Francuska pozvala Kinu da utiče na Rusiju u okončanju sukoba u Ukrajini

Kina, koja se predstavlja kao neutralna strana, ali čiji se odnos sa Rusijom produbio od početka sukoba, zalaže se za političko rješenje okončanja sukoba u Ukrajini.

3997 pregleda 10 komentar(a)
Stefan Sežurne, Foto: Reuters
Stefan Sežurne, Foto: Reuters

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne pozvao je danas Kinu da pošalje "veoma jasnu poruku Rusiji" o ratu u Ukrajini i istakao da Pariz treba da održi jake ekonomske odnose sa Pekingom.

"Očekujemo da će Kina poslati vrlo jasne poruke Rusiji. Očigledno je da Kina igra ključnu ulogu u nezavisnosti, poštovanju međunarodnog prava, uključujući suverenitet Ukrajine", rekao je Sežurne u Pekingu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim kolegom Vang Jijem.

Kina, koja se predstavlja kao neutralna strana, ali čiji se odnos sa Rusijom produbio od početka sukoba, zalaže se za političko rješenje okončanja sukoba u Ukrajini.

Sežurne je rekao da se taj rat tiče cijele međunarodne zajednice.

"Uvjereni smo da neće biti trajnog mira ako se o tome ne pregovara sa Ukrajincima. Neće biti bezbjednosti za Evropljane ako ne bude mira u skladu sa međunarodnim pravom. Za nas je to suštinsko pitanje, zbog toga je Francuska odlučna da održi bliski dijalog sa Kinom", rekao je Sežurne.

Francuski ministar će tokom posjete Kini učestvovati na otvaranju izložbe "Versaj i zabranjeni grad", u Zabranjenom gradu u Pekingu, gdje će biti izloženo oko 60 umetničkih djela i dragocjenih predmeta iz dvorca Versaj.

"Ove godine obilježava se 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Francuske, kao i godina kulturnog turizma između dve zemlje", saopštila je prošle nedjelje francuska diplomatija.

To je drugi put za manje od šest mjeseci da je francuski ministar spoljnih poslova posjetio Kinu. U novembru je tadašnja šefica francuske diplomatije Katarin Kolona bila u posjeti Pekingu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron posjetio je Kinu u aprilu 2023.

Francuska je, pod vođstvom generala Šarla de Gola, 1964. godine bila prva velika zapadna zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose na nivou ambasadora sa Kinom.

Tada smjelu odluku kineski zvaničnici redovno navode kao primjer nezavisne diplomatije, a to je ponovio i šef kineske diplomatije Vang Ji tokom posjete Parizu u februaru.

"Kina cijeni privrženost Francuske nezavisnosti i autonomiji" njene politike, rekao je Vang Ji Emanuelu Makronu.

Bonus video: