BLOG SZO: U izraelskom napadu na bolnicu u Gazi četiri osobe poginule, 17 povrijeđenih

Rat Izraela i Hamasa – 177. dan

21468 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2024. 21:42h
Završeno
20:26h

U izraelskom napadu na bolnicu Al Aksa u Pojasu Gaze poginule su četiri osobe, a 17 je povrijeđeno, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u poruci na platformi Iks (X).

"Tim SZO bio je u humanitarnoj misiji u bolnici Al-Aksa u Gazi kada je danas izraelski vazdušni napad pogodio kamp unutar bolničkog kompleksa. Četiri osobe su poginule, a 17 povrijeđeno", napisao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je dodao da je osoblje njegove organizacije zdravo i na sigurnom.

Rat u pojasu Gaze počeo je 7. oktobra, između izraelskih snaga i palestinskog pokreta Hamas.

20:13h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je danas palestinski pokret Hamas za sve "tvrđi stav" u pregovorima o primirju u ratu između Izraela i tog islamističkog pokreta u pojasu Gaze.

"Dok je Izrael pokazao fleksibilnost tokom pregovora, Hamas je sve tvrđi", rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare.

Zvaničnik palestinskog pokreta Hamasa izjavio je ranije danas da su stavovi tog pokreta i Izraela u ratu u pojasu Gaze još uvijek "previše udaljeni" za napredak u pregovorima o prekidu vatre.

"Sumnjam da će biti bilo kakvog napretka u tim pregovorima, jer su stavovi suviše udaljeni", rekao je za Frans pres neimenovani zvaničnik Hamasa.

Rat u pojasu Gaze počeo je 7. oktobra.

(Beta)

19:30h

Izraelska vojska saopštila je danas da je "eliminisala" jednog od lidera pokreta Hezbolah u napadu na južni Liban, dva dana nakon što je ubila još jednog vođu tog libanskog oružanog pokreta u napadu na isto područje.

Gotovo šest mjeseci svakodnevno nasilje sukobljava izraelsku vojsku protiv Hezbolaha na izraelsko-libanskoj granici, koji tvrdi da podržava palestinski islamistički pokret Hamas u njegovom ratu protiv Izraela u pojasu Gaze.

Proiranski Hezbolah, koji ima arsenal raketa i preciznih projektila, gađa izraelske vojne položaje i lokalitete u blizini granice, a Izrael odgovara bombardovanjem na libanskoj teritoriji, uglavnom na jugu, uključujući ciljane napade na zvaničnike Hezbolaha i Hamasa.

"Avion vazduhoplovstva pogodio je u vozilo u regionu Kunin u Libanu, kojim je putovao Ismail al Zein", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Vojska ga je predstavila kao "komandanta jedinice odgovorne za desetine napada" na Izrael.

U Bejrutu su vojni izvori saopštili da je "izraelska bespilotna letjelica gađala automobil u selu Kunin, gdje je ubijena jedna osoba". Drugi detalji nisu saopšteni.

Izraelska vojska je u petak saopštila da je ubila "Alija Abdela Hasana Naima, zamenika komandanta raketne jedinice Hezbolaha", u napadu u južnom Libanu.

Hezbolah je potvrdio njegovu smrt.

Od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, u Libanu je ubijeno najmanje 348 ljudi, uglavnom boraca Hezbolaha, ali i najmanje 68 civila.

Na izraelskoj strani ubijeno je deset vojnika i osam civila.

(Beta)

18:07h

Zvaničnik palestinskog pokreta Hamas izjavio je danas da su stavovi između tog pokreta i Izraela u ratu u pojasu Gaze još uvijek "previše udaljeni" za napredak u pregovorima o prekidu vatre.

"Sumnjam da će biti bilo kakvog napretka u tim pregovorima, jer su stavovi suviše udaljeni", rekao je za Frans pres neimenovani zvaničnik Hamasa.

Izraelski premijer Benjamin "Netanjahu nije ozbiljan i nije zainteresovan, a američka administracija ne vrši pravi pritisak", dodao je zvaničnik aludirajući da su SAD bliski saveznici Izraela.

Ranije danas je prenijeto da Hamas još nije donio odluku o slanju delegacije na pregovore u Dohu ili Kairo sa ciljem postizanja dogovora oko primirja u ratu u Gazi.

(Beta)

16:50h

Najmanje 12 palestinskih civila ubijeno je u napadima Izraela na jugoistok Gaze, dok su čekali kamion humanitarne pomoći.

Kako prenosi Anadolija, očevici su kazali da su izraelske snage gađale desetine civila koji su na kružnom toku čekali dolazak kamiona.

Palestinska novinska agencija Vafa javila je da je u napadu ubijeno najmanje 12, a ranjeno 30 palestinskih civila.

Napad je izveden artiljerijom, kao i neselektivnom paljbom iz vatrenog oružja.

(Mina)

16:24h

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas novi bilans žrtava - 32.782 ljudi ubijeno je u Pojasu Gaze od početka rata između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta 7. oktobra prošle godine.

Za 24 sata zabilježeno je 77 dodatnih smrtnih slučajeva, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je do sada ukupno povrijeđeno 75.298 ljudi, u gotovo šest mjeseci rata.

(Beta)

Izmjena: 16:51h
14:20h

Izraelska vojska saopštila je danas da je izvela vazdušni napad na komandni centar kojim upravlja naoružana grupa Islamski džihad u dvorištu bolnice Al Aksa u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

"Komandni centar i teroristi su pogođeni precizno, sa ciljem da se minimizira šteta neuključenim civilima u krugu bolnice“, saopštila je izraelska vojska.

"Zgrada bolnice Al-Aksa nije oštećena i njeno funkcionisanje nije narušeno", dodaje se.

Izrael kaže da Hamas i druge militantne grupe koriste bolnice u Gazi kao baze, i objavio je video-snimke i slike koji podržavaju tu tvrdnju. Hamas i medicinsko osoblje to poriču.

13:52h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je danas na hitan prekid vatre u Gazi i oslobađanje svih izraelskih talaca u uskršnjem obraćanju kojim je obilježen najvažniji dan u hrišćanskom kalendaru, izražavajući žaljenje zbog patnji izazvanih ratovima, prenosi agencija Rojters.

Papa je predvodio misu na prepunom i cvijećem ukrašenom Trgu Svetog Petra, a zatim je sa centralnog balkona bazilike Svetog Petra predao blagoslov i poruku "Urbi et Orbi" (gradu i svijetu).

Franjo je u više navrata žalio zbog smrti i razaranja u ratu u Gazi i u danas je obnovio svoj poziv na prekid vatre.

Papa Franjo
Papa Franjofoto: Reuters

"Još jednom apelujem da se u Gazi obezbijedi pristup humanitarnoj pomoći i još jednom pozivam na brzo oslobađanje talaca zarobljenih 7. oktobra i na hitan prekid vatre u pojasu", rekao je on.

"Koliko patnje vidimo u očima djece, djeca su zaboravila da se smiju u tim ratnim zonama. Svojim očima djeca nas pitaju: Zašto? Čemu sva ova smrt? Čemu sva ova razaranja? Rat je uvijek apsurd i poraz", dodao je on.

Papina uskršnja poruka tradicionalno se fokusira na svjetske poslove, a pomenuo je i druge žarišne tačke, uključujući Ukrajinu, Siriju, Liban, Jermeniju i Azerbejdžan, Haiti, Mjanmar, Sudan, regione Sahela i Roga Afrike, Kongo i Mozambik.

Izmjena: 14:21h
13:51h

Najmanje 32.782 Palestinaca je ubijeno, a 75.298 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je u danas ministarstvo zdravlja Gaze, prenosi agencija Rojters.

Bonus video: