Stela Asanž nakon Bajdenove izjave: Džulijanov slučaj mogao bi da se kreće u pravom smjeru

Stela Asanž je rekla da je optužnica "Trampovo nasljeđe i da je Džo Bajden zaista trebalo da je odbaci od prvog dana"

3738 pregleda 1 komentar(a)
Stela Asanž, Foto: Reuters
Stela Asanž, Foto: Reuters

Supruga Džulijana Asanža rekla je da bi sudski slučaj njenog supruga "mogao da se kreće u pravom smjeru" pošto je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAd) Džozef Bajden potvrdio da bi SAD mogle da odustanu od optužbi protiv zatvorenog osnivača Vikiliksa.

Izjava Asanžove supruge dolazi u danu kada su se njegove pristalice okupile u nekoliko gradova da zahtijevaju oslobađanje, na petu godišnjicu zatočeništva u londonskom zatvoru Belmarš.

Bajden je u srijedu rekao da njegova administracija "razmatra" zahtjev Australije da odustane od decenijskog nastojanja SAD da procesuira Asanža zbog objavljivanja velike količine povjerljivih američkih dokumenata.

Predlogom bi se Asanž, australijski državljanin, vratio kući umjesto da bude poslat u SAD da se suoči sa optužbama za špijunažu. Zvaničnici nisu dali više detalja, ali Stela Asanž je rekla da su komentari "dobar znak".

"Izgleda da bi stvari mogle da se kreću u pravom smjeru", rekla je ona za BBC, dodavši da je optužnica "Trampovo nasljeđe i da je Džo Bajden zaista trebalo da je odbaci od prvog dana".

Asanž je optužen po 17 tačaka za špijunažu i po jednoj za zloupotrebu računara zbog objavljivanja povjerljivih američkih dokumenata na njegovoj veb stranici prije skoro 15 godina.

Američki tužioci navode da je Asanž (52) ohrabrio i pomogao analitičarki obavještajne službe američke vojske Čelsi Mening da ukrade diplomatske depeše i vojne dosijee koje je objavio Vikiliks, dovodeći živote u opasnost.

Australija tvrdi da postoji raskorak između tretmana SAD prema Asanžu i Mening. Tadašnji predsjednik SAD Barak Obama preinačio je 35-godišnju kaznu za Mening na sedam godina, što je omogućilo njeno oslobađanje 2017.

Asanžove pristalice kažu da je on novinar zaštićen Prvim amandmanom koji je razotkrio zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu. Asanž je u zatvoru od 2019. dok se borio protiv ekstradicije, pošto je sedam godina pre toga proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbjegao da bude poslat u Švedsku zbog optužbi za silovanje i seksualni napad.

Odnos Asanža i njegovih domaćina se na kraju pogoršao i on je izbačen iz ambasade u aprilu 2019. Britanska policija ga je odmah uhapsila i zatvorila u Belmarš zbog kršenja kaucije iz 2012.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je 2022. potpisala nalog za izručenje, ali je britanski sud prošlog mjeseca presudio da Asanž ne može da bude poslat u SAD osim ako američke vlasti ne garantuju da neće dobiti smrtnu kaznu.

Dalje sudsko ročište u predmetu zakazano je za 20. maj. Asanž je bio previše bolestan da bi prisustvovao njegovim posljednjim saslušanjima. Stela Asanž je rekla da se zdravlje njenog muža i dalje pogoršava u zatvoru i da se boji da će umrijeti iza rešetaka.

Bonus video: