Izraelskim napadom uništeni embrioni uz uzorke sperme i neoplođenih jajnih ćelija - posljednja nada stotine parova

"Svi ovi životi su ubijeni ili oduzeti: 5.000 života u jednoj granati", rekao je on.

4823 pregleda 0 komentar(a)
Rezervoari sa azotom, gdje su bili čuvani embrioni, Foto: Reuters
Rezervoari sa azotom, gdje su bili čuvani embrioni, Foto: Reuters

Kada je u decembru izraelska granata pogodila najveću kliniku za plodnost u Gazi, eksplozija je odnijela poklopce pet rezervoara sa tečnim azotom uskladištenih u dijelu odjeljenja za embriologiju, javlja Rojters.

Kako je ultra-hladna tečnost isparavala, temperatura u rezervoarima je porasla, uništavajući više od 4.000 embriona plus još 1.000 uzoraka sperme i neoplođenih jajnih ćelija uskladištenih u centru za vantjelesnu oplodnju, Al Basma, u gradu Gazi.

Uticaj te pojedinačne eksplozije je dalekosežan - primjer neviđene štete koju je izraelski napad, koji je trajao šest i po mjeseci, imao na 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Embrioni u tim rezervoarima bili su posljednja nada za stotine palestinskih parova koji se suočavaju sa neplodnošću.

"Duboko znamo šta je ovih 5.000 života, ili potencijalnih života, značilo za roditelje, bilo za budućnost ili prošlost“, rekao je Bahaldin Galajini, 73, akušer i ginekolog sa Kembridža, koji je osnovao kliniku 1997. godine.

Najmanje polovina parova - onih koji više ne mogu da proizvode spermu ili jajne ćelije za stvaranje održivih embriona - neće imati drugu priliku za dobiju dijete, rekao je on.

"Moje srce je slomljeno na milion djelova“, rekao je.

Tri godine liječenja plodnosti bile su psihološki tobogan za Sebu Džafaravi. Vađenje jajnih ćelija iz njenih jajnika bilo je bolno, injekcije hormona su imale jake nuspojave, a tuga kada su dva pokušaja trudnoće neuspješna djelovala je nepodnošljivo.

Džafaravi (32) i njen muž nijesu mogli dobiti dijete prirodnim putem i okrenuli su se vantelesnoj oplodnji (IVF), koja je široko dostupna u Gazi.

Velike porodice su uobičajene u enklavi, gdje je skoro polovina stanovništva mlađa od 18 godina, a stopa fertiliteta je visoka i iznosi 3,38 rođenih po ženi, prema Palestinskom birou za statistiku. Britanska stopa fertiliteta je 1,63 rođenja po ženi.

Uprkos siromaštvu u Gazi, parovi koji se suočavaju sa neplodnošću traže vantjelesnu oplodnju, a neki prodaju televizore i nakit kako bi platili troškove, rekao je Al Galajini.

Džafaravi je željela da se vrati u ratnu zonu kako bi uzela svoje zamrznute embrione i ponovo pokušala vantjelesnu oplodnju.

Ali ubrzo, bilo je prekasno.

Galajini je rekao da je jedna izraelska granata pogodila dio centra, raznijevši prizemnu laboratoriju za embriologiju. On ne zna da li je napad bio posebno usmjeren na laboratoriju ili ne.

"Svi ovi životi su ubijeni ili oduzeti: 5.000 života u jednoj granati", rekao je on.

U aprilu laboratorija za embriologiju je i dalje bila posuta polomljenim zidovima, raznesenim laboratorijskim zalihama i, usred ruševina, rezervoarima sa tečnim azotom, prema Rojtersovom novinaru koji je posjetio lokaciju.

Poklopci su bili otvoreni i, još uvijek vidljiva na dnu jednog od rezervoara, korpa je bila ispunjena sitnim slamčicama označenim bojama koje su sadržavale uništene mikroskopske embrione.

Bonus video: