Jelen: SAD i saveznici se neće ustručavati od uvođenja sankcija Iranu

Nove američke snakcije Iranu mogle bi, kako je navela, smanjiti kapacitet te zemlje za izvoz nafte

5932 pregleda 12 komentar(a)
Jelen, Foto: Reuters
Jelen, Foto: Reuters

Ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Dženet Jelen upozorila je 16. aprila na mogućnost globalne ekonomske štete od sve zategnutije situacije na Bliskom istoku.

Obećala je da se SAD i njeni saveznici neće ustručavati od uvođenja sankcija Iranu kako bi se suprotstavili "zloćudnim i destabilizujućim aktivnostima".

Jelen je ovo izjavila uoči proljećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji je zakazan za ovu sedmicu.

Nove američke snakcije Iranu mogle bi, kako je navela, smanjiti kapacitet te zemlje za izvoz nafte.

"Očekujem da ćemo preduzeti dodatne mjere sankcija protiv Irana u nadolazećim danima", kazala je Jelen na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Prema njenim riječima, masovni napad projektilima Irana na Izrael ukazuje na važnost korištenja američkih ekonomskih oruđa, u znak odgovora "na zloćudnu aktivnost" te zemlje.

"Od napada izvedenih ovog vikenda do napada Huta na Crvenom moru, akcije Irana prijete stabilnosti regiona, i mogle bi izazvati prelivanje ekonomske štete", rekla je.

Iran je u 13 aprila, kasno uveče, projektilima i dronovima napao Izrael u znak odmazde za napad na konzulat Irana u Siriji, 1. aprila, koji Teheran pripisuje izraelskim snagama.

Izrael je najavio da će odgovoriti na iranski napad, dok su svjetski lideri pozivaju na suzdržanost Izraela, plašeći se spirale nasilja.

Bonus video: