Izrael obećava nastavak operacija u Gazi poslije napada Irana

Hamas saopštio da je Izrael tokom noći izveo desetine vazdušnih napada na Pojas Gaze

3743 pregleda 0 komentar(a)
Raseljeni Palestinci pokušavaju da se vrate na sjever Gaze, Foto: Reuters
Raseljeni Palestinci pokušavaju da se vrate na sjever Gaze, Foto: Reuters

Izraelska vojska je poručila da je iranski napad na Izrael, koji je izazvao strah od šireg sukoba na Bliskom istoku, neće odvratiti od rat u Pojasu Gaze.

Radikalni palestinski pokret Hamas, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom, saopštio je u ponedjeljak da je tokom noći Izrael izveo desetine vazdušnih napada na Pojas Gaze.

Svjetske sile pozvale su na uzdržanost nakon što je Iran u subotu uveče lansirao više od 300 dronova i projektila na Izrael.

Prvi direktan napad Irana na Izrael, iz odmazde za napad u Damasku ranije ovog mjeseca u kojem je ubijeno sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde uključujući dva generala, uslijedio je posle višemjesečnog nasilja širom regiona u kojem su učestvovali iranske proksi grupe koje navode da pružaju podršku Palestincima u Pojasu Gaze.

"Čak i dok smo bili pod napadom Irana, ni na trenutak nismo izgubili iz vida našu kritičnu misiju u Gazi da spasemo naše taoce iz ruku iranskog proksija Hamasa", rekao je kasno u nedelju portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

Dok se posrednici nadaju dogovoru za zaustavljanje borbi, izazvanih Hamasovim napadom 7. oktobra na jug Izraela, rastu strahovi zbog izraelskih planova za slanje trupa u Rafu, grad na krajnjem jugu u koji se sklonila većina od 2,4 miliona stanovnika Pojasa Gaze.

"Hamas i dalje drži naše taoce u Gazi", rekao je Hagari.

Izrael navodi da su u zarobljeništvu palestinskih ekstremista još otprilike 130 ljudi, mada se pretpostavlja da su 34 taoca umrla otkad je Hamas u napadu 7. oktobra oteo 253 čovjeka.

"Imamo i taoce u Rafi i učinićemo sve što možemo da ih vratimo kući", rekao je portparol vojske na brifingu.

Vojska je saopštila da "poziva otprilike dvije rezervne brigade za operativne aktivnosti na frontu u Gazi", otprilike nedjelju dana poslije povlačenja većine kopnenih trupa sa teritorije.

Kancelarija za medije vlade Hamasa saopštila je da su izraelski avioni izveli "desetine" napada tokom noći na centralni dio Pojasa Gaze.

Savjet bezbjednosti UN je poslije iranskog napada u nedjelju održao hitan sastanak, na kojem je Izrael tražio nove sankcije Teheranu, dok je generalni sekretar Antonio Gutereš upozorio da je region "na ivici" rata.

"Ni region ni svijet ne mogu sebi priuštiti još ratova", rekao je šef UN.

Iranski izaslanik u UN Amir Saeid Iravani insistirao je da Iran koristi svoje "inherentno pravo na samoodbranu" kako bi odgovorila na napad 1. aprila na konzularnu zgradu u Damasku, koji se uveliko pripisuje Izraelu.

On je insistirao da Iran "ne traži eskalaciju ili rat".

S druge strane, portparol izraelske vojske je naveo da Izrael "još u stanju pripravnosti i da procjenjuje situaciju".

Lideri G7 takođe su osudili iranski napad i pozvali na "uzdržanost" svih strana, napisao je predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel na mreži X poslije video konferencije u nedjelju.

SAD, najveći saveznik Izraela, takođe su pozvale na oprez i smirenost.

Američki predsjednik Džo Bajden je poslije napada ponovo potvrdio "gvozdenu" podršku Vašingtona Izraelu, ali je visoki američki zvaničnik rekao da je predsjednik rekao i izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da Vašington neće ponuditi vojnu podršku za napad na Iran.

Poslije napada Hamasa 7. oktobra u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi, u ofanzivi Izraela na Pojas Gaze, prema zdravstvenim vlastima u gazi pod kontrolom Hamasa, ubijeno je najmanje 33.720 ljudi.

Bonus video: