoljnih džihadističkih operacija posljednjih godina koja se desila u centru moći Rusije", piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Najmanje 133 osobe su poginule, a više od 140 povrijeđeno u petak kada su naoružani napadači napali prepunu koncertnu dvoranu Crocus City u zapadnom predgrađu Moskve. Vašington je naveo da je vjerodostojno da bi iza napada mogla stajati "Islamska država", nakon što je ta militantna organizacija i sama to potvrdila. Rusija ove navode još nije komentarisala.

Veber ističe da je "Islamska država" identifikovala rupe ruskog sigurnosnog aparata, koji ih je razvlačio svojim kampanjama u Africi.

RSE: U vezi sa napadom u Moskvi, vidjeli smo kako američki zvaničnici govore da njihovi obavještajni podaci potvrđuju da iza njega stoji "Islamska država". Međutim, čini se da ima još nejasnoća oko toga ko su ti napadači. U govoru ruskog predsjednika Vladimira Putina smo čuli kako on nagovještava umiješanost Ukrajine u napad, a što Kijev negira. Dakle, šta u ovom trenutku možemo reći o pripisivanju odgovornosti?

Veber: Za napad u moskovskoj regiji odgovornost je preuzelo centralno vođstvo "Islamske države" i njen službeni propagandni aparat. Dakle, u suštini, napad je gotovo sigurno izvela "Islamska država", a brutalna i neselektivna priroda napada uklapa se u šablon međunarodnih terorista i operacija "Islamske države".

Ovaj napad stvara Moskvi veliku nelagodu i jedna je od najvećih spoljnih džihadističkih operacija posljednjih godina koja se desila u centru moći Rusije.

Ovo dolazi nakon sukoba sa militantima "Islamske države" u klubovima, kao i nedavne racije, ranije i u martu, protiv (terorističke) ćelije koja je očito bila povezana sa ogrankom "Islamska država Korasan (IS-K)", koja se nalazi u Avganistanu i Pakistanu, i tokom racije, koja je očito bila na ćeliji koja je ciljala na sinagogu u Moskvi. Dva državljanina Kazahstana su ubijena (u tom napadu) i čini se da je to povezano sa centralnoazijskim kontingentom "Islamske države", koji je aktiviran, pojačan i mobilizovan za spoljne operacije.

RSE: Ali zašto ciljati na Rusiju? Šta Rusiju za "Islamsku državu" i ogranak "Islamsku državu Korasan" čini posebnom metom?

Veber: Bivši kalifa Abu Bakr el Bagdadi označio je Rusiju zajedno sa Sjedinjenim Državama početkom 2014. kao primarnog neprijatelja u ovom nepomirljivom ratu protiv, kako oni kažu, islama i mudžahedina. To se samo intenziviralo 2015. kada je Rusija vojno intervenisala u Siriji kako bi podržala vladu (sirijskog predsjednika Bašara al Asada) i nastavilo da se intenzivira nakon brojnih vojnih intervencija Rusije i privatnih vojnih operativaca širom Afrike. A kada su talibani preuzeli Avganistan, avganistanski ogranak "Islamske države" počeo je sve više da naglašava odnose talibana sa Rusijom. Dakle, ovo je niz faktora koji su razvili retoričke tačke razgovora i teme kroz propagandu "Islamske države". Mislim da je "Islamska država" identifikovala rupe ruskog sigurnosnog aparata, koji ih je razvlačio svojim kampanjama u Africi. To je intenzivan rat iscrpljivanja, zatim puni konvencionalni rat u Ukrajini.

U suštini, degradacija ruskih protivterorističkih sposobnosti, gdje su neki poslati u Ukrajinu i pretrpjeli velike gubitke, na primjer, to su snage koje bi inače bile smještene da se bave domaćim sigurnosnim pitanjima i protivterorističkim podupiranjem sprovođenja zakona i slično. Dakle, brojne su prilike koje idu uz sve veću motivaciju i sve veći prioritet da se Rusija nađe na njihovom popisu.

RSE: Maločas ste spomenuli veliki centralnoazijski kontingent unutar "Islamske države". Mnogo je boraca koji su porijeklom sa Kavkaza. Koliko je bitan i uticajan taj ogranak organizacije koji dolazi iz bivšeg Sovjetskog Saveza i koji je uglavnom sa ruskog govornog područja?

Veber: Centralnoazijski kontingent "Islamske države", gravitacioni centar tokom područja kalifata 2010-ih bio je u Iraku i Siriji, a imali su veliki broj stranih boraca. Na primjer, imali su medije za propagandu na centralnoazijskim jezicima i ruskom, prilagođene porukama protiv regionalnih vlada kako bi izgradili podršku, privukli prikupljanje sredstava, (podstali) regrutaciju, podsticali na nasilje i tako dalje unutar ovih zajednica, kao i njihove dijaspore na Zapadu.

Ono što posljednjih godina vidimo je da se centralnoazijski tvrdokorni fokus pomjerio na njen ogranak u Korasanu i koji je prvenstveno smješten u Avganistanu sa određenim prisustvom i u Pakistanu. A posebno sa spoljnim operacijama IS-K u kojima je ovaj ogranak postao predvodnik, vodeći međunarodno orijentisani ogranak "Islamske države", jer su ogranci koji su povezani sa centralnim vođstvom u Iraku i Siriji morali više da se fokusiraju na opstanak, pregrupisavanje i rekonstituisanje svoje sposobnosti i mreže u Iraku i Siriji.

Sada se IS-K pojavljuje kao propagandna snaga, kao i spoljna operativna snaga i sada proizvodi propagandu na više jezika nego bilo koja druga grana na vrhuncu moći kalifata "Islamske države" u Iraku i Siriji. Dakle, ovaj ogranak je posebno uložio mnogo resursa u širenje, izgradnju podrške i regrutovanje boraca iz centralne Azije i možemo vidjeti da se ovi borci posebno zauzimaju u njegovim vanjskim operacijama

Dakle, postojale su tri zavjere u Evropi od 2021. koje su uključivale militante iz centralne Azije i one su bile usmjerene na mete unutar Evrope. Postoji ćelija koja je uglavnom sastavljena od ljudi iz Centralne Azije, koji su okupljeni u Austriji i Njemačkoj. Dakle, ovo se uklapa sa ovim rastućim centralnoazijskim kontingentom u okviru njegovih spoljnih operacija, koji su takođe bili uključeni u mnoge napade na Iran i nedavni napad na crkvu u Istanbulu.

Bonus video: