BLOG Izrael objavio "novu fazu" u pripremama za mogući "rat" na granici sa Libanom

Rat Izraela i Hamasa – 184. dan

30840 pregleda 1 komentar(a)
Bolnica Al Šifa u Gazi, Foto: Reuters
Bolnica Al Šifa u Gazi, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2024. 21:44h
Završeno
19:44h

Izraelska vojska saopštila je danas da je završila "novu fazu" u pripremi za "rat" na granici sa Libanom, gdje jača razmjena vatre sa libanskim Hezbolahom.

U saopštenju naslovljenom "Priprema za tranziciju sa odbrane ka napadu", objavljenom na svom internet sajtu, izraelska vojska je ukazala da je "posljednjih dana završila novu fazu pripreme sjeverne komande za rat".

Te logističke mjere će, kako je navedeno, omogućiti "momentanu mobilizaciju rezervnih snaga u hitnim slučajevima i njihov dolazak na liniju fronta za kratko vrijeme sa svom opremom potrebnom za borbe".

Vojna komanda je, kako je rečeno, tako u stanju da "za nekoliko sati pozove i opremi sve potrebne vojnike i da ih prebaci na liniju fronta za defanzivne i ofanzivne misije".

Od početka rata u Gazi između Izraela i palestinskog Hamasa 7. oktobra postala je gotovo svakodnevna razmjena vatre na libansko-izraelskoj granici između izraelske vojske i libanskog Hezbolaha, koji kaže da podržava Hamas.

Hezbolah gađa izraelske vojne položaje blizu granice, a Izrael uzvraća napadima koji idu dublje u libansku teritoriji i sprovodi ciljane udare na zvaničnike Hezbolaha.

Najmanje 359 ljudi, uglavnom boraca Hezbolaha, i oko 70 civila, ubijeno je u Libanu u prekograničnoj razmeni vatre od početka rata prije šest mjeseci, a 18 ljudi je poginulo u Izraelu, deset vojnika i osam civila, prema računici Frans presa.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je danas da je vojska završila svoje pripreme za reagovanje na svaki scenario koji bi mogao da se dogodi u odnosu na Iran.

Šef proiranskog Hezbolaha, Hasan Nasralah, je u petak rekao da je "neizbježan" iranski odgovor na napad pripisan Izraelu na iranski konzulat u Damasku u ponedjeljak. U napadu na konzulat poginulo je sedam iranskih vojnika, uključujući dvojicu visokog ranga.

Prema njemu, udar na konzulat predstavlja preokret od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

(BETA)

17:45h

Više UN agencija i humanitarnih nevladinih organizacije danas su saopštile da je situacija Gazi, gdje je rat između Izraela i Hamasa ušao u sedmi mjesec, "više nego katastrofalna".

"Kuće, škole, bolnice su u ruševinama. Nastavnici, ljekari, humanitarci su ubijeni. Samo što nije nastupila opšta glad", napisala je na mreži X šefica Unicefa Katrin Rasel.

Ona je dodala da je ubijeno više od 13.000 djece, prema statistici zdravstvene službe Gaze, kojom upravlja Hamas.

"Nivo i brzina razaranja je šokantna. Deci je potreban prekid vatre odmah", dodala je ona.

Generalni direktor Međunarodne organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) Žagan Šapagen, rekao je da je situacija "više nego šokantna".

"Milioni života su u opasnosti zbog gladi. Humanitarna pomoć apsolutno mora da stigne do onih kojima je potrebna, ne sjutra, nego odmah", rekao je on.

IFRC je podsjetio da je 18 članova njihove mreže, 15 zaposlenih ili dobrovoljaca palestinskog Crevenog polumjeseca i troje iz hitne medicinske službe u Izraelu Magen David Adom, ubijeno od 7. oktobra kada je počeo rat.

Šapagen je preko mreže X pozvao na zaštitu civila, humanitarnih i medicinskih radnika i njihovih instalacija, kao i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

Šef Biroa UN za humanitarna pitanja (Ocha) Martin Grifits u subotu je ocijenio da je rat između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa "izdaja čovječanstva".

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) je istakao da, iako je od vitalnog značaja da humanitarna pomoć stalno stiže u Gazu, to može da čini samo dio rješenja.

"Dvije strane treba da vode svoje vojne operacije na način da poštede civile, napisao je Komitet na mreži X.

U napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra ubijeno je 1.170 ljudi, prema podacima agencije Frans pres, na osnovu zvaničnih podataka. Od 250 otetih osoba u tom napadu, njih 129 je i dalje u Gazi, a smatra se da je od toga njih 34 umrlo.

U vojnim operacijama koje je Izrael pokrenuo kao odgovor na taj napad do sada je u Gazi poginulo 32.175 ljudi, prema podacima ministarstva zdravlja Hamasa.

(BETA)

17:28h

Povlačenje najvećeg broja kopnenih sanga izraelske vojske iz južnog dijela Pojasa Gaze predstavlja ''odmor i pregrupisavanje'' i ne mora da ukazuje na bilo kakve nove operacije, izjavio je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

''Kako razumijemo i kroz njihova javna saopštenja, u stvari se radi samo o odmoru i osposobljavanju tih trupa, a ne nužno o nekoj novoj operaciji'', rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

15:45h

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron napisao je u kolumni za današnji broj lista Sandej Tajms, povodom šest mjeseci od početka rata u Gazi, da podrška njegove zemlje Izraelu "nije bezuslovna" i da će zavisiti od toga koliko poštuje međunarodno humanitarno pravo, prenosi Rojters.

Njegova poruka dolazi samo nekoliko dana nakon što je u izraelskom vazdušnom napadu poginulo sedam humanitarnih radnika, uključujući i tri britanska državljana.

Britanska vlada je bila jedan od najbližih saveznika Izraela od početka rata sa palestinskim Hamasom, međutim Kameron je zaoštrio svoje stavove posljednjih mjeseci zbog teške humanitarne situacije u Pojasu Gaze. On je u svojoj današnjoj kolumni upozorio na rizik od masovne gladi, osim ako Izrael ne dozvoli prolaz veće količine pomoći u tu enklavu.

Britanska vlada je takođe pod pritiskom da objavi najnovije pravne ocjene o izraelskom vođenju rata u Gazi, što bi potencijalno moglo uticati na britanski izvoz oružja u tu zemlju.

(Beta)

15:04h

Izrael je "na korak do pobjede" u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu, tačno šest mjeseci nakon početka rata.

"Mi smo na korak do pobjede. Ali cijena koju treba platiti je bolna", rekao je Netanjahu na sastanku vlade.

Izraelski premijer je naglasio da neće biti primirja bez oslobađanja i povratka talaca.

U Kairu će danas biti održana nova runda mirovnih pregovora, na kojima pored dvije zaraćene strane učestvuju međunarodni posrednici - SAD, Katar i Egipat.

(Beta)

13:55h

Međunarodni sud pravde Ujedinjenih nacija u Hagu će u ponedjeljak održati preliminarno saslušanje u vezi optužbe koja je podnijela Nikaragva protiv Njemačke, optužujući je da "omogućava" genocid i kršenja međunarodnog prava Izraela u Gazi.

Tužbom se traži da sud izda posebnu naredbu za prekid njemačke vojne i druge pomoći Izraelu, koji oštro negira da njegova vojna kampanja predstavlja kršenje Konvencije o genocidu.

Iako je tužba Nikaragve prvenstveno usmjerena na Njemačku, njome se indirektno cilja tekuća vojna akcija izraelske vojske (IDF) u Pojasu Gaze. Više od 33.000 Palestinaca je do sada ubijeno u Gazi, od toga većina žena i djece, prema podacima Ministarstva zdravlja te teritorije koja je pod kontrolom Hamasa.

Portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Sebastian Fišer je povodom slučaja izjavio da "odbacuje optužbe Nikaragve, jer Njemačka nije prekršila ni konvenciju o genocidu ni međunarodno humanitarno pravo", dodajući da će to detaljno izložiti pred Međunarodnim sudom pravde.

Slučaj pred Međunarodnim sudom pravde dolazi u vrijeme kada jačaju pozivi zapadnim zemljama da prestanu slanje oružja Izraelu.

Njemačka je decenijama bila najbliži saveznik Izraela, međutim zvanični Berlin postepeno je promijenio ton kako je broj civilnih žrtava u Gazi rastao, postajući sve kritičniji prema humanitarnoj situaciji u Gazi i istupajući javno protiv najavljene kopnene ofanzive Izraela u Rafi.

Sa druge strane vlada Nikaragve ima dugu istoriju dobrih odnosa sa raznim palestinskim grupama koji datiraju još od njihove podrške sandinističkoj revoluciji 1979. godine. Sama Nikaragva je ranije ove godine optužena od strane stručnjaka za ljudska prava UN za sistematsko kršenje ljudskih prava "ravno zločinima protiv čovječnosti".

Vlada predsjednika Danijela Ortege odbacila je te optužbe.

(Beta)

12:54h

Izraelska vojska povukla je sve kopnene trupe s juga Pojasa Gaze osim jedne brigade, rekao je u nedelju portparol vojske.

Vojska Izraela nije iznijela više detalja i nije jasno da li će povlačenje odložiti dugo najavljivan napad na grad Rafu na jugu Gaze, za šta su izraelski lideri rekli da je potrebno za eliminaciju Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Izraelsku brigadu obično čini nekoliko hiljada vojnika.

Povlačenje dijela vojnika je najavljeno dok se Egipat priprema da bude domaćin nove runde pregovora čiji je cilj postizanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Izraelska ofanziva u Gazi, pokrenuta nakon napada Hamasa na Izrael prije šest mjeseci, 7. oktobra, fokusirala se poslednjih mjeseci na jug palestinske enklave.

U Rafu je izbjeglo više od milion Palestinaca koji se sklanjaju na teritoriju blizu granice s Egiptom.

(Reuters)

09:44h

Već pola godine traje rat između Izraela i Hamasa. Iako Izrael ima vojnu moć, islamistički Hamas i dalje opstaje. Nije moguće tačno procijeniti njiegovu snagu. Ipak, postoje naznake. Evo šta kažu analitičari.

08:21h

Najveća bolnica u Gazi sada je "prazna školjka" ispunjena leševima, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Izraelske snage povukle su se u ponedeljak iz bolnice Al Šifa u Gazi poslije dvonedjeljne operacije, tokom koje su se borile protiv palestinskih boraca unutar najvećeg medicinskog kompleksa na palestinskoj teritoriji.

Misija koju predvodi SZO uspjela je da pristupi bolnici u petak, saopštila je agencija UN.

"Al Šifa, nekada okosnica zdravstvenog sistema Gaze, sada je prazna školjka ispunjena grobovima", napisao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na platformi X.

SZO je saopštila da više nema pacijenata u bolnici, gdje su iskopani "brojni plitki grobovi" ispred odjeljenja hitne pomoći i drugih zgrada tog kompleksa.

"U toj oblasti, mnogi leševi su djelimično zakopani sa vidljivim ekstremitetima", naveo je SZO i dodao da je bolnica potpuno neupotrebljiva.

Prema SZO, samo 10 od 36 glavnih bolnica u Gazi je još uvijek djelimično funkcionalno.

(Beta)

Bonus video: