Rast proizvodnje u Kini najjači u godini

Kina je postavila cilj rasta od oko pet odsto za ovu godinu, dok je postavila omjer deficita i bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto za godinu i ponovila plan za udvostručenje "visokokvalitetnog rasta" i proizvodnje

3282 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fabričke aktivnosti u Kini u martu su porasle najjačim tempom u više od godinu, pokazalo je privatno istraživanje u ponedjeljak, u znakovima stabilizacije rasta u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Indeks menadžera nabavke u proizvodnji Caixin/S&P Global u Kini iznosio je 51,1 u martu, što je najjači od februara, nakon što je u februaru iznosio 50,9.

Ekonomisti su očekivali da će očitanje dostići 51, prema anketi Reutersa. Oznaka od 50 tačaka odvaja širenje od skupljanja, prenosi Biznis.ba.

Ovaj podatak potvrđuje još jedno službeno istraživanje proizvodne aktivnosti koje je nadmašilo tržišna očekivanja i bilo najjače u 11 mjeseci. Službeno istraživanje o neproizvodnim aktivnostima u Kini zabilježilo je svoje najjače očitanje od juna, dodajući ohrabrujuće nedavne podatke o izvozu i prodaji na malo.

"Uopšteno gledano, proizvodni sektor nastavio se poboljšavati u martu, uz ubrzanje ekspanzije ponude i potražnje, a potražnja u inostranstvu raste", rekao je viši ekonomist u Caixin Insight Group, u objavi istraživanja, Wang Zhe.

Kineski Nacionalni ured za statistiku objavio je podatke istraživanja u nedjelju koji pokazuju da je službeni proizvodni PMI zemlje u martu iznosio 50,8, što je njegov najjači rezultat od marta prošle godine koji je takođe bio jači od očekivanja od 49,9 u anketi Reutersa.

Ta su istraživanja obično prve tačke ekonomskih podataka dostupnih svakog mjeseca i daju uvid u stanje kineske ekonomije.

Kina je postavila cilj rasta od oko pet odsto za ovu godinu, dok je postavila omjer deficita i bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto za godinu i ponovila plan za udvostručenje "visokokvalitetnog rasta" i proizvodnje.

S obzirom na visoku bazu podataka za prošlu godinu, nekoliko je ekonomista upozorilo da će Peking možda morati posegnuti za snažnijim poticajima kako bi postigao svoje ciljeve rasta za ovu godinu.

Najnoviji podaci ukazuju na neke dugotrajne zabrinutosti, posebno u vezi s cijenama.

Proizvođačke cijene u Kini padaju već više od godinu, dok su potrošačke cijene pale u četiri od posljednjih pet mjeseci.

Bonus video: