BLOG Vlasti Gaze: Izrael oslobodio oko 150 palestinskih zatvorenika, pretrpjeli ozbiljno maltretiranje

Sukob Izraela i Hamasa - 192. dan

21368 pregleda 0 komentar(a)
Palestinci, koji su raseljeni zbog izraelske vojne ofanzive na južnu Gazu, pokušavaju da se vrate svojim domovima u sjevernoj Gazi kroz izraelski kontrolni punkt, Foto: Reuters
Palestinci, koji su raseljeni zbog izraelske vojne ofanzive na južnu Gazu, pokušavaju da se vrate svojim domovima u sjevernoj Gazi kroz izraelski kontrolni punkt, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2024. 21:47h
Završeno
18:53h

Vlasti u Pojasu Gaze saopštile su da je Izrael danas oslobodio oko 150 palestinskih zatvorenika zarobljenih tokom izraelske vojne ofanzive, i dodale da su pretrpjeli grubo postupanje tokom pritvora.

Tokom šest mjeseci izraelske vojne operacije protiv palestinskog islamističkog pokreta Hamas, izraelski vojnici su uhapsili desetine stanovnika Gaze, pritvarajući ih bez podizanja optužnice.

"Očigledno je da su ovi zatvorenici pretrpjeli ozbiljno maltretiranje, jer je jedan broj njih poslat u bolnicu Abu Jusef al-Nadžar na liječenje", saopštili su izvori bliski upravi za granične prelaze.

Izraelska vojska nije komentarisala oslobađanje zatvorenika, već je navela da je "apsolutno zabranjeno" njihovo maltretiranje.

Grupa zatvorenika izvedena je danas sa teritorije Izraela preko prelaza Kerem Šalom na jugu, saopštila je uprava Gaze zadužena za prelaze i dodala da su svi prebačeni u bolnicu u Rafi na pregled.

Jedan od njih je rekao za AFP da su on i njegov prijatelj pretučeni i mučeni dok su bili u pritvoru.

"Bio sam na koljenima (skoro dva mjeseca), od pet ujutru do deset uveče, sa povezima na očima i vezanih ruku", rekao je oslobođeni zatvorenik i dodao da je vojska puštala pse da ih napadnu.

Prošlog mjeseca, uprava za prelaze saopštila je da je 56 palestinskih pritvorenika puštenih iz izraelskih zatvora "imalo znake torture".

Izraelska vojska je tada saopštila da pritvorenike "tretira u skladu sa međunarodnim pravom".

(Beta)

14:41h

Humanitarna pomoć koja stiže u Pojas Gaze je u velikoj meri porasla u posljednjih nekoliko dana, rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost, Džon Kirbi, dodajući da Sjedinjene Države moraju da obezbijede da se ta pomoć održi, javlja Rojters.

"Pomoć je porasla i to prilično dramatično u samo posljednjih nekoliko dana", rekao je Kirbi u intervjuu za MSNBC. "To je važno, ali ona mora da se održi".

11:36h

Izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze ubila je najmanje 33.797 Palestinaca i ranila 76.465 od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja palestinske enklave, javlja Rojters.

U posljednja 24 sata poginulo je 68 Palestinaca, a 94 su povrijeđena, dodaje se u saopštenju ministarstva.

11:36h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 192. dan

Pogledajte šta se dešavalo juče:

Bonus video: