Ambasada Palestine: Nemilosrdni napad na postojanje palestinskog naroda, genocid u toku

"Tekuće raseljavanje i oduzimanje imovine koje doživljavaju Palestinci ne samo da narušavaju njihov suverenitet i pravo na povratak, već i ugrožavaju njihove težnje za prehrambenim suverenitetom i socijalnom pravdom u njihovoj sopstvenoj zemlji"

1761 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters

Palestina danas obilježava Dan zemlje, saopšteno je iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

"Palestinski narod obilježava 30. mart, datum kada su 1976. godine izraelske vlasti oduzele 210.000 ari njihove zemlje i nasilno odgovorile na demonstracije protiv planova za oduzimanje palestinske teritorije. Tog dana je poginulo šest mladih demonstranata. Od tada, Palestinci obilježavaju ovaj dan kao vid otjelotvorenja pripadnosti palestinskog naroda svojoj zemlji i kao dan sjećanja na tragično stradalih šest mladih mučenika. Danas, kada obilježavamo ovaj ključni trenutak palestinskog otpora, takođe se suočavamo sa nemilosrdnim napadom na postojanje palestinskog naroda. Više od 32.000 Palestinaca je ubijeno od 7. oktobra 2023. godine. Više od 78.000 hiljada je povrijeđeno. Najviše su pogođene žene i djeca, koji predstavljaju oko dvije trećine poginulih i povrijeđenih", ističe se u saopštenju.

Iz Ambasade Palestine su dodali da od svog početka 1976, Dan zemlje je bio snažan simbol palestinskog otpora protiv kolonijalne ekspanzije i ugnjetavanja.

"Poteklo iz prve konfrontacije 1976. i podstaknuto tekućim borbama od 1948, i eskalirajući nakon 1967, izraelsko prisvajanje miliona dunuma palestinske zemlje jasno ilustruje njegove ambicije da proširi kolonijalna naselja, što je direktno u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 2334 Savjeta bezbjednosti UN-a. Tekuće raseljavanje i oduzimanje imovine koje doživljavaju Palestinci ne samo da narušavaju njihov suverenitet i pravo na povratak, već i ugrožavaju njihove težnje za prehrambenim suverenitetom i socijalnom pravdom u njihovoj sopstvenoj zemlji. Sa preko 2.380.000 dunuma oduzetih od 1967, sa ciljem da se broj izraelskih setlera poveća na milion do 2030. godine na Okupiranoj Zapadnoj Obali, uključujući Jerusalim, neprekidno širenje izraelskih okupacionih naselja i ilegalna aneksija zemlje nakon sporazuma iz Osla, naglašavaju blatantno nepoštovanje prava Palestine na samoopredjeljenje", piše u saopštenju.

Iz Ambasade Palestine su kazali da danas, agresivna depopulacija sjeverne Gaze, koja prisiljava desetine hiljada na gladovanje i tjera preko milion ljudi u skučene okvire Rafe, predstavlja primjer strašnih posljedica takve politike, podrivajući palestinsko pravo na samoopredjeljenje na njihovim istorijskim teritorijama i uspostavljanju nezavisne i suverene države.

"Obilježavajući Dan palestinske zemlje, podsjećamo cio svijet na patnju naroda Palestine pod izraleskom vojnom okupacijom i na genocid bez presedana nad Palestincima koji je u toku", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: