Izrael iščekuje napad Irana

Vojska saopštila da je u stanju visoke pripravnosti i da je spremna za niz scenarija

26921 pregleda 58 reakcija 18 komentar(a)
Vrhovni lider Irana obećao je da će se osvetiti Izraelu, Foto: Beta/AP
Vrhovni lider Irana obećao je da će se osvetiti Izraelu, Foto: Beta/AP

Izrael je juče nervozno iščekivao napad Irana ili njegovih posrednika usred porasta upozorenja na odmazdu zbog ubistva visokog oficira u ambasadi Irana u Damasku prošle sedmice.

Indija, Francuska, Poljska i Rusija su upozorile svoje građane da ne putuju na Bliski istok.

Izraelska vojska je u četvrtak saopštila da nije izdala nove instrukcije civilima, ali da su njene snage u stanju visoke pripravnosti i spremne za niz scenarija, prenio je Rojters.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo izvještaje da su neke izraelske diplomatske misije djelimično evakuisane i bezbjednost pojačana.

“Osveta će doći,” objavio je najveći izraelski dnevni list “Jediot ahronot”. “Trenutno, pretpostavka je da će se to desiti uskoro, u narednih nekoliko dana.”

Navodno izvjesni napad Irana na Izrael predstavlja stvarnu i ostvarivu prijetnju, saopštila je juče Bijela kuća, ne navodeći detalje o mogućem vremenu napada i ponavljajući da SAD ozbiljno shvataju svoje obaveze u odbrani Izraela.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost, Džon Kirbi, dodao je da SAD razmatraju položaj svojih snaga u regionu u svjetlu prijetnje Teherana i vrlo pažljivo prate situaciju.

I dalje vjerujem da Iran ne želi da se upusti u totalni, direktni vojni sukob sa Izraelom, i svakako ne sa SAD. Ali mora da uradi nešto

Izrael nije preuzeo odgovornost za vazdušni napad prvog aprila u kojem je je ubijen brigadni general Muhamed Reza Zahedi, visoki komandant Kuds snaga, jedinice Revolucionarne garde Irana za operacije u inostranstvu, i šest drugih oficira dok su bili na sastanku u kompleksu ambasade u Damasku.

Međutim, vrhovni lider Irana, ajatolah Ali Hamenei, optužio je Izrael i rekao da on mora biti kažnjen za operaciju koja je, kako je rekao, ravna napadu na iransku teritoriju.

“Iranu će biti vrlo teško da se ne osveti”, izjavio je za Rojters Raz Zimt sa izraelskog Instituta za nacionalne bezbjednosne studije.

“I dalje vjerujem da Iran ne želi da se upusti u totalni, direktni vojni sukob sa Izraelom, i svakako ne sa SAD. Ali mora da uradi nešto”.

Protest u Tel Avivu sa zahtjevom za oslobađanje talaca iz Gaze
Protest u Tel Avivu sa zahtjevom za oslobađanje talaca iz Gazefoto: Reuters

Iranski izvori i diplomate iz SAD, glavnog zaštitnika Izraela, kažu da je Teheran poslao signal Vašingtonu da želi da izbjegne eskalaciju i da neće djelovati ishitreno.

Međutim, kako ocjenjuje Rojters, i dalje postoji rizik da bi bilo kakav odgovor mogao izmaći kontroli.

“Spremni smo da se branimo na kopnu i u vazduhu, u bliskoj saradnji sa našim partnerima, i znaćemo kako da odgovorimo,” rekao je ministar odbrane Joav Galant nakon sastanka sa šefom Centralne komande SAD, generalom Majklom Kurilom.

S obzirom na to da Iran vidi napad na ambasadu kao napad na sopstvenu teritoriju, direktni udar samog Irana, a ne nekog posrednika, poput Hezbolaha u Libanu, na Izrael, je realna mogućnost, ocijenio je Zimt.

“Rizik od izraelske odmazde protiv samog Irana, što bi bilo bez presedana, je svakako nešto što ne možemo isključiti”, dodao je.

Rojters piše da Iran ima rakete koje mogu direktno da pogode Izrael, te da se proteklih nedjelja Izrael hvalio svojom vazdušnom odbranom, koja je presrela hiljade raketa koje je ispalio Hamas iz Gaze i Hezbolah iz Libana.

Rukovodstvo Hezbolaha čeka obraćanje lidera te grupe u Bejrutu
Rukovodstvo Hezbolaha čeka obraćanje lidera te grupe u Bejrutufoto: Reuters

Izraelska vojska je pozvala rezerviste u pripremi za bilo kakvu eskalaciju na svojoj sjevernoj granici, gdje skoro svakodnevno razmjenjuje vatru sa Hezbolahom.

Prema navodima Rojtersa, takođe je povukao većinu trupa i oklopnih vozila iz Gaze. Ministri su kazali da je to urađeno pred dugo obećavanu ofanzivu na grad Rafa, gdje se navodno nalaze hiljade boraca Hamasa pored više od milion Palestinaca raseljenih iz drugih djelova enklave.

U Izraelu, iako nisu date nikakve formalne bezbjednosne instrukcije, neki roditelji su kazali da je njihovoj djeci rečeno da ponesu udžbenike kući za praznik Pasha, u okviru pripreme za moguće prekide nastave.

Hamas: Slomićemo Izrael

Izraelske snage su juče vodile borbe sa palestinskim militantima u sjeverom i centralnom dijelu Gaze, a Kaled Mešal, visoki zvaničnik Hamasa, rekao je da će šestomjesečni sukob sa Izraelom “uskoro slomiti neprijatelja”.

Palestinci u kampu Al-Nuseirat u centralnom dijelu Gaze rekli su da su desetine ljudi ubijene ili ranjene nakon izraelskog bombardovanja iz vazduha, sa kopna i mora koje je uslijedilo nakon iznenadnog kopnenog napada u četvrtak.

Izraelska vojska je saopštila da sprovodi “preciznu operaciju zasnovanu na obavještajnim podacima” protiv militanata i njihove infrastrukture u centralnom dijelu Gaze.

U saopštenju, Hamas je naveo da su mete izraelskih bombi u Al-Nuseiratu bili civilne kuće i imovina “pošto nisu postigli nijedan vojni cilj na terenu ili sproveli bilo koji od svojih kriminalnih programa raseljavanjem našeg naroda”.

Izrael negira da namjerno gađa civile, optužujući Hamas da se krije u stambenim zgradama. Hamas to poriče.

Palestinski novinar Sami Šehada povrijeđen je u izraelskom napadu u Gazi
Palestinski novinar Sami Šehada povrijeđen je u izraelskom napadu u Gazifoto: Reuters

Mešal, koji živi u egzilu i predvodi političko krilo Hamasa u dijaspori, govorio je na jednom događaju u Dohi, u Kataru, povodom ubistva porodice lidera Hamasa Ismaila Hanijea u izraelskom napadu u Gazi u srijedu.

“Ovo nije posljednja runda,” rekao je Mešal, misleći na trenutni rat. “To je važna runda na putu oslobođenja Palestine i poražavanja cionističkog projekta”.

Najmanje 33,634 Palestinaca je ubijeno od početka izraelske ofanzive, saopštilo je juče ministarstvo zdravlja u Gazi, dok je većina od 2,3 miliona stanovnika raseljena a veći dio enklave razoren.

Rat je počeo kada je Hamas izveo munjevit prekogranični napad na jug Izraela 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a 253 uzeto za taoce, od koji je oko 130 i dalje u u Gazi, kaže Izrael.

Ignorišući pozive SAD na uzdržanost, Izrael obećava da će napasti Rafu jer se, kako tvrdi, tamo kriju značajne borbene snage Hamasa nakon što su razbijene u drugim oblastima.

U najnovijem znaku da izraelski napad na Rafu predstoji, ratni avioni su bacali letke na jedno zapadno naselje tražeći informacije o taocima.

“Svim žiteljima Tel al-Sultana, osvrnite se pažljivo oko sebe, taoci bi mogli biti negdje blizu vas. Ako želite da zaštitite svoje porodice i svoju budućnost, ne oklijevajte da nam date bilo kakve informacije o taocima i njihovim otmičarima,” napisano je u lecima.

Bonus video: