BLOG Gutereš: Bliski istok je na ivici provalije, ni region ni svijet ne mogu sebi priuštiti još ratova

Iranski napad na Izrael sa više od sto dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je bez težih posljedica pošto ih je velika većina presretnuta i oborena

157405 pregleda 72 reakcija 72 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2024. 23:33h
Završeno
23:33h

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen zatražio je danas od policijskih prefektura da pojačaju bezbjednost ispred sinagoga kao i ispred vjerskih škola, dan poslije napada Irana na Izrael i uoči jevrejskog praznika Pashe.

Darmanen je zatražio od policije vidljivo prisustvo ispred "najosjetljivijih" bogomolja i zgrada.

Francuski ministar je rekao da, kako se bliži Pasha od 22. do 30. aprila, treba obratiti veću pažnju i skupove koji privlače veliki broj ljudi.

Darmanen je rekao da od sjutra ispred ulaza vjerskih škola treba da bude prisutni čuvari za vrijeme ulaska i izlaska učenika.

Ta odluka donijeta je zbog "veoma visokog stepena terorističke prijetnje", "visokog nivoa antisemitskih akata i tenzija na međunarodnom nivou", među kojima je napad Irana na Izrael, dodao je Darmanen.

(BETA)

23:29h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je večeras da ni region ni svijet ne mogu više sebi da priušte još ratova, poslije iranskog napada na Izrael.

"Ni region ni svijet ne mogu sebi priuštiti još ratova", rekao je Gutereš i pozvao na maksimalnu uzdržanost.

Gutereš je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o napadu Irana na Izrael rekao da je Bliski istok na ivici provalije.

"Bliski istok je na ivici provalije. Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog širenja sukoba. Vrijeme je za smirivanje napetosti i maksimalnu uzdržanost", rekao je Gutereš.

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN sazvana je poslije napada Irana na Izrael tokom protekle noći.

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

23:29h

Libanski pokret Hezbolah čestitao je danas Iranu na napadu na Izrael, uz ocjenu da je Iran "postigao" svoje ciljeve.

Šiitski proiranski pokret čestitao je na napadu protiv "zajedničkog neprijatelja Izraela", uvjeravajući da su postignuti ciljevi "uprkos učešću SAD i njenih međunarodnih saveznika".

Libanski pokret je takođe pozdravio "hrabru i mudru odluku Teherana da odlučno odgovori na cionistički napad na iranski konzulat u Damasku".

(BETA)

22:43h

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne izjavio je da će sjutra pozvati iranskog ambasadora u Francuskoj, kojem će uputiti "oštru poruku" poslije iranskog napada na Izrael tokom prethodne noći.

"Za sjutra sam zamolio službu ministarstva spoljnih poslova da pozovu iranskog ambasadora da mu se prenese oštra poruka", rekao je večeras Sežurne za tamošnju javnu televiziju Frans 2.

Francuski ministar je rekao da se ne smiju zamijeniti uloge.

"Iranci su napali Izrael. Od 1979. Iran stavlja mržnju protiv Izraela u srce svoje diplomatije", dodao je Sežurne.

Kako je prenela agencija Frans pres, Teheran je tokom dana saopštio da je pozvao ambasadore Velike Britanije, Francuske i Njemačke da protestuju zbog "neodgovornih stavova pojedinih zvaničnika tih zemalja u vezi sa odgovorom Irana na niz akcija izraelskog režima protiv građana i interesa Irana".

Prema izraelskoj vojsci, Iran je u noći između subote i nedjelje lansirao "300 dronova ubica, balističkih i krstarećih raketa".

Francuska je presrela nekoliko projektila kako bi zaštitila francuske baze u regionu, u Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku, rekao je Sežurne i dodao da je Francuska to učinila jer je "akter u regionalnoj bezbjednosti".

Prema njegovim riječima, iranski napad nije samo ugrozio Izrael, već je narušio bezbjednost francuskih snaga i narušio vazdušni prostor arapskih partnera.

Sežurne je pozvao na smirivanje napetosti u tom regionu.

(BETA)

21:23h

Iranske vlasti saopštile su danas da su obavijestile SAD o namjeri da sprovedu "ograničenu" operaciju protiv Izraela kao odgovor na smrtonosni napad pripisan Izraelu, početkom aprila na iranski konzulat u Siriji.

"Obavijestili smo Bijelu kuću da će naša operacija biti ograničena i minimalna i da će imati za cilj da kazni izraelski režim", izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian.

Iranski ministar je govorio tokom brifinga sa stranim diplomatama u Teheranu o napadu dronom i raketama koji je tokom protekle noći na Izrael pokrenula Revolucionarna garda, ideološka vojska Islamske Republike.

Amir-Abdolahian rekao je ambasadorima da je Teheran obavijestio susjedne zemlje o svom planiranom napadu "72 sata prije operacije".

Iranski lideri, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, obećali su da će "kazniti" Izrael za smrtonosni napad u kojem je ubijeno sedam iranskih vojnika u Damasku 1. aprila.

"Saopštili smo braći i prijateljima u regionu, kao i zemljama u kojima se nalaze američke vojne baze, da je naš cilj samo da kaznimo izraelski režim", rekao je ministar.

"Ne želimo da gađamo američki narod ili američke baze u regionu", dodao je on, upozoravajući da bi Iran mogao da gađa američke vojne položaje ako bi one bile uključene u "odbranu i podršku" Izraela.

(BETA)

21:22h

Sjedinjene Američke Države neće učestvovati u mogućem odgovoru Izraela protiv Irana poslije vazdušnog napada bez presedana na Izrael, izjavio je večeras neimenovani visoki američki zvaničnik.

"Nećemo biti dio bilo kakvog odgovora koji bi oni (Izrael) namjeravali da sprovedu. Ne vidimo sebe da učestvujemo u takvom činu", rekao je zvaničnik novinarima pod uslovom da ostane anoniman.

Prema njegovim riječima, Izrael ne "želi" zaoštravanje sa Iranom uprkos vazdušnom napadu na tu zemlju.

"Izrael nam je jasno stavio do znanja da ne traži dalje zaoštravanje sa Iranom", rekao je taj zvaničnik SAD.

(BETA)

19:54h

Lideri zemalja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) izrazili su danas "punu podršku Izraelu i njegovom narodu" poslije napada Irana, i potvrdili "posvećenost bezbjednosti" te zemlje.

"Izražavamo solidarnost i punu podršku Izraelu i njegovom narodu i ponovo potvrđujemo našu posvećenost njihovoj bezbjednosti", navodi se u zajedničkoj izjavi koju je prenijelo italijansko predsedništvo poslije danas održanog onlajn sastanka.

Lideri G7 su se obavezali da će ojačati međusobnu saradnju u cilju pružanja više humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

Prema izraelskoj vojsci, napad je "spriječen", dok je Iran pozdravio ono što smatra opravdanim odgovorom na izraelski napad kojim je uništen njihov konzulat u Damasku.

Grupu sedam industrijski najrazvijenjih zemalja svijeta čine: SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.

(BETA)

19:53h

U izraelskom napadu danas je pogođena zgrada libanskog pokreta Hezbolah u istočnom Libanu, nekoliko sati poslije velikog napada koji je Iran prethodne noći na Izrael, saopštili su izvori bliki proiranskom Hezbolahu i izraelskoj vojsci.

"U izraelskom napadu je gađana dvospratna zgrada koja pripada Hezbolahu" kod grada Balbek, uporištu libanskog pokreta kod granice sa Sirijom.

Libanska agencija ANI javila je da je "neprijateljski napad razorio zgradu u selu Nabi Čit", nedaleko od grada Balbeka.

Fotograf AFP-a na licu mjesta je vidio da zgrada potpuno srušena.

Neimenovani portparol izraelske vojske rekao je da su izraelski borci gađali "važnu" lokaciju za proizvodnju oružja Hezbolaha, "duboko"u Libanu, kao odgovor na noćne napade tog pokreta.

Gotovo šest mjeseci svakodnevno nasilje sukobljava izraelsku vojsku protiv Hezbolaha na izraelsko-libanskoj granici, koji tvrdi da podržava palestinski islamistički pokret Hamas u njegovom ratu protiv Izraela u pojasu Gaze.

Proiranski Hezbolah, koji ima arsenal raketa i preciznih projektila, gađa izraelske vojne položaje i lokalitete u blizini granice, a Izrael odgovara bombardovanjem na libansku teritoriju, uglavnom na jugu, uključujući ciljane napade na zvaničnike Hezbolaha i Hamasa.

(BETA)

19:52h

Lideri G7 koji su se danas sastali putem video konferencije, jednoglasno su osudili napad Irana bez presedana na Izrael, izjavio je predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel poslije razgovora, ističući da su "sve strane mora biti uzdržane".

"Zajedno sa liderima G7, jednoglasno smo osudili napad Irana na Izrael bez presedana. Sve strane moraju da budu uzdržane. Nastavićemo sve naše napore ka smanjenju napetosti", napisao je Mišel na platformi Iks (X).

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

Prema izraelskoj vojsci, napad je "spriječen", dok je Iran pozdravio ono što smatra opravdanim odgovorom na izraelski napad kojim je uništen njihov konzulat u Damasku.

Mišel, koji je pozvao na okončanje krize u Gazi što je prije moguće, posebno kroz neposredni prekid vatre, rekao je da će se o situaciji na Bliskom istoku razgovarati na samitu EU koji je zakazan za srijedu i četvrtak.

Grupu sedam industrijski najrazvijenjih zemalja svijeta čine: SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.

(BETA)

17:13h

Izrael ima priliku da formira strateški savez protiv Irana nakon što su njegov masovni napad dronovima i raketama zajedno odbijeni, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant, kako prenosi Rojters..

Napad je odbijen zajedno sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, navodi Galant u saopštenju.

„Imamo priliku da uspostavimo strateški savez protiv ove ozbiljne prijetnje Irana, koji prijeti da postavi nuklearni eksploziv na ove rakete, što bi moglo biti izuzetno ozbiljna prijetnja", dodao je.

16:49h

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da SAD neće učestvovati ni u jednoj izraelskoj kontraofanzivi protiv Irana, rekao je zvaničnik Bijele kuće, kako prenosi Rojters..

Iran je u subotu uveče lansirao stotine dronova i projektila na Izrael kao odgovor na navodno izraelski napad na iranski sirijski konzulat 1. aprila. U saopštenju objavljenom kasno u subotu nakon napada, Bajden je rekao da je rekao Netanjahuu da je Izrael „pokazao izuzetan kapacitet da se brani i pobijedi čak i napade bez presedana“.

Bajden u izjavi nije naveo da li su on i Netanjahu razgovarali o mogućem odgovoru Izraela ili potencijalnom američkom angažmanu.

Džon Kirbi, glavni portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost, rekao je danas za program ABC da će Sjedinjene Države nastaviti da pomažu Izraelu da se odbrani, ali da ne žele rat sa Iranom, prenosi Rojters.

.Upitan da li bi SAD podržale odmazdu Izraela u Iranu, Kirbi je rekao da je „naša posvećenost čvrsta“ odbrani Izraela i „pomaganju Izraelu da se odbrani“.

"I kao što je predsjednik mnogo puta rekao, mi ne tražimo širi rat u regionu. Mi ne tražimo rat sa Iranom. I mislim da ću to ostaviti na tome", dodao je Kirbi.

"Ne tražimo eskalaciju tenzija u regionu. Ne tražimo širi sukob", rekao je Kirbi.

16:37h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je danas "odlučan i ujedinjen" globalni odgovor na "teror Irana i Rusije", osuđujući napad Teherana na Izrael tokom prethodne noći.

15:45h

Turska je pozvala danas Teheran da izbjegne "novu eskalaciju" poslije noćašnjih iranskih napada na Izrael, rekao je jedan turski diplomatski izvor.

"Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je danas telefonom sa svojim iranskim kolegom i rekao mu da mi ne želimo novu eskalaciju u regionu", naveo je taj izvor koji nije želio da mu se objavi ime.

Prema tom izvoru, iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan rekao je da je "operacija odmazde protiv Izraela završena", ali da Iran zadržava pravo da djeluje "sa najvećom čvrstinom" u slučaju "novog izraelskog napada".

(BETA)

15:44h

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj objavio je da je posle iranskih napada na Izrael sazvao za utorak vanredni video sastanak ministara spoljnih poslova Unije.

"Naš cilj je da doprinesemo deeskalaciji i bezbjednosti u regionu", napisao je Borelj na mreži X.

U vezi noćašnjih iranskih napada na Izrael, sazvan je i video sastanak Grupe 7 najbogatijih liberalnih demokratija, kao i vanredni sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Iran je noćas lansirao više od 300 dronova i raketa na Izrael kao odgovor na vazdušni napad na iranski Konzulat u Damasku u Siriji početkom mjeseca. Izraelska vojska saopštila je da je uz pomoć saveznika uspjela da presretne 99 odsto tih projektila i da nije načinjena veća šteta.

Svijet strahuje od eskalacije sukoba u regionu gdje se već više od šest mjeseci vodi rat protiv Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi, uz pojačane sukobe Hezbolaha i izraelske vojske. Iran podržava i Hamas i Hezbolah.

(BETA)

13:58h

Izraelsko presrijetanje desetina iranskih raketa i dronova preko noći koštalo je Tel Aviv do 1,35 milijardi dolara (pet milijardi šekela), objavili su izraelski mediji, prenosi TRT Balkan.

Dnevnik Yedioth Ahronoth citirao je generala Ram Aminaša, bivšeg finansijskog savjetnika izraelskog načelnika generalštaba, koji je rekao da su "troškovi odbrane procijenjeni na između 1,08-1,35 milijardi dolara (četiri i pet milijardi šekela)", naglašavajući da govori samo o presrijetanju.

"Jedna raketa 'Strijela' koja se koristi za presrijetanje iranske balističke rakete košta 3,5 miliona dolara, dok je cijena jedne rakete 'Magic Wand' milion dolara, pored naleta aviona koji su učestvovali u presrijetanju iranskih dronova“, rekao je Aminaš.

Ranije danas, izraelski list Haaretz citirao je portparola izraelske vojske Danijela Hagarija koji je rekao da je oko 350 raketa i dronova lansirano iz Irana na Izrael, od kojih je većina presretnuta.

On je potvrdio da je došlo do manjih oštećenja u vazdušnoj bazi Nevatim u Ber Ševi, dok je „99 posto prijetnji Izraelu presretnuto“.

“Presretnuto je 25 od 30 krstarećih raketa, a od više od 120 balističkih raketa, samo nekoliko njih je probilo izraelsku teritoriju i sletjelo u vazdušnu bazu Nevatim”, dodao je on.

Dodao je da je „pokušaj Irana da uništi sposobnosti izraelskog ratnog vazduhoplovstva propao i da baza Nevatim nastavlja sa radom“.

13:54h

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi da se sastane oko 16 sati po lokalnom vremenu, nakon što je hitnu sjednicu zatražio ambasador Izraela u UN Gilad Erdan od ambasadora Malte, koja predsjedava Savjetom bezbjednosti.

Erdan je zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti kako bi se nedvosmisleno osudio Iran za „teška kršenja međunarodnog prava“, a Islamska revolucionarna garda Irana proglasila za terorističku organizaciju, naveo je Erdan, prenosi N1.

Iranska misija pri UN objavila je tokom noći da je vojna akcija protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51 Povelje UN, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.

„Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sledeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći“, saopštila je Misija Irana pri UN.

Izrael još nije odlučio o eventualnom odgovoru na iranski napad, ali će to biti tema sjednice Ratnog kabineta i članova izraelske vlade koja je zakazana za 15 sati, preneo je Tajms of Izrael.

(Mina)

13:27h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je "sve umiješane strane na uzdržanost" poslije iranskih napada na Izrael izvedenih u noći između subote i nedjelje.

"Pozivamo sve umiješane strane na uzdržanost. Računamo na zemlje u regionu da će naći rješenje sadašnjih problema političkim i diplomatskim sredstvima", piše u saopštenju.

Moskva je takođe izrazila "izuzetnu zabrinutost zbog najnovije opasne eskalacije u regionu".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova dodalo je da je više puta upozorilo da zbog nedostatka rješenja na brojne krize na Bliskom istoku, posebno u zoni izraesko-palestinskog sukoba, može doći do "pojačane nestabilnosti".

Kako piše Frans pres, Moskva pokušava tradicionalno da održi odnose sa sa glavnim snagama u regionu, ali sukob u Gazi između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa narušio je njene odnose sa Izraelom, dok su osnažile njene političke i vojne veze sa Teheranom.

(Beta)

13:23h

Izrael pažljivo odmjerava korake nakon velikog napada Irana, rekao je ministar vanjskih poslova Izrael Kac u intervjuu za radio stanicu izraelske vojske, dok ga iranski zvaničnici upozoravaju da ne preduzima odmazdu.

"Rekli smo: ako Iran napadne Izrael, mi ćemo napasti Iran. I ta obaveza još uvijek vrijedi", rekao je Kac.

Međutim, rekao je da će se konkretno pitanje mogućeg odgovora raspravljati u odgovarajućem okviru pod predsjedanjem premijera Benjamina Netanjahua.

Kac je izrazio uvjerenje da će tamo biti donesene odgovarajuće i ispravne odluke.

Izraelska televizija Channel 12 i drugi mediji objavili su da će se ratni kabinet sastati u 15:30 po lokalnom vremenu kako bi razgovarao o sljedećim koracima.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ocijenio je da je Islamska revolucionarna garda (IRGC) "očitala lekciju" najvećem neprijatelju zemlje Izraelu.

Upozorio je izraelske saveznike da ne planiraju protivnapade: "Savjetujemo pristašama okupacionog režima da cijene ovu odgovornu i proporcionalnu akciju Islamske Republike Iran."

Upozorio je da će reakcija njegove zemlje biti "jača" u slučaju "nepromišljenog ponašanja" Izraela, nakon iranskog napada bez presedana koji je izveden tokom noći.

(Radio Slobodna Evropa)

10:54h

Sardar Bageri, šef osoblja Iranskih oružanih snaga rekao je da je Iran poslao poruku SAD kroz Ambasadu Švajcarske u kojoj je upozorio Vašington da, ako bude sarađivao sa Izraelom u njihovim potencijalnim budućim akcijama, američke baze "neće imati nikakvu bezbjednost" i biće "riješene", prenosi CNN.

Bageri je rekao da je, iz iranske perspektive, vojna operacija protiv Izraela "završena".

Međutim, naglasio je da oružane snage ostaju na oprezu i da su spremne da "djeluju ako bude neophodno", rekao je on u intervjuu za državnu IRINN TV.

"Ako cionistički režim odgovori, naša sledeća operacija biće mnogo veća", rekao je Bageri.

Izmjena: 11:16h
09:45h

Američki predsjednik Džo Bajden prenio je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu američko protivljenje bilo kakvom osvetničkom djelovanju protiv Irana, izvještava "Reuters". Sa druge strane, kako prenosi "Financial Express", ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija podržati Iran ako Sjedinjene Američke Države napadnu iransko tlo kao vid podrške Izraelu.

"Sa napadom Irana na Izrael, Hezbolah i Hute, očekujte da će cijene roba globalno početi da rastu od sjutra. Zapad je bio zaveden da podrži Izrael, posebno u njegovom napadu na Palestince i građane Gaze. Rusija će učiniti sve što je moguće kako bi izbjegla mogućnost Trećeg svjetskog rata", kazao je Putin.

U međuvremenu, glavni portparol izraelske vojske je kazao da je Francuska među zemljama koje su učestvovale u odbrani protiv napada Irana na Izrael. "Francuska ima vrlo dobru tehnologiju, avione, radare - i znam da su dobile doprinos u patroliranju vazdušnog prostora", rekao je, dodajući da nema tačne informacije jesu li francuski avioni oborili neke od raketa lansiranih od strane Irana, prenosi "Reuters".  

Izmjena: 10:53h

Bonus video: