Vašington očekuje da će Iran napasti Izrael, ali SAD neće biti uvučene u rat?

Izrael je u stanju visoke pripravnosti zbog potencijalnog direktnog napada Irana, koji bi mogao da gađa južne ili sjeverne regione u narednih 24 do 48 sati, objavio je Volstrit džurnal (VSJ)

7466 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Tel Aviva, grada u Izraelu, Foto: Reuters
Detalj iz Tel Aviva, grada u Izraelu, Foto: Reuters

Vašington očekuju da će doći do napada Irana na Izrael, ali da njegove razmjere neće biti na nivou koji bi mogao da Sjedinjene Američke Države (SAD) uvuče u rat, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik.

Izrael je u stanju visoke pripravnosti zbog potencijalnog direktnog napada Irana, koji bi mogao da gađa južne ili sjeverne regione u narednih 24 do 48 sati, objavio je Volstrit džurnal (VSJ).

Međutim, jedna osoba koja je informacije dobila od iranskog rukovodstva, ukazala je da, iako se razgovara o planovima napada, konačna odluka još nije donijeta, dodaje se u izvještaju VSJ.

Izraelska vojska je saopštila da je spremna da odbrani zemlju i uzvrati udarac ako Iran odgovori na smrtonosni vazdušni napad na njegov konzulat u Siriji.

Iran je ranije signalizirao Vašingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na ambasadu u Siriji.

Portparol Bijele kuće odbio je da komentariše bilo kakve poruke iz Irana, ali je rekao da su SAD prenijele Iranu da nisu umiješane u napad na ambasadu.

Povećane tenzije su u regionu su vidljive nakon optužbi Teherana protiv Izraela u vezi sa vazdušnim napadom na diplomatsku zgradu u Damasku, u Siriji, 2. aprila.

Ovaj incident je doveo i do ubistva najviših iranskih vojnih zvaničnika, uključujući i jednog visokog funkcionera Islamske revolucionarne garde.

Bonus video: