SAD i Velika Britanija zabranile uvoz i trgovinu metalom iz Rusije

Berze metala, kao što su Londonska berza metala (LME) i Čikaška trgovačka berza (CME), neće moći da prihvate aluminijum, bakar i nikl koje proizvodi Rusija, podvlači Trezor

3239 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vašington je zabranio uvoz u Sjedinjene Države aluminijuma, bakra i nikla ruskog porijekla.

Ta odluka koja važi od subote je u okviru dodatnih sankcija koje su preduzete zajedno s Velikom Britanijom da bi se smanjio prihod Moskve kojeg ona koristi za ratovanje protiv Ukrajine.

Uz zabranu uvoza tih vrsta metala, ta odluka ograničava njihovu upotrebu u svjetskoj trgovini metalom i vanberzanskoj trgovini finansijskim derivatima - saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Berze metala, kao što su Londonska berza metala (LME) i Čikaška trgovačka berza (CME), neće moći da prihvate aluminijum, bakar i nikl koje proizvodi Rusija, podvlači Trezor.

Metali su glavni ruski izvozni artikal poslije goriva, iako je obim opao od ruske invazije na Ukrajinu - navodi se u drugom saopštenju, britanske vlade.

Ruski izvoz metala je sa 25 milijardi dolara 2022. opao na 15 milijardi 2023. "zbog napora G7 i njenih saveznika da ograniče tržište" - navedeno je u britanskom saopštenju.

Bonus video: