BLOG Savjet bezbjednosti UN traži od Izraela da uradi više oko isporuke humanitarne pomoći Gazi

Sukob Izraela i Hamasa - 188. dan

18990 pregleda 3 komentar(a)
Izraelski vojnik, Foto: Reuters
Izraelski vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.04.2024. 22:14h
Završeno
18:32h

Savjet bezbjednosti UN je primio k znanju danas obećanje Izraela da će otvoriti više prolaza za dostavu humanitarne pomoći Gazi i istovremeno pozvao Izrael da učini "više" naspram "neposredne" prijetnje od gladi.

Članovi Savjeta bezbjednosti su naglasili svoju "duboku zabrinutost zbog broja poginulih u sukobu, katastrofalne humanitarne katastrofe i neposredne prijetnje od gladi" i pozvali da se "odmah uklone sve prepreke za isporuku većeg obima humanitarne pomoći i slobodnu raspodjelu te pomoći".

U saopštenju objavljenom danas oni su primili k znanju najavu Izraela o otvaranju prelaza Erez i dozvolu korišćenja luke Ašdod za pomoć Gazi, ali su istakli da više treba da se uradi za dostavu potrebne humanitarne pomoći u odnosu na potrebe u toj enklavi.

Oni su naglasili i da je "nepohodno da se ta odluka odmah i potpuno primijeni na trajan način".

Izrael je prošle nedjelje objavio, poslije čvrstog upozorenja Vašingtona, da će otvoriti prelaz Erez i upotrebu izraelske južne luke Ašdod, koja se nalazi 35 kilometara sjeverno od Gaze. Ali te mjere još nisu sprovedene.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant dao je juče uvjeravanja da su u fazi pripreme.

Savjet bezbednosti je, s druge strane, istakao potrebu sprovođenja totalne, transparetne i iscrpne istrage o smrti sedam radnika nevladine organizacije Vorld sentral kičen (World Central Kitchen) ubijenih u izraelskom udaru početkom aprila.

Članovi SB su osudili takođe pogibiju najmanje 224 humanitarnih radnika od početka sukoba u Gazi, što je više od tri puta više od broja humanitarnih radnika ubijenih u nekom sukobu u godinu dana. Oni su osudili i svo nasilje i neprijateljstva protiv civila.

(Beta)

14:15h

Najmanje 33.545 Palestinaca je ubijeno, a 76.094 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze, javlja Rojters.

13:55h

Izraelske snage ubile su tri sina lidera Hamasa, Ismaila Hanije, u vazdušnom napadu na Gazu bez konsultacija sa visokim komandantima ili političkim liderima, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, izvijestili su izraelski mediji, prenosi Rojters.

Citirajući visoke izraelske zvaničnike, novinska agencija Vala je rekla da ni Netanjahu ni ministar odbrane, Joav Galan, nijesu unaprijed obaviješteni o napadu, koji su koordinisali izraelska vojska i obavještajna služba Šin Bet.

Tu se navodi da su Amir, Mohamed i Hazem Hanije ciljani kao borci, a ne zato što su sinovi Hamasovog političkog lidera. Izraelska vojska nije komentarisala izveštaje da je četvoro Hanijevih unuka takođe ubijeno.

Nijedan komentar na izveštaj Vale nije odmah bio dostupan iz kabineta premijera ili vojske.

Ubistvo Hanijehovih rođaka dodalo je potencijalnu komplikaciju pregovorima koji imaju za cilj da obezbijede prekid borbi u Gazi u zamjenu za povratak 133 izraelska taoca za koje se vjeruje da se još uvijek drže u opkoljenoj enklavi.

Hanije je rekao da Hamas ima "jasne i konkretne" zahtjeve za pristanak na bilo kakvu pauzu u borbama.

"Neprijatelj je u zabludi ako misli da će ciljanje na moje sinove, na vrhuncu pregovora i prije nego što pokret pošalje svoj odgovor, natjerati Hamas da promijeni svoj stav", rekao je Hanije u srijedu.

Globalni pozivi na prekid vatre rastu kako je rat ušao u sedmi mjesec, ali je bilo malo znakova napretka u pregovorima, zaključuje Rojters.

13:45h

Tri sina i najmanje dvoje unuka lidera Hamasa, Ismaila Hanije, ubijeni su u izraelskom vazdušnom napadu na pojas Gaze, saopštio je politički šef te militantne grupe u egzilu iz svoje baze u glavnom gradu Katara, Dohi.

Hanije je u srijedu za Al Džaziru rekao da su njegova djeca Hazem, Amir i Mohamed i nekoliko njihove djece bili u posjeti rođacima za Bajram u izbjegličkom kampu Šati u sjevernoj Gazi kada je njihov automobil gađan u izraelskom vazdušnom napadu. Šezdeset njegovih rođaka je ubijeno u šestomesečnom ratu, rekao je on, uključujući 14 koji su poginuli nakon što je izraelski vazdušni napad pogodio porodičnu kuću u gradu Gazi u oktobru.

Lider Hamasa rekao je da napad neće promijeniti zahtjeve grupe za trajnim prekidom vatre i povratkom raseljenih Palestinaca iz njihovih domova u tekućim pregovorima uz posredovanje Dohe i Vašingtona.

"Sav naš narod i sve porodice Gaze platili su visoku cijenu u krvi, a ja sam jedan od njih", rekao je Hanije, a prenosi Gardijan.

Izraelsko vojno saopštenje je potvrdilo da je gađalo Hanijehove sinove, koje je opisalo kao "tri operativca Hamasa" koji su "na putu da izvrše terorističke aktivnosti".

13:15h

Američki izaslanik za Bliski istok, Bret Mekgurk, je navodno pozvao ministre spoljnih poslova Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Katara i Iraka, tražeći od njih da prenesu poruku Teheranu da smanje tenzije sa Izraelom, javlja Gardijan.

Novinska agencija Rojters, pozivajući se na izvor koji je govorio pod uslovom anonimnosti, kaže da je Mekgurk zamolio zvaničnike da kontaktiraju iranskog ministra spoljnih poslova i prenesu poruku - što su, kako se navodi, i učinili.

O Mekgurkovim pozivima prvi je izvijestio Aksios, ali Bijela kuća je odbila da komentariše.

Iranski vrhovni vođa, Ajatolah Ali Hamneji, rekao je da Izrael "mora biti kažnjen i biće kažnjen" za napad u Damasku u kojem je ubijeno sedam pripadnika Korpusa iranske revolucionarne garde.

Izrael nije potvrdio da stoji iza napada na iranski konzulat u Siriji, ali Pentagon jeste potvrdio.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u srijedu da su ministri spoljnih poslova Saudijske Arabije, UAE, Katara i Iraka razgovarali telefonom sa ministrom spoljnih poslova Irana i diskutovali o regionalnim tenzijama.

Te tenzije su se rasplamsale i proširile otkako je Izrael započeo svoj rat u Gazi nakon napada Hamasa 7. oktobra, objašnjava Gardijan.

Nedavno je američki predsjednik, Džozef Bajden, obećao je da je posvećenost SAD odbrani Izraela od Irana "gvozdena". Američki državni sekretar, Entoni Blinken, je takođe jasno stavio do znanja da će SAD biti uz Izrael protiv bilo kakvih prijetnji iz Irana, u razgovoru sa izraelskim ministrom odbrane, Joavom Galantom, u srijedu, navodi Stejt department.

Izmjena: 13:45h
13:14h

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 188. dan. 

Pogledajte šta se dešavalo juče.

Bonus video: