Vojnici se igraju sa vešom žena iz Gaze

Objave pripadnika izraelske vojske možda predstavljaju kršenje međunarodnog prava

14882 pregleda 11 komentar(a)
Izraelski vojnici na snimku koji je navodno napravljen u Gazi, Foto: Rojters
Izraelski vojnici na snimku koji je navodno napravljen u Gazi, Foto: Rojters

Izraelski vojnici objavljuju fotografije i video-zapise na kojima se igraju sa donjem vešom pronađenim u palestinskim domovima. To je objavila agencija Rojters u trenutku kada je Izrael pod međunarodnim pritiskom zbog velike humanitarne krize u Gazi.

Na jednom snimku, izraelski vojnik sjedi u fotelji u sobi u Gazi i smijući se, sa pištoljem u jednoj ruci, maše bijelim donjim vešom preko otvorenih usta druga koji leži na sofi.

Na drugom mjestu, drugi vojnik sjedi na tenku držeći žensku lutku obučenu u crni grudnjak i šljem i kaže: “Našao sam prelijepu ženu, ozbiljnu vezu u Gazi, sjajnu ženu”.

Ova dva snimka izraelskih vojnika su među desetinama objava na kojima vojnici u Gazi pokazuju veš, lutke i u nekim slučajevima oboje. Snimci sa vešom su pregledani desetine hiljada puta nakon što ih je na mreži Iks ponovo objavio Junis Tiravi, koji se predstavlja kao palestinski reporter.

Tiravi je postavio linkove za originalne objave pripadnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Rojters je nezavisno potvrdio vjerodostojnost osam postavljenih na Instagram ili Jutjub.

“Objavljivanje ovakvih slika je ponižavajuće za palestinske žene, i za sve žene,” rekla je Ravina Šamdasani, portparolka Kancelarije UN za ljudska prava.

Rojters navodi da je IDF-u poslao detalje o osam verifikovanih objava na Jutjubu ili Instagramu, tražeći komentar.

Portparol je u saopštenju naveo da IDF istražuje incidente koji odstupaju od naređenja i očekivanih vrijednosti vojnika, kao i izvještaje o video snimcima postavljenim na društvene mreže.

“U slučajevima kada se pojavi sumnja na krivično djelo koja opravdava otvaranje istrage, istragu otvara vojna policija”, navedeno je u saopštenju.

“U nekim od ispitanih slučajeva je zaključeno da je ponašanje vojnika na snimku neprimjereno, te se postupa u skladu sa tim”, navodi se u saopštenju.

IDF je odbio da odgovori da li se to odnosi na bilo koji od snimaka koje je istakao Rojters ili da li je neki od odgovornih vojnika kažnjen.

Pripadnik IDF-a sa lutkom na tenku, navodno u Kan Junisu
Pripadnik IDF-a sa lutkom na tenku, navodno u Kan Junisufoto: Reuters

Izraelski vojnici koje je Rojters uspio da identifikuje nisu odgovorili na zahtjeve za komentar poslate preko njihovih naloga na društvenim mrežama.

Objave čija autentičnost je potvrđena uključuju fotografiju vojnika koji s leđa drži golu lutku sa rukama na grudima i jednu na kojoj vojnik drži polugolu lutku.

Jutjub je saopštio da je uklonio snimak koji je Rojters označio zbog kršenja politike uznemiravanja, koja zabranjuje sadržaj koji otkriva nečije lične podatke. Instagram nije komentarisao.

Vojna kampanja Izraela u Gazi pokrenuta je u odgovoru na napad palestinske islamističke grupe Hamas na tu zemlju 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi. U napadima na Gazu ubijeno je najmanje 32.000 Palestinaca.

Objave su se pojavile u trenutku kada su i Hamas i Izrael na meti optužbi za teške ratne zločine. Tim eksperata UN naveo je u izvještaju ovog mjeseca da postoje razumne osnove za vjerovanje da se seksualno nasilje, uključujući silovanje i grupno silovanje, dogodilo na nekoliko lokacija tokom napada Hamasa 7. oktobra.

Eksperti takođe kažu da postoje ubjedljive informacije da su neki izraelski taoci odvedeni u Gazu bili izloženi seksualnom nasilju koje možda još traje.

Izrael je na meti optužbi da izgladnjuje stanovništvo Gaze. Tim UN eksperata je takođe naveo u nedavnom izvještaju da je dobio informacije od izvora iz institucija i civilnog sektora i iz direktnih razgovora na Zapadnoj obali o seksualnom nasilju vojnika IDF-a nad Palestincima.

Obje strane odbacuju optužbe o seksualnom nasilju.

Rojters piše da se objave sa donjim vešom i lutkama ne mogu se porediti po težini sa navodnim zločinima nad ženama prijavljenim od 7. oktobra, ali da su dva pravna stručnjaka izjavila da je njima potencijalno prekršeno međunarodno pravo.

Kanadski profesor prava Ardi Imseis rekao je da objave krše član 27 Četvrte ženevske konvencije o zaštiti civila u vrijeme rata.

Član 27 kaže da civili imaju pravo na poštovanje časti, porodičnih prava, običaja i da moraju biti zaštićeni od uvreda i znatiželje javnosti, a da žene moraju biti posebno zaštićene od svakog napada na njihovu čast.

Rojters je prenio da objave sa vešom nisu privukle veliku pažnju u Izraelu a da su, nasuprot tome, uveliko cirkulisale objave na kojima je prikazano oružje ili zastave Hamasa pronađeni u kućama u Gazi.

Bonus video: