FBI zabrinut: Moguć napad u SAD, sličan onom u koncertnoj dvorani u Rusiji

Direktor FBI Kristofer Rej govoriće na panelu Predstavničkog doma

5108 pregleda 4 komentar(a)
Rej, Foto: Reuters
Rej, Foto: Reuters

Američki Federalni istražni biro (FBI) zabrinut je zbog mogućnosti organizovanog napada u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), sličnom onom koji se desio u koncertnoj dvorani u Rusiji prošlog mjeseca.

To kako prenosi agencija Rojters planira da kaže direktor FBI Kristofer Rej na panelu Predstavničkog doma u četvrtak.

"Gledajući unazad na svoju karijeru u sprovođenju zakona, teško bih pomislio na vrijeme u kojem je bilo toliko prijetnji našoj javnoj i nacionalnoj bezbjednosti odjednom. Ali to je slučaj dok sjedim ovdje danas", treba da kaže Rej američkim poslanicima.

U napadu 22. marta na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve poginule su najmanje 144 osobe, i najsmrtonosniji je u Rusiji u posljednjih 20 godina.

Ogranak militantne grupe Islamska država preuzeo je odgovornost, ali je ruski predsjednik Vladimir Putin, ne navodeći dokaze, pokušao da okrivi Ukrajinu.

Američki zvaničnici su zabrinuti zbog mogućnosti napada pojedinca ili male grupe inspirisane ratom između Izraela i Hamasa u Gazi.

Međutim, FBI je sve zabrinutiji zbog koordinisanijeg napada nakon koncertnog masakra u Rusiji, reći će Rej tokom svjedočenja.

Sve više zabrinjava "potencijal za koordinisan napad ovdje u domovini, sličan napadu ISIS-a koji smo vidjeli u Koncertnoj dvorani u Rusiji prije nekoliko nedjelja", reći će on.

Rej takođe planira da izvrši pritisak na zakonodavce da obnove američki program nadzora, nazivajući ga nezamjenljivim oruđem protiv američkih protivnika.

Bonus video: