Izraelska vojska zabrinuta zbog iranske prijetnje odmazdom

U srijedu je vojska saopštila da je regrutovala rezerviste za jačanje vazdušne odbrane

3550 pregleda 0 komentar(a)
Izraelska vojna vozila, Foto: Reuters
Izraelska vojna vozila, Foto: Reuters

Izraelska vojska je zaustavila odlazak za sve borbene jedinice zbog zabrinutosti za moguću eskalaciju nasilja nakon što je ubistvo iranskih generala u Damasku ove nedjelje izazvalo prijetnje odmazdom, javlja Rojters.

"U skladu sa procjenom situacije, odlučeno je da se odsustvo privremeno pauzira za sve borbene jedinice IDF (Izraelske odbrambene snage)", navodi se u saopštenju vojske.

"IDF je u ratu i raspoređivanje snaga je pod kontinuiranom procjenom u skladu sa zahtjevima", dodaje se.

U srijedu je vojska saopštila da je regrutovala rezerviste za jačanje vazdušne odbrane.

Novinari Rojtersa i stanovnici Tel Aviva rekli su danas da su GPS usluge poremećene, što je mjera za odbijanje navođenih projektila.

Iran je obećao osvetu za ubistvo dvojice svojih generala zajedno sa pet vojnih savjetnika u vazdušnom napadu na iranski diplomatski kompleks u sirijskoj prestonici Damasku u ponedjeljak.

Široko se vjerovalo da je to izraelski napad, jedan od najznačajnijih do sada na iranske strane u Siriji, koji Izrael nije ni potvrdio ni demantovao i koji nosi rizik daljeg rasplamsavanja tog regiona.

Izrael vodi svoj rat protiv Hamasa već šest mjeseci, nakon što je palestinska islamistička grupa predvodila napad na južni Izrael 7. oktobra, a takođe je gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru sa Hezbolahom koji podržava Iran u Libanu.

Rojters piše da je Iran do sada izbjegavao da direktno uđe u sukob, podržavajući napade saveznika na izraelske i američke ciljeve.

Amos Jadlin, bivši šef izraelske obavještajne službe, rekao je da Iran može izabrati ovaj petak - posljednji u svetom muslimanskom mjesecu Ramazanu i iranskom Danu Kudsa - da odgovori na udar u Damasku, bilo direktno ili preko punomoćnika.

"Neću se iznenaditi ako Iran sjutra reaguje. Ne paničite. Ne bježite u skloništa“, rekao je Jadlin, viši saradnik u Belfer centru Kenedi škole na Univerzitetu Harvardu.

"Pripremite se za sjutra i onda, u zavisnosti od posljedica napada, može da eskalira", rekao je Jadlin.

Bonus video: