Elman: Sjeverna Koreja može sljedeće godine da pogodi SAD raketom sa nuklearnom bojevom glavom

Brzina kojom Sjeverna Koreja razvija svoj balistički program alarmirao je međunarodnu zajednicu, posebno nakon što je lider te zemlje Kim Džong-un nedavno rekao da su tokom jula uspješno sprovedene dvije balističke raketne probe
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2017. 08:39h

Sjeverna Koreja bi mogla da ispali interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) sa nuklearnom bojevom glavom do SAD naredne godine, jer Pjongjang još ima tehničke prepreke da dođe do tog cilja, ocijenio je danas američki stručnjak za bezbjednosna pitanja Majkl Elman.

Brzina kojom Sjeverna Koreja razvija svoj balistički program alarmirao je međunarodnu zajednicu, posebno nakon što je lider te zemlje Kim Džong-un nedavno rekao da su tokom jula uspješno sprovedene dvije balističke raketne probe.

Kim je prvu probu ocijenio kao "poklon američkim ološima" navodeći da raketa ima dovoljan domet do dospije do Aljaske.

Prema navodima stručnjaka, druga nedavno ispaljena raketa mogla bi da pogodi zapadnu i čak istočnu obalu SAD.

Elman je ocijenio da raketa sa nuklearnom bojevom glavom još ne može da dosegne takav domet.

Prema njegovim riječima, bojevim glavma je potreban bezbjednosni štit prije ulaska u atmosferu jer se u protivnom istroši pod uticajem toplote u kontaktu s vazduhom.

Pjongjang još nije razvio tu tehnologiju ali uzimajući u obzir brzinu razvoja svog balističkog programa, moguće je da riješi taj problem naredne godine, dodao je američki stručnjak.

Bonus video: