BLOG Civilna odbrana: Ekshumirano najmanje 50 tijela Palestinaca koje su ubile izraelske snage

Sukob Izraela i Hamasa - 196. dan.

36244 pregleda 21 reakcija 15 komentar(a)
Ekshumacija tijela, Foto: Reuters
Ekshumacija tijela, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2024. 21:45h
Završeno
20:52h

Civilna odbrana Pojasa Gaze saopštila je večeras da je najmanje 50 tijela Palestinaca koje su ubile izraelske snage, ekshumirano u bolnici u gradu Han Junis na jugu.

"Otkrili smo prisustvo masovnih grobnica izraelskog okupatora u medicinskom kompleksu Naser. U subotu smo započeli iskopavanja i bili smo zapanjeni jer smo otkrili 50 mučenika u jednoj od grobnica", navela je civilna odbrana za Frans pres.

Potraga je danas nastavljena i ima još tela, ali se čeka kraj operacije da bi se tačno utvrdio broj.

"Neka tijela su pronađena bez odjeće, što svakako ukazuje na to da su bili uhapšeni, mučeni i podvrgnuti zlostavljanju izraelske okupacione vojske", rekao je neimenovani portparol civilne odbrane.

Palestinski islamistički pokret Hamas je u posebnom saopštenju naveo da su pronađena tijela "više od 50 mučenika svih uzrasta" u grobnici.

Hamas je to označio kao "užasan zločin" i dodao da je izraelska vojska posle "hladnokrvnog pogubljenja i zakopavanja tela" prešla buldožerom preko grobnice u dvorištu medicinskog kompleksa Naser.

Izraelska vojska je Frans presu rekla da provjerava tu informaciju.

Bolnice u Pojasu Gaze bile su posebno na meti napada izraelske vojske od početka rata 7. oktobra.

(Beta)

18:30h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je danas Izraelcima da će pojačati "vojni pritisak" na palestinski pokret Hamas "u narednim danima".

Netanjahu nije pominjao ofanzivu na Rafu na jugu Pojasa Gaze, a o tome je u nekoliko navrata rekao da je odlučan da je pokrene, uprkos upozorenjima međunarodne zajednice.

"Zadaćemo mu nove teške udarce, i to će se uskoro desiti. U narednim danima pojačaćemo vojni i politički pritisak na Hamas, jer je to jedini način da oslobodimo naše taoce i ostvarimo svoju pobjedu", rekao je izraelski premijer u video snimku uoči Pashe.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u subotu uveče plan od 13 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, istorijskom savezniku SAD, u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Ta sredstva će posebno biti namijenjena za jačanje izraelskog antiraketnog štita "Gvozdena kupola". Planirano je i više od devet milijardi dolara za hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu u Gazi i drugim ranjivim populacijama širom svijeta, navodi se u rezimeu teksta.

Taj plan pomoći je izazvao kritike Hamasa, koji smatra da je na taj način "dato zeleno svjetlo" Izraelu da nastavi rat protiv Palestinaca.

Rat između izraelskih snaga i Hamasa počeo je 7. oktobra u Pojasu Gaze.

17:03h

Palestinski islamistički pokret Hamas ocijenio je danas da je Vašington dao Izraelu "zeleno svjetlo da nastavi agresiju" na Palestince subotnjim odobravanjem nove vojne pomoći toj zemlji, u iznosu od 13 milijardi dolara. Američka vlada "snosi političku, pravnu i moralnu odgovornost za ratne zločine" koje je Izrael počinio nad Palestincima "preko svoje vojne pomoći koja krši međunarodno pravo i predstavlja 'blanko ček' i zeleno svjetlo za nastavak brutalne agresije na naš narod", navodi se u saopštenju Hamasa.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u subotu veliki plan pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i moguću zabranu društvene mreže TikTok.

(Beta)

15:21h

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, koje kontroliše palestinski Hamas, javilo je danas da je na toj teritoriji od početka rata između Izraela i Hamasa ukupno poginulo 34.097 ljudi.

Samo u posljednja 24 časa poginulo je najmanje još 48 osoba, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje od početka rata 7. oktobra prošle godine ranjeno je 76.980 osoba.

(BETA)

11:26h

U noćašnjim izraelskim udarima na Rafu, na jugu Gaze, poginulo je 13 osoba, uključujući devetoro djece, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici te oblasti.

Izrael sprovodi gotovo svakodnevne napade na Rafu, gdje se više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze sklonilo od borbi u drugim djelovima te palestinske oblasti.

Izrael je takođe najavio da će proširiti svoju kopnenu ofazivu na taj grad koji se nalazi na granici sa Egiptom uprkos međunarodnih poziva za uzdržanost, uključujući i apele SAD.

Predstavnički dom američkog Kongresa sinoć je odobrio, u okviru šireg paketa pomoći, 26 milijardi dolara za Izrael, od čega je devet milijardi dolara namijenjeno humanitarnoj pomoći za Gazu.

Prema zvaničnicima Kuvajtske bolnice, u prvom udaru noćas poginuli su muškarac, njegova supruga trudnica i njihovo trogodišnje dijete, a ljekari su uspjeli da spasu bebu koju je poginula žena nosila.

U drugom udaru poginulo je osmoro djece i dvije žene, iz jedne porodice, prema bolničkim podacima.

U vazdušnom udaru u noći prije toga poginulo je devetoro ljudi, uključujući šestoro djece.

Prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima, od početka rata između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa 7. oktobra prošle godine, poginulo je više od 34.000 Paletinaca, uništena su dva najveća grada u Gazi i cijeli djelovi te teritorije su razoreni. Oko 80 odsto stanovništva Gaze pobjeglo je iz svojih domova u druge djelove te teritorije pod opsadom, za koju stručnjaci kažu da je na ivici gladi.

Sukob koji traje više od šest mjeseci podstakao je regionalnu nestabilnost, u kojoj se suprotstvljaju Izrael i SAD protiv Irana i združenih militantnih grupa širom Bliskog istoka. Izrael i Iran su direktno razmenili vatru ranije ovog mjeseca, izazivajući strahovanja oko izbijanja rata između ta dva dugogodišnja neprijatelja.

Tenzije su takođe porasle na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelska vojska je saopštila da su njene snage "neutralizovale" dvoje Palestinaca koji su rano jutros napali kontrolni punkt nožem i pištoljem u Hebronu, na jugu Zapadne obale. Među izraelskim snagama nije bilo povrijeđenih.

Izraelski vojnici i naseljenici ubili su najmanje 469 Palestinaca na Zapadnoj obali od počtka rata u Gazi, prema palestinskom Ministarstvu zdravlja. Većina je ubijena tokom izraelskih vojnih racija, koje često izazovu razmjene vatre, ili tokom nasilnih protesta.

Rat u Gazi izbio je poslije napada palestinskog islamističkog Hamasa i drugih militanata 7. oktobra na jug Izraela kada je ubijeno oko 1.200 ljudi i oteto oko 250 talaca. Izrael je poslije toga pokrenuo vojnu kampanju na Hamas koji je na vlasti u Gazi od 2007.

U ratu je poginulo najmanje 34.049 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze. Izrael krivi Hamas za civilne žrtve zato što se bore u gusto naseljenim stambenim četvrtima, ali izraelska vojska veoma malo komentariše svoje udara u kojima često ginu žene i djeca.

Izraelska vojska tvrdi da je ubila više od 13.000 boraca Hamasa, ali za to ne pruža dokaze, navodi agencija AP.

(BETA)

11:24h

Predsjedništvo Palestinske uprave ocijenilo je danas kao "agresiju protiv palestinskog naroda" to što je Donji dom američkog Kongresa odobrio vojnu pomoć vrijednu više milijardi dolara Izraelu.

Taj novac rizikuje da dovede do hiljada palestinskih žrtava u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, rekao je sinoć Nabil Abu Rudeina, portparol predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa. On je naveo je da je riječ o "opasnoj eskalaciji".

Dvostranačka većina Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojila je sinoć predlog zakona kojim se Ukrajini, Izraelu i Tajvanu dodjeljuju dodatna novčana sredstva u ukupnom iznosu od 95 milijardi dolara.

Od tog iznosa za Izrael je predviđeno 26,38 milijardi dolara, od kojih će 9,1 milijarda biti iskorišćena za obezbjeđivanje humanitarne pomoći stanovništvu ugroženom konfliktom u Gazi. Izrael vodi više od šest mjeseci rat protiv palestinskog ekstremisstičkog Hamasa u Gazi, poslije upada komandosa Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je najavio da će se "preispitati odnos" s Vašingtonom nakon što su SAD u četvrtak uložile veto na palestinsko članstvo u Ujedinjenim nacijama.

"Palestinsko vođstvo će preispitati bilateralne odnose sa Sjedinjenim Državama da bi zajamčilo očuvanje interesa našega naroda, naših ciljeva i prava", rekao je predsjednik Abas u intervjuu za palestinsku novinsku agenciju Vafa, prenijela je agencija Frans pres.

SAD su uložile veto u Savjetu bezbjednosti kada se glasalo o predlogu da Palestinci postanu punopravna članica Ujedinjenih nacija. Palestinci od 2012. godine u UN imaju status "države nečlanice posmatrača".

(BETA)

08:08h

Sukob Izraela i Hamasa - 196. dan.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je sinoć da će danas na razgovore pozvati ambasadore zemalja Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji su glasali za punopravno članstvo Palestinaca u UN.

"Ambasadori Francuske, Japana, Južne Koreje, Malte, Slovačke i Ekvadora biće pozvani sjutra i biće im upućena jaka protestna nota", saopštilo je ministarstvo na platformi Iks (X).

Nacrt rezolucije koji je predstavio Alžir i koji "preporučuje Generalnoj skupštini da država Palestina bude primljena u članstvo UN", dobio je u četvrtak 12 glasova za, jedan protiv i dva uzdržana.

Prijem jedne zemlje u UN treba prvo da dobije pozitivnu preporuku Savjeta bezbjednosti (najmanje devet od 15 glasova, i bez veta neke stalne članice) i zatim da bude odobren u Generalnoj skupštini UN sa dvotrećinskom većinom.

SAD su, tokom glasanja u Savjetu bezbjednosti UN, stavile veto na rezoluciju o punopravnom članstvu Palestine u UN. To je izazvalo nezadovoljstvo palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koji je danas rekao da će preispitati odnose sa Vašingtonom.

Bonus video: