Tramp potpisao pooštravanje sankcija Rusiji

Tramp je izjavio danas da zakon o sankcijama ima "ozbiljne nedostatke", uglavnom zbog toga što ograničava njegovu mogućnost da pregovara o sankcijama bez odobrenja parlamenta
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.08.2017. 16:44h

Predsjednik SAD Donald Tramp je potpisao zakon o sankcijama Rusiji, Sjevernoj Koreji i Iranu, saopšteno je iz Bijele kuće.

Kako su kazali, zakon donosi nove sankcije Rusiji, ali i ograničava Trampovu lična ovlašćenja da ublaži sankcije protiv Moskve, tako što Kongresu daje pravo veta na odluke predsjednika, prenosi CNN.

Senat američkog Kongresa pre nekoliko dana skoro jednoglasno je usvojio nove sankcije protiv Rusije, nakon čega je predlog poslat predsjedniku Trampu na potpisivanje.

Senat je sa 98 glasova "za" i dva "protiv" usvojio predlog zakona o sankcijama, a snažnu podršku dali su senatori iz redova republikanaca i demokrata.

Nakon današnjeg Trampovog postpisa dokument se vraća u Kongres. Predstavnički dom usvojio je ovaj dokument ranije sa 419 glasova "za" i tri "protiv".

Novi paket sankcija usvojen je kao mjera zbog navodnog miješanja Rusije izborni proces tokom predsjedničkih izbora u SAD krajem prošle godine.

"Zakon ima ozbiljne nedostatke"

Tramp je izjavio danas da zakon o sankcijama ima "ozbiljne nedostatke", uglavnom zbog toga što ograničava njegovu mogućnost da pregovara o sankcijama bez odobrenja parlamenta.

On je u saopštenju naveo da je potpisao zakon o uvođenju novih sankcija da bi "kaznio i spriječio loše ponašanje otpadničkih režima u Teheranu i Pjongjangu" i da bi pojačao postojeće sankcije Moskvi.

Zakon, međutim, ima ozbiljne nedostatke, ocijenio je Tramp, posebno zbog toga što ograničava izvršnu vlast da pregovara.

"Ograničavanjem fleksibilnosti izvršne vlasti, ovaj zakon otežava SAD da postigne dobre sporazume za američki narod i doprinijeće mnogo većem približavanju Kine, Rusije i Sjeverne Koreje", saopštio je Tramp.

Ali, dodao je, potpisao je zakon "radi nacionalnog jedinstva".

Bonus video: