Rat u Gazi: Koliko je još jak Hamas?

Saopštenje ukazuje na to da Hamas još nije vojno poražen, da poslije skoro pola godine rata nastavlja borbu protiv izraelske vojske. Koliko će to trajati, nije jasno

3526 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Već pola godine traje rat između Izraela i Hamasa. Iako Izrael ima vojnu moć, islamistički Hamas i dalje opstaje. Nije moguće tačno procijeniti njiegovu snagu. Ipak, postoje naznake. Evo šta kažu analitičari.

U principu, predstavnici Izraela i SAD složili su se na video-konferenciji u ponedjeljak (1.aprila) oko sledećeg: Izrael mora da napadne Hamas u Rafi na jugu pojasa Gaze da bi ga vojno porazio, navodi se u saopštenju koje su obje strane objavile poslije konferencije. Američka strana je izrazila zabrinutost u vezi sa "različitim pristupima" u Rafi, a izraelska strana je pristala da to uzme u obzir.

Saopštenje ukazuje na to da Hamas još nije vojno poražen, da poslije skoro pola godine rata nastavlja borbu protiv izraelske vojske. Koliko će to trajati, nije jasno. Koliko je snažan Hamas?

Teško provjeriti

Britanski politički analitičar Hišam Helijer sa londonskog "Kraljevskog instituta ujedinjenih oružanih snaga za odbrambene i bezbjednosne studije" (RUSI) kaže da je teško tačno odgovoriti na to pitanje. Obje strane imaju interes da preuveličavaju svoje uspjehe.

"Naravno, Hamas hoće da kaže da nije ozbiljno poražen, da ima odlično oružje ili slično. S druge strane, Izraelci hoće da istaknu da su bili veoma uspješni u ostvarenju svojih ciljeva. U tom pogledu, vjerovatno je puno propagande s obje strane. Međutim, pretpostavljam da je Izraelci više koriste, jer su uključeni u mnogo više operacija koje su takođe zahtijevale mnogo više žrtava", kaže Helijer.

Očigledni efekti izraelske vojne intervnecije

Efekti izraelske vojne intervencije itekako primjetni, smatra Gil Mursijano, izvršni direktor Izraelskog instituta za regionalnu spoljnu politiku (MITVIM).

Broj ispaljenih raketa značajno je opao, kako u području Tel Aviva, tako i duž granice Izraela s Pojasom Gaze. "U ovom području broj ispaljenih raketa i izazvani gubici smanjeni su skoro na minimum". Takođe, operacija izraelske vojske u srednjem dijelu Gaze dovela je do uništenja glavnih proizvodnih linija za moderno naoružanje, rakete, bespilotne letjelice i drugo oružje Hamasa. "To predstavlja značajnu štetu za vojne sposobnosti koje je Hamas gradio godinama".

Majkl Milštajn, bivši član izraelske vojne obavještajne službe i sada istraživač u Centru Moše Dajan Univerziteta u Tel Avivu smatra da je uništeno oko 70 do 80 odsto Hamasovog raketnog arsenala. To je, kako kaže, djelimično zbog nedostatka djelova.

"Veći dio toga se je ranije krijumčario preko graničnog prelaza Rafa. Međutim, sada se taj prelaz vrlo pažljivo kontroliše. Zbog toga Hamas skoro da ne obnavlja svoje zalihe".

Problem su i dalje tuneli, kaže on. "Pretpostavljam da Hamas još uvijek posjeduje barem 50 odsto svojih tunela. "To otežava predvidljivost njihovih pokreta i pruža zaštitu njihovim borcima"

Hamas: značajni ljudski gubici

Hamas je pretrpio značajne gubitke u ljudstvu, prema navodima vojnog analitičara Kobi Mikaela iz izraelskog Instituta za nacionalnu bezbjednosne studije. Izraelska vojska je uništila 20 od oko 24 bataljona Hamasa, piše Kobi sredinom marta na sajtu Instituta. Takođe su uspješno neutralisani strateški ciljevi i vojna proizvodnja Hamasa.

Ipak, Hamas će moći da se regeneriše čak i sa smanjenim kapacitetima. Mada će i dalje moći da pruža otpor izraelskim snagama, "to će biti bez modernih raketa koje su upotrebljavane tokom ovog rata".

Slično misli i Gil Mursijano. Hamas doduše još uvijek može da djeluje u malim grupama koristeći gerilsku taktiku, međutim, na nivou bataljona više nije funkcionalan. U Rafi su još četiri bataljona. "Iako ih je izraelska vojska oslabila, još uvijek su funkcionalni".

Međutim, Izrael se suočava s izazovom, kaže Majkl Milštajn. Iako je vojska ubila oko trećinu od približno 30.000 članova milicije, pa trenutno raspolažu samo sa oko 20.000 boraca, Hamas bi ovu prazninu mogao brzo popuniti. "Ne moraju da urade nešto više od regrutacije mladih Palestinaca. To im vjerovatno neće predstavljati problem, jer u Gazi ima mnogo mladih Palestinaca koji hoće da se pridruže Hamasu".

Nejasna prijetnja

Izrael će vjerovatno još neko vrijeme biti suočen s kontinuiranim oružanim otporom Hamasa, navodi se u izvještaju Kancelarije direktora nacionalne obavještajne službe te zemlje. "Vojska će se baviti neutralisanjem podzemne infrastrukture Hamasa". To će Hamasu omogućiti da se sakrije, oporavi i ponovo iznenadi izraelske snage.

Ipak, Hamas vjerovatno više neće predstavljati takvu prijetnju kao prije nekoliko mjeseci, kaže Hišam Helijer. „Ne vjerujem da Hamas ima sposobnost da izvrši sličan napad kao 7. oktobra 2023. U tom smislu, vjerovatno je pretrpio ogroman udarac."

Neophodna politička kampanja

Ono što je neophodno je politička kampanja, kaže Gil Mursijano. "Za Pojas Gaze je neophodna politička alternativa. Ako se u tome ne uspije vojni uspjesi na kraju neće značiti ništa. Mora se spriječiti da u Pojasu Gaze nastane politički vakuum, jer bi se odmah ponovo vojno popunio".

Bonus video: