Iran napao Izrael: Balistički projektili na putu?

Izraelska vojska kaže da će tim letjelicama trebati sati da stignu do Izraela i da će sirene za upozorenje biti aktivirane u svim ugroženim područjima

102609 pregleda 71 reakcija 51 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2024. 23:52h

Iran je večeras lansirao više desetina bespilotnih letjelica i projektila ka Izraelu.

Izraelska vojska je navela da su registrovali preko 100 eksplozivnih dronova, ali nisu potvrdili navode o projektilima.

Rojters prenosi da su izvori iranske državne novinske agencije kazali da je Iran lansirao prvu seriju balističkih projektila.

Neke letjelice i projektili su već oboreni iznad Sirije i Jordana, javlja izraelski Kanal 12.

Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netjanahua je rečeno da je on sazvao sastanak ratnog kabineta.

Iranska državna televizija je prenijela saopštenje iranske Revolucionarne garde da je napad na Izrael nazvan operacija "Pravo obećanje" i da je to dio kazne za "izraelske zločine". Oni su dodali da su meta njihovih projektila specifične mete u Izraelu.

Iranski ministar odbrane Mohamed Reza Aštijani je upozorio sve zemlje koje otvore svoj vazdušni prostor ili teritoriju da bi se koristila za izraelski napad na Iran, da će dobiti "čvrst odgovor Teherana".

Sirija je objavila da je proglašeno stanje visoke uzbune i da su aktivirani protivvazdušni sistemi oko Damaska i glavnih vojnih baza, u slučaju da Izrael uzvrati napadima na mjesta gdje su se nalazile jedinice koje su proiranske.

Jordan nije proglasio vanredno stanje niti su zatvorili vazdušni prostor, kako su prvobitno javili mediji. Oglasio se ministar komunikacija Jordana koji je demantovao te navode.

CNN-ov reporter je najavio da će se predsjednik SAD Džo Bajden obratiti javnosti, što je Bijela kuća brzo demantovala. Liban je saopštio da je zatvorio svoj vazdušni prostor.

Britanski premijer Riši Sunak je osudio "bezobzirni napad iranskog režima na Izrael".

"Napadi rizikuju zapaljenje tenzija i destabilizaciju regiona. Iran je opet pokazao da ima namjeru da izazove haos u svom okruženju", naveo je Sunak u saopštenju.

Izraelska vojska potvrdila je ranije večeras da je Iran lansirao bespilotne letjelice sa svoje teritorije ka Izraelu, prenosi Rojters.

Kazali su i da će tim letjelicama trebati sati da stignu do Izraela i da će sirene za upozorenje biti aktivirane u svim ugroženim područjima.

Izraelski Kanal 12 navodi kako se očekuje da će dronovi stići do teritorije Izraela oko dva sata iza ponoći po lokalnom vremenu.

Ekspert sa kojim je taj kanal razgovarao, penzionisani general Amos Jadlin, rekao je da su dronovi opremljeni sa po 20 kilograma eksploziva i da je protivvazdušna odbrana Izraela spremna da ih obori, prenosi Rojters.

Izraelski vazdušni prostor biće zatvoren za međunarodne letove počev od 23.30 večeras, prenosi Rojters.

Više dronova je viđeno kako leti iz pravca Irana preko provincije Sulajmanija u Iraku, prenosi Rojters, rekavši da su im to saopštila tri bezbjednosna izvora.

Britanska agencija navodi i da im je američki zvaničnik potvrdio da je Iran lansirao dronove u pravcu Izraela.

Bonus video: