Vijetnamska tajkunka osuđena na smrt zbog prevare od 12,5 milijardi dolara

Truong Min Lan, predsjednica kompanije za razvoj nekretnina "Van Thinh Phat Holdings Group", proglašena je krivom za pronevjeru, podmićivanje i kršenje bankarskih pravila na kraju suđenja u poslovnom centru Ho Ši Mina, javili su državni mediji

6362 pregleda 3 komentar(a)
Truong Mi Lan, Foto: Screenshot/Youtube
Truong Mi Lan, Foto: Screenshot/Youtube

Vijetnamski sud izrekao je danas smrtnu kaznu tajkunki u oblasti nekretnina Truong Mi Lan zbog njene uloge u finansijskoj prevari od 304 triliona donga (12,5 milijardi dolara), najvećoj dosadašnjoj prevari u zemlji, javili su državni mediji, a prenosi agencija Rojters.

Njeno suđenje, započeto 5. marta i završeno ranije nego što je planirano, predstavljalo je dramatičan rezultat kampanje protiv korupcije koju je lider vladajuće Komunističke partije Ngujen Fu Trong godinama obećavao da će iskorijeniti.

Lan, predsjednica kompanije za razvoj nekretnina "Van Thinh Phat Holdings Group", proglašena je krivom za pronevjeru, podmićivanje i kršenje bankarskih pravila na kraju suđenja u poslovnom centru Ho Ši Mina, javili su državni mediji.

"Nastavićemo da se borimo da vidimo šta možemo da uradimo", rekao je član porodice Rojtersu, želeći da ostane anoniman.

Prije presude je rekao da će se Lan žaliti na kaznu.

Njeni advokati nisu odmah bili dostupni za komentar.

Nije odmah bilo jasno kako se Lan izjasnila, iako su državni mediji citirali tužioce koji su rekli da nije priznala krivicu.

List "Thanh Nien" navodi da su za 84 optužena u ovom slučaju izrečena kazne u rasponu od uslovne kazne od tri godine, do doživotnog zatvora.

Lan i njeni saučesnici optuženi su da su iz banke "Saigon Joint Stock Commercial Bank" (SCB) izvukli više od 304 triliona donga, koje je ona efektivno kontrolisala preko desetina punomoćnika.

Od početka 2018. do oktobra 2022. godine, kada je država spasla SCB, Lan je prisvajala velike sume dogovarajući nezakonite zajmove lažnim kompanijama, rekli su istražitelji.

Vijetnamski napad na korupciju, nazvan "Užarena peć", doveo je do krivičnog gonjenja ili prinudnog povlačenja stotina visokih državnih zvaničnika i visokih poslovnih rukovodilaca.

Bonus video: