BLOG Netanjahu potvrdio da će izvršiti invaziju na Rafu izjavivši da postoji datum

Sukob Izraela i Hamasa – 185. dan

27004 pregleda 3 komentar(a)
Fotografija iz Rafe nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Fotografija iz Rafe nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2024. 22:16h
Završeno
22:14h

Palestinski pokret Hamas razmatra predlog primirja u tri faze, od kojih prva predviđa šestonedjeljni prekid vatre, izjavio je večeras u Kairu izvor blizak Hamasu.

Predstavnici izraelske vlade i Hamasa sastali su se u nedjelju u Kairu na indirektnim pregovorima preko posrednika iz Egipta, SAD i Katara koji su im predali taj plan.

Novi predlog takođe predviđa u prvoj fazi oslobađanje 42 izraelska taoca (uključujući vojnike, djecu i starije žene) u zamjenu za 800 do 900 Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima, uključujući oko 100 koji tamo služe duge kazne, rekao je izvor blizak pregovorima.

Nacrt dogovora predviđa i ulazak 400 do 500 kamiona pomoći u hrani dnevno u Pojas Gaze i povratak stanovnika sjevera Pojasa Gaze, dodao je isti izvor.

U drugoj fazi je predviđeno da svi ostali taoci budu oslobođeni. Izrael procjenjuje da se trenutno u Pojasu Gaze nalazi 129 talaca, od kojih su 34 mrtva. U zamjenu bi bio pušten za sada neutvrđen broj palestinskih zatvorenika.

Treća i posljednja faza predviđa potpuno povlačenje izraelske vojske iz pojasa Gaze i prekid opsade teritorije koju je nametnuo Izrael nakon što je Hamas preuzeo vlast 2007. godine.

Poslije jednonedjeljnog primirja krajem novembra koje je omogućilo oslobađanje 80 talaca u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika, svi drugi pokušaji pregovora su bili neuspješni.

(Beta)

21:37h

Američke vlasti su ponovile da se protive bilo kakvoj velikoj izraelskoj operaciji u Rafi, na jugu pojasa Gaze, u trenutku kada je premijer Benjamin Netanjahu rekao da je odredio datum za tu akciju.

"Jasno smo stavili do znanja Izraelu da vjerujemo da bi masovna vojna invazija na Rafu imala izuzetno štetan efekat na civile i da bi na kraju naškodila bezbjednosti Izraela", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

(Beta)

19:47h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je potvrdio svoju namjeru da izvrši vojnu invaziju na grad Rafa na jugu pojasa Gaze, izjavivši da "postoji datum". U današnjoj video poruci, Netanjahu je rekao da je operacija u Rafi od suštinskog značaja za pobjedu Izraela u ratu.

"To će se desiti. Postoji datum", rekao je on, ne saopštavajući više detalja. On je to izjavio dok su izraelski pregovarači bili u Kairu i razgovarali o naporima da se postigne sporazum o prekidu vatre sa Hamasom.

Netanjahu je i ranije uporno ponavljao da Izrael mora da pošalje trupe u Rafu koja se smatra za posljednje uporište militanata palestinskog Hamasa, međutim međunarodna zajednica, uključujući i najbližeg saveznika Izraela SAD, protive se najavljenoj operaciji, zato što će oko 1,4 miliona civila koji su se sklonili tamo biti time ozbiljno ugroženo.

Zvanični Izrael je konstantno ponavljao da ima plan za zaštitu civila.

Izrael kupuje 40.000 šatora kako bi se pripremio za evakuaciju Rafe, rekao je izraelski zvaničnik koji je želio da bude anoniman.

Omogućavanje ljudima da se vrate u Kan Junis moglo bi ublažiti pritisak na Rafu, ali mnogi nemaju domove u koje bi se mogli vratiti. Grad je takođe vjerovatno pun opasnih neeksplodiranih ubojnih naprava koje su ostale nakon borbi.

(Beta)

14:09h

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da je u Pojasu Gaze od početka rata protiv Izraela ubijeno 33.207 osoba.

U protekla 24 sata ubijene su 32 osobe, prenosi AFP.

Kako se dodaje u saopštenju, od 7. oktobra prošle godine, kada je počeo rat, povrijeđeno je 75.933 Palestinaca.

(Beta)

10:26h

Izraelska vojska saopštila je da je noćas u napadu na jugu Libana ubila komandanta elitne jedinice Hezbolaha.

Izraelski borci su "eliminisali Alija Ahmada Huseina, komandanta snaga Al-Radvan terorističke organizacije Hezbolah, u regionu Al-Hudžair", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, sukobi su svakodnevni i između libanskog Hezbolaha i izraelske vojske.

Hezbolah podržava palestinski pokret Hamas koji je na vlasti u Gazi.

(BETA)

10:06h

Zvaničnik Hamasa rekao je Reutersu da nije postignut napredak u novoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi u Kairu kojoj su prisustvovale i delegacije Izraela, Katara i Sjedinjenih Država.

"Nema promjene u poziciji okupacije i stoga nema ništa novo u pregovorima u Kairu", rekao je za Reuters neimenovani zvaničnik Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili kao terorističku.

"Još nema napretka", dodao je.

Ranije u ponedjeljak, egipatski državni kanal Al-Qahera News citirao je visoki egipatski izvor koji je rekao da je postignut napredak u pregovorima, nakon što je postignut dogovor među delegacijama učesnicama o pitanjima o kojima se raspravlja.

Izrael i Hamas poslali su timove u Egipat u nedjelju nakon dolaska direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa u subotu, čije prisustvo naglašava pritisak SAD-a za sporazumom kojim će se osloboditi taoci u Gazi i ublažiti tamošnja humanitarna kriza.

Izrael i Hamas, koji ratuju u Pojasu Gaze od oktobra, do sada nisu uspjeli da riješe nesuglasice oko svojih glavnih zahtjeva.

Hamas želi okončanje izraelske ofanzive i potpuno povlačenje Izraela sa svoje teritorije, dok Izrael želi sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamjenu za određeni broj Palestinaca u njegovim zatvorima bez obaveze da okonča rat.

(RSE)

07:45h

Delegacija Hamasa stigla je u Kairo na posljednju rundu pregovora kako bi se osiguralo primirje i sporazum o oslobađanju talaca u Gazi, navodi se u saopštenju koje je objavila ta organizacija.

U saopštenju se navodi da se tim Hamasa sastao sa Abasom Kamelom iz egipatske obavještajne agencije i "potvrdio svoju privrženost" prethodnim zahtjevima da svako oslobađanje talaca bude uslovljeno potpunim prekidom vatre i povlačenjem izraelskih trupa iz Gaze, zajedno sa povratkom raseljenih Palestinaca i povećanje humanitarne pomoći, prenosi Rojters.

07:12h

Sukob Izraela i Hamasa – 185. dan.

Hiljade Izraelaca demonstriralo je juče u Jerusalimu tražeći oslobađanje talaca, u podršci porodicama talaca koji se drže u Gazi, tačno šest mjeseci od kada su oteti tokom napada Hamasa na jug Izraela.

Okupljeni ispred Kneseta, izraelskog parlament koji je na raspustu za proslavu jevrejskog Uskrsa, demonstranti su skandirali slogane kao "Živi i žive, ne u kovčezima" i "Svi slobodni sad. Sporazum sad".

Agam Goldštajn (17), koja je oslobođena tokom jednonedjeljnog primirja između Izraela i Hamasa krajem novembra, izašla je na podijum da poruči taocima koji su još zatočeni u Gazi da se drže.

Prije nje, žene kojima je na ustima bio zalijepljen flaster sa cifrom 184 (broj dana od 7. oktobra koliko su taoci zatočeni) mahale su slikama 14 žena koje su i dalje u rukama svojih otmičara.

Ofri Bibas, čiji je brat Jarden, snaha Širi i njihovo dvoje djece, četvorogodišnji Ariel i jednogodišnji Kfir među taocima obratio se okupljenim i pozvao da ih ne zaborave.

Kfir Bibas je najmlađi od 250 talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra. On i njegov brat su jedini maloljetnici među 129 talaca koji se još drže u Gazi, i od kojih izraelske vlasti vjeruju da je 34 umrlo.

Još jedna runda posrednih pregovora Hamasa i Izraela preko međunarodnih posrednika - SAD, Katara i Egipta, treba da se održi u Kairu, gdje su pregovarači raznih strana već stigli ili se čekaju u nadi da će se postići sporazum o primirju i oslobađanju talaca.

Hamas i Izrael uzajamno se optužuju da blokiraju te pregovore.

Bonus video: