BLOG Predsjednik Izraela se izvinio zbog pogibije sedam humanitarnih radnika u Gazi

Rat Izraela i Hamasa – 179. dan

35168 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2024. 21:51h
Završeno
21:51h

Izraelski predsjednik Isak Hercog večeras je uputio izvinjenje poslije smrti sedam humanitarnih radnika američke nevladine organizacije "Svjetska centralna kuhinja" (World Central Kitchen - WCK) ubijenih u Pojasu Gaze u izraelskom napadu.

"Predsednik Hercog izražava duboku tugu i iskreno izvinjenje zbog tragične pogibije radnika WCK-a sinoć u Pojasu Gaze, i izrazio saučešće njihovim porodicama i najmilijima", navodi se u saopštenju izraelskog predsjedništva i dodaje da je Hercog razgovarao sa osnivačem nevladine organizacije Hoseom Andresom.

Sedam humanitarnih radnika ubijeno je u Gazi u izraelskom vazdušnom napadu, saopštila je tokom dana WCK za koju su humanitarci radili.

Ta humanitarna organizacija, koja je isporučivala hranu u pojas Gaze, najavila je da obustavlja operacije u regionu.

WCK je saopštila da su ubijeni australijski, poljski i britanski državljani, kao i jedna osoba koja je imala dvojno američko-kanadsko državljanstvo i jedan Palestinac.

Taj napad je izazvao osudu međunarodne zajednice koja je zatražila temeljnu istragu i zaštitu humanitarnih radnika na ratnim područjima.

(BETA)

21:50h

Najmanje 176 članova Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) ubijeno je u Pojasu Gaze od oktobra 2023.

Agencija je društvenoj mreži Iks saopštila da je nekoliko članova ubijeno dok je bilo na družnosti i da je broj humanitarnih radnika ubijenih u Gazi veći je nego u bilo kom drugom sukobu.

Generalni komesar UNRWA Filip Lazarini rekao je 24. marta da su izraelske vlasti obavijestile UN da više neće dozvoliti da konvoji humanitarne pomoći te agencije uđu u sjevernu Gazu.

Tenzije na Bliskom istoku ponovo su se rasplamsale 7. oktobra nakon što su militanti iz radikalne palestinske grupe Hamas pokrenuli iznenadni upad na izraelsku teritoriju iz pojasa Gaze.

(BETA)

19:01h

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je danas Izrael da "sprovede brzu i temeljnu istragu" o smrti sedam humanitarnih radnika u izraelskom napadu u Gazi.

"Humanitarni radnici moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj važan posao u potpunoj bezbjednosti, širom svijeta, a takođe i u Gazi. Takvi incidenti ne smiju da se dešavaju", napisala je njemačka ministarka na platformi.

Sedam humanitarnih radnika ubijeno je u Gazi u izraelskom vazdušnom napadu, saopštila je ranije danas nevladina organizacija "Svjetska centralna kuhinja" (World Central Kitchen - WCK) za koju su humanitarci radili.

Ta humanitarna organizacija, koja je isporučivala hranu u pojas Gaze, najavila je da obustavlja operacije u regionu.

WCK je saopštila da su ubijeni australijski, poljski i britanski državljani, kao i jedna osoba koja je imala dvojno američko-kanadsko državljanstvo i jedan Palestinac.

(BETA)

17:34h

Šef američke diplomatije, Entoni Blinken, koji se nalazi u posjeti Parizu, zatražio je danas "brzu i nepristrasnu" istragu o smrti sedam humanitarnih radnika u izraelskom vazdušnom napadu na Pojas Gaze.

"Razgovarali smo direktno sa izraelskim vlastima i pozvali smo ih da sprovedu brzu i nepristrasnu istragu kako bismo razumjeli šta se tačno dogodilo", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim kolegom Stefanom Sežurneom.

Francuski ministar je rekao da njegova zemlja "čvrsto osuđuje" taj napad.

"Zaštita humanitarnih radnika je moralni i pravni imperativ kojeg se svi moraju pridržavati", rekao je Sežurne i dodao da "ništa ne opravdava takvu tragediju".

Sedam humanitarnih radnika ubijeno je u Gazi u izraelskom vazdušnom napadu, saopštila je ranije danas nevladina organizacija "Svjetska centralna kuhinja" (WCK) za koju su humanitarci radili.

Ta humanitarna organizacija, koja je isporučivala hranu u Pojas Gaze, najavila je da obustavlja operacije u regionu.

WCK je saopštila da su ubijeni australijski, poljski i britanski državljani, kao i jedna osoba koja je imala dvojno američko-kanadsko državljanstvo i jedan Palestinac.

(Beta)

17:19h

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, najavio je danas istragu povodom izraelskog vazdušnog napada na Pojas Gaze u kojem je ubijeno sedam radnika dobrotvorne organizacije Svjetska centralna kuhinja (WCK).

On je taj događaj nazvao "nenamjernim i tragičnim".

Izraleske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da su u napadu na konvoj humanitarne organizacije poginuli državljani Australije, Britanije i Poljske, kao i Palestinci i osoba sa državljanstvom SAD i Kanade, piše Rojters.

Organizacija je saopštila da su humanitarci putovali u dva blindirana automobila sa logom dobrotvorne organizacije i u još jednom vozilu.

Vojska je izrazila "iskrenu tugu" i obećala nezavisnu istragu o incidentu.

"Nažalost, proteklog dana dogodio se tragični događaj u kojem su naše snage nenamjerno povrijedile osobe koje nijesu borci u Pojasu Gaze. To se dešava u ratu. Sprovodimo detaljnu istragu i u kontaktu smo sa vladama. Učinićemo sve da spriječimo da se tako nešto ponovi", saopštio je Netanjahu u video izjavi.

Humanitarci i njihov palestinski vozač ubijeni su kasno sinoć u izraelskom napadu u Pojasu Gaze, saopštila je nevladina organizacija za koju su humanitarci radili.

Saradnici američke nevladine organizacije "Svjetska centralna kuhinja" koja isporučuje hranu u Pojas Gaze, ubijeni su u izraelskom napadu, saopštio je na mreži Iks osnivač te organizacije, špansko-američki kuvar, Hose Andres.

"Ovo nije samo napad na WCK, ovo je napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata", rekla je Erin Gore, izvršna direktorka WCK.

(Beta)

15:35h

U izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku poginulo je ukupno 13 osoba, među kojima sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, saopšteno je danas u Teheranu.

"U napadu koji je cionistički režim izveo na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije, ubijeno je sedam Iranaca i šest Sirijaca", javila je državna televizija.

Prethodna informacija je bila da je registrovano 11 žrtava.

U napadu je uništena zgrada u kojoj se nalaze iranski konzulat i rezidencija iranskog ambasadora.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei upozorio je Izrael da će biti "kažnjen" zbog napada, a Teheran je saopštio i da je poslao "važnu diplomatsku poruku" Sjedinjenim Američkim Državama, nakon ovog napada.

(BETA)

14:41h

Kao što je poznato, premijer Benjamin Netanjahu obećao je u ponedjeljak da će zatvoriti lokalnu kancelariju katarske satelitske televizijske mreže Al Džazira dok traje rat u Gazi.

Nekoliko sati nakon što je portparol njegove stranke rekao da će parlament biti sazvan da ratifikuje neophodan zakon, Kneset je odobrio predlog zakona kojim se dozvoljava privremeno zatvaranje stranih emitera u Izraelu za koje se smatra da predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

Uslijedila je i reakcija Al Džazire, koju finansira katarska vlada, nazvavši izraelsku mjeru "eskalacijom" i rekavši da ona "dolazi kao dio serije sistematskih izraelskih napada kako bi se Al Džazira ućutkala", navodi se u saopštenju kasno u ponedjeljak.

Zakon koji je usvojen u ponedjeljak omogućio bi Netanjahuu i bezbjednosnom kabinetu da zatvore kancelarije mreže u Izraelu na 45 dana, što bi moglo da bude obnovljeno, i ostaće na snazi do kraja jula ili do kraja velikih vojnih operacija u Gazi, piše Rojters.

Al Džazira je odbacila optužbe da je štetila bezbjednosti Izraela kao "opasnu i smiješnu laž" koja dovodi u opasnost njene novinare.

Al Džazira je žestoko kritikovala izraelsku vojnu operaciju u Gazi, odakle je izveštavala danonoćno, tokom celog rata.

Al Džazira je saopštila da su izraelske vlasti namjerno gađale i ubile nekoliko njenih novinara, uključujući Samera Abu Daku i Hamzu Dahdouha, oboje ubijene u Gazi tokom sukoba. Izrael je rekao da ne cilja na novinare, navodi Rojters.

14:01h

Izraelski zvaničnici složili su se u ponedjeljak da uzmu u obzir zabrinutost SAD u vezi sa planiranom ofanzivom na Rafu, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom nakon virtuelnog sastanka sa američkim zvaničnicima o alternativnim načinima iskorijenjivanja militanata Hamasa u južnoj Gazi, javlja Rojters.

Sastanak od oko dva sata, koji su vodili najviši američki i izraelski zvaničnici, završen je planom za naknadne razgovore licem u lice već sljedeće nedjelje, navodi se u saopštenju.

Nije bilo odmah znakova da su američki i izraelski pregovarači postigli bilo kakav dogovor o narednim koracima u Rafi.

Predsjednik SAD-a, Džozef Bajden, pozvao je Izrael da ne sprovodi ofanzivu velikih razmjera u Rafi kako bi izbjeglo još palestinskih civilnih žrtava u Gazi, gdje palestinske zdravstvene vlasti kažu da je više od 32.000 ljudi ubijeno u izraelskom napadu, prenosi Rojters.

Američki zvaničnici, zabrinuti zbog produbljivanja humanitarne krize u Gazi, urgirali su Izrael da zauzme ciljaniji pristup napadu na militante Hamasa bez pokretanja velike kopnene ofanzive.

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, zarekao se da neće biti odvraćan od ofanzive na Rafi dok nastoji da eliminiše militante Hamasa odgovorne za napad 7. oktobra na južni Izrael u kojem je po izraelskom prebrojavanju ubijeno 1.200 ljudi.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su dvije strane imale konstruktivan angažman u vezi sa Rafom i da su se složile da dijele cilj da Hamas tamo bude poražen.

"Američka strana je izrazila zabrinutost zbog različitih pravaca djelovanja u Rafi. Izraelska strana se složila da uzme u obzir ove zabrinutosti i da nastavi sa razgovorima između stručnjaka", navodi se u saopštenju.

Američki zvaničnik je rekao da je američka strana, na čelu sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivenom, njegovim glavnim zamjenikom Džonom Fajnerom i izaslanikom za Bliski istok Bretom Mekgarkom, iznijela alternativne predloge za koje su rekli da bi zaštitile civile u Rafi.

Na Izraelu će da odluči šta da radi, rekao je zvaničnik.

Izraelski zvaničnik u Vašingtonu rekao je da su među izraelskim učesnicima bili ministar za strateška pitanja Ron Dermer i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Cači Hanegbi. Oni su isti Netanjahuovi povjerljivi ljudi sa kojima je trebalo da se održi sastanak u Vašingtonu, koji je izraelski premijer otkazao.

Izraelci su obavijestili svoje američke kolege o planovima za kopnenu ofanzivu, za uništavanje posljednjih bataljona Hamasa, za koju kažu da se može izvesti na način koji minimizira civilne žrtve, rekao je poseban izvor upoznat sa razgovorima.

Nije jasno da li su dvije strane suzile svoje razlike, dodao je izvor.

Netanjahu je otkazao planiranu posjetu Vašingtonu prošle nedjelje nakon što su SAD dozvolile usvajanje rezolucije o prekidu vatre u Gazi u UN 25. marta, što je označilo novi pad u njegovim odnosima sa Bajdenom tokom šest mjeseci rata.

Kako piše Rojters, dva dana kasnije Izrael je zatražio od Bijele kuće da ponovo zakaže sastanak na visokom nivou o vojnim planovima za Rafu, rekli su zvaničnici, u očiglednom pokušaju da smanje tenzije između dva saveznika.

SAD pokušavaju da ispregovaraju dogovor o oslobađanju bolesnih, starih i ranjenih talaca koje je Hamas odveo iz Izraela u zamjenu za šestonedjeljni prekid vatre. Bajden je pod pritiskom u izbornoj godini u zemlji i u inostranstvu da pregovara o momentalnom prekidu vatre.

Bajdenova administracija razmatra da li da nastavi sa velikim paketom od 18 milijardi dolara za transfer oružja Izraelu koji bi uključivao desetine aviona F-15 i municije, izjavila su u ponedjeljak tri izvora upoznata sa ovim pitanjem.

13:49h

U pojasu Gaze je u prethodna 24 časa poginula 71 osoba, što znači da je do sada ukupno poginulo 32.916 osoba od početka rata između Izraela i islamističkog palestinskog pokreta Hamas, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Hamasa.

Većina poginulih su žene i djeca, tvrdi isti izvor.

Ministarstvo Hamasa je saopštilo da je u gotovo šest mjeseci rata ranjeno 75.494 osoba.

(Beta)

11:31h

Premijer Španije Pedro Sančez rekao je u utorak novinarima da će Španija do jula da prizna nezavisnost Palestine, a da će u idućem periodu to isto da učine i druge zemlje, prenose strani mediji pisanje španske novinske agencije EFE.

Sančez je trenutno na turneji po Bliskom istoku tokom koje će da posjeti Jordan, Katar i Saudijsku Arabiju.

On je tokom prvog dana neformalno razgovarao u Amanu sa španskim novinarima kojima je rekao da njegova lijeva vlada namjerava da prizna Palestinu u iduća tri mjeseca, a da bi se uskoro mogla da "stvori kritična masa" unutar Evropske unije pa da to učine i druge zemlje.

Sančez je u Briselu 22. marta razgovarao sa premijerima Irske, Slovenije i Malte koji su najavili priznanje Palestine "kada se stvore odgovarajuće okolnosti".

Izrael je poručio tim zemljama da "nagrađuju terorizam" i da bi to smanjilo izglede za pregovore oko situacije u Pojasu Gaze.

Evropska unija i arapske države su u zajedničkoj deklaraciji prošlog novembra navele da je jedino moguće rješenje sukoba ono sa dvije međusobno priznate susjedne države.

Izrael odbija to rješenje i nastavlja sa okupacijom Zapadne obale i opsadom Pojasa Gaze.

Španija mjesecima promoviše ideju o održavanju međunarodne mirovne konferencije sa koje bi Izrael i Palestina otišle međunarodno priznate. Sanchez je ranije ponudio Madrid kao sjedište te konferencije.

Palestinu je do sad priznalo 139 zemalja svijeta.

(Radio Slobodna Evropa)

09:19h

Sedam humanitarnih radnika ubijeno je u Gazi u izraelskom vazdušnom napadu, novi je bilans koji je saopštila nevladina organizacija "Svjetska centralna kuhinja" (World Central Kitchen - WCK) za koju su humanitarci radili.

Ova humanitarna organizacija, koja je isporučivala hranu u Pojas Gaze, najavila je da obustavlja operacije u regionu.

WCK je saopštila da su ubijeni australijski, poljski i britanski državljani, kao i jedna osoba koja je imala dvojno američko-kanadsko državljanstvo i jedan Palestinac.

Prethodno je osnivač WCK, špansko-američki kuvar Hose Andres, objavio na mreži X da su četiri strana humanitarna radnika i njihov palestinski vozač ubijeni u izraelskom napadu.

U saopštenju nevladine organizacije se osuđuje "tragedija" i navodi da su humanitarci ubijeni "dok su radili na podršci humanitarnom radu na isporuci hrane u Gazi".

Australija je potvrdila smrt svoje državljanke i osudila napad, a SAD su saopštile da su "duboko uznemirene" ovim događajima.

Izraelska vojska je saopštila da "razmatra tragični incident na najvišem nivou kako bi se utvrdile okolnosti", dodajući da je "blisko sarađivala sa WCK" na distribuciji pomoći.

(Beta)

09:14h

Al-Šifa, do skoro najveća bolnica u Pojasu Gaze, ostala je u ruševinama poslije dvonedjeljne opsade izraelske vojske.

08:09h

Četvoro stranih humanitarnih radnika i njihov palestinski vozač ubijen su u izraelskom napadu u Pojasu Gaze, saopštili su Hamas i nevladina organizacija za koju su humanitarci radili.

Saradnici američke nevladine organizacije "Svjetska centralna kuhinja" (World Central Kitchen - WCK) koja isporučuje hranu u Pojas Gaze, ubijeni su u izraelskom napadu, saopštio je na mreži X osnivač te organizacije, špansko-američki kuvar Hose Andres.

U saopštenju nevladine organizacije se osuđuje "tragedija" i navodi da su humanitarci ubijeni "dok su radili na podršci humanitarnom radu na isporuci hrane u Gazi".

Palestinski Hamas saopštio je da su ubijeni državljani Velike Britanije, Australije i Poljske, a da nacionalnost četvrtog humanitarnog radnika nije poznata. Ubijeni su u izraelskom napadu kada je pogođeno vozilo WCK, u centralnom delu Pojasa Gaze.

Australija je potvrdila smrt svoje državljanke i osudila napad, a SAD su saopštile da su "duboko uznemirene" ovim događajima.

Izraelska vojska je saopštila da "razmatra tragični incident na najvišem nivou kako bi se utvrdile okolnosti", dodajući da je "blisko sarađivala sa WCK" na distribuciji pomoći.

(Beta)

Bonus video: