EU istražuje da li se Apple, Meta i Google pridržavaju novog zakona

Ako se utvrdi da su prekršile Zakon o digitalnim tržištima (DMA), propis koji je stupio na snagu 7. marta i usmjeren je na povećanje izbora za onlajn potrošače, kompanije očekuju "teške kazne"

3155 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

EU istražuje Apple, Googleovu matičnu kompaniju i Metu zbog mogućih kršenja novih zakona ovog bloka koji su osmišljeni kako bi nadzirali antikonkurentno ponašanje velikih tehnoloških kompanija, piše britanski "Guardian"

Pomenuti trio se suočava sa značajnim kaznama ako se utvrdi da su prekršili Zakon o digitalnim tržištima (DMA), značajni propis koji je stupio na snagu 7. marta i usmjeren je na povećanje izbora za onlajn potrošače.

Evropska komisija, izvršna grana Evropske unije, rekla je da istražuje moguća kršenja vezana za: mjere koje Apple i Google sprovode omogućavajući razvojnim programerima da "usmjeravaju" korisnike prema ponudama izvan svojih trgovina aplikacijama; je li Alphabet, vlasnik Googlea, naklonjen svojim vlastitim uslugama poput Google Shoppinga u rezultatima pretraživanja na svojoj pretrazi ; Odluka Mete da naplaćuje korisnicima da budu oslobođeni reklama na Facebooku i Instagramu i provjerava li se usklađenost sa odredbama DMA-e o ličnim podacima korisnika; i je li Apple olakšao korisnicima odabir alternativnih pretraživača na njihovim telefonima.

"Sumnjamo da mjere koje su postavili ovi kontrolori ne ispunjavaju efikasno obavezu poštovanja DMA-e", saopšteno je iz komisije.

Zakon zahtijeva od šest tehnoloških "kontrolora" - Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft i vlasnika TikToka ByteDance, koji pružaju usluge poput pretraživača, društvenih mreža i chat aplikacija koje koriste druge kompanije - da se pridržavaju smjernica kako bi osigurali ravnopravne uslove za svoje konkurente i pružili korisnicima više mogućnosti.

Tijeri Breton, povjerenik za unutrašnje tržište, rekao je da kompanijama prijete "teške kazne" ako se utvrdi da su prekršile zakon, prenosi "Guardian".

Nepoštovanje DMA-e može rezultirati kaznama u iznosu do 10 odsto prometa, sa povećanjem na 20 odsto u slučaju ponovljenih prekršaja. Godišnji prihod Applea prošle godine bio je 383 milijarde dolara, dok je Alphabet imao 307 milijardi dolara, a Meta 134 milijarde dolara.

Komisija takođe preduzima korake kako bi istražila novu strukturu naknada za alternativne aplikacije za trgovinu kompanije Apple i prakse rangiranja kompanije Amazon na njenom tržištu. Plan je da se istrage završe u roku od godinu dana, što je vremenski okvir utvrđen pod DMA-om.

Bonus video: