BLOG Hamas optužuje Netanjahua da opstruira napore da se dođe do primirja u Gazi

Sukob Izraela i Hamasa – 210. dan

21791 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2024. 21:48h
Završeno
21:41h

Palestinski islamistički pokret Hamas optužio je danas premijera Izraela Benjamina Netanjahua za opstrukciju napora da se postigne primirje u ratu u Gazi, podstičući sumnje u mogućnost brzog postizanja sporazuma.

U sedmom mjesecu rata, izazvanog krvavim napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, nastavljaju se svakodnevni izraelski napadi na Pojas Gaze kojem prijeti glad. Tamo je 26 ljudi poginulo u posljednja 24 sata, pokazuju podaci palestinskog ministarstva zdravlja.

Naročito je na udaru Rafa, grad na jugu opkoljene palestinske teritorije, na koji Netanjahu želi da pokrene kopnenu ofanzivu kako bi, prema njegovim riječima, "uništio" posljednje brigade Hamasa - "sa ili bez sporazuma".

Taj pokret terorističkim smatraju i Izrael i SAD i Evropska unija.

Uz napomenu da je ponudu primirja proučavao "u pozitivnom duhu" član političkog biroa Hamasa Hosam Badran rekao je da izjave Netanjahua o ofanzivi u Rafi "jasno imaju za cilj da osujete svaku mogućnost da se dođe do dogovora".

"Netanjahu nije zainteresovan za dogovor, i zato daje izjave u medijima kako bi osujetio tekuće napore" da se postigne 40-dnevno primirje u kombinaciji sa oslobađanjem talaca u Gazi, rekao je ovaj Hamasov zvaničnik.

Badran je rekao za AFP da pregovarači Hamasa razmatraju ponudu, i da se potom vraćaju u Kairo gdje se pregovori vode uglavnom preko posrednika - Katara, Egipta, SAD.

Hamas, koji je u Gazi preuzeo vlast 2007. godine, ostaje pri zahtjevu da se dođe do "definitivnog" primirja i "potpunog i potpunog povlačenja" izraelskih snaga iz Gaze. A to je upravo ono što Izrael odbija.

Ovakve izjave protagonista dovode u sumnju mogućnost da se brzo postigne sporazum o prekidu vatre, uprkos naporima i apelima međunarodne zajednice, posebno SAD, koje su glavni saveznik Izraela.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da obustava trgovinskih odnosa sa Izraelom, koju je najavio juče, ima za cilj da "primora" jevrejsku državu da prihvati prekid vatre.

Tokom turneje po Bliskom istoku, državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je Hamas da prihvati ponudu za primirje, a pozvao je i Izrael da odustane od ofanzive na Rafu, gdje se nalazi oko 1,2 miliona Palestinaca, većinom ratnih izbjeglica.

UN i mnoge zemlje kažu da strahuju za civilno stanovništvo u slučaju da dođe do izraelskog napada.

Rafa, smještena na granici Gaze sa Egiptom, glavni je kopneni prelaz za humanitarnu pomoć za palestinsku teritoriju koju je Izrael opsjeda od 9. oktobra.

Ofanziva bi bila "veliki udarac humanitarnim operacijama širom Pojasa Gaze" jer je Rafa "u centru ovih operacija", upozorila je Kancelarija UN za humanitarna pitanja.

(BETA)

13:04h

Portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć kaže da bi izraelski upad u Rafu ugrozio živote stotina hiljada stanovnika Gaze i da bi bio nevjerovatan udarac za humanitarne operacije za cijelu enklavu.

Izrael je upozorio na operaciju protiv Hamasa u gradu Rafa na jugu Gaze, gdje je oko milion raseljenih nagomilano u skloništima i improvizovanim smještajima.

„To bi moglo da bude pokolj civila i nevjerovatan udarac humanitarnoj operaciji u cijeloj enklavi, jer se uglavnom troši iz Rafe“, rekao je Jens Lerke, portparol Kancelarije UN za humanitarnu pomoć, na brifingu za novinare u Ženevi.

"Operacije pomoći iz Rafe uključuju zdravstvene klinike i punktove za distribuciju hrane, kao i centre za neuhranjenu djecu", naveo je Lerke.

(Rojters/RTS)

10:03h

Obustava trgovine Turske sa Izraelom nastaviće se sve dok se ne obezbijedi trajni prekid vatre u Gazi, kao i nesmetan priliv humanitarne pomoći u region, izjavio je turski ministar trgovine Omer Bolat.

Turska je u četvrtak obustavila sav izvoz i uvoz u Izrael i iz njega, navodeći kao razlog "humanitarnu tragediju koja se pogoršava" na palestinskim teritorijama.

Beskompromisni stav Izraela i pogoršanje situacije u Gazi podstakli su Tursku da zaustavi trgovinu, rekao je Bolat u govoru u Istanbulu objavljujući trgovinske brojke za april. Dvije zemlje su imale obim trgovine od 6,8 milijardi dolara u 2023. godini, piše Rojters.

09:56h

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je zakonski predlog kojim se širi definicija antisemitizma, kako bi Sekretarijat za obrazovanje mogao da primjenjuje zakone protiv diskriminacije. Ovo se dešava u jeku propalestinskih studentskih protesta na kampusima američkih univerziteta.

09:55h

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden u četvrtak se oglasio povodom studentskih protesta na kampusima zbog rata u Gazi, rekavši da Amerikanci imaju pravo da demonstriraju, ali ne i da izazivaju nasilje.

09:55h

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) dodelila je danas svoju Svjetsku nagradu za slobodu medija svim palestinskim novinarima koji pokrivaju rat u Pojasu Gaze od početka sukoba izraelskih snaga i palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra.

09:51h

Iranske vlasti oslobodile su posadu zaplenjenog broda pod portugalskom zastavom povezanog sa Izraelom, ali su zadržale sâmo plovilo.

Iranska Revolucionarna garda zaplijenila trgovački brod MSC Aries, sa posadom od 25 članova, u Ormuskom moreuzu 13. aprila, nekoliko dana nakon što je Teheran obećao da će uzvratiti za izraelski napad na njegov konzulat u Damasku. Iran je rekao da bi mogao da zatvori ključni brodski put.

"Zaplijenjeni brod, koji je isključio radar u iranskim teritorijalnim vodama i ugrozio bezbjednost plovidbe, nalazi se u 'sudskom pritvoru'“, rekao je iranski šef diplomatije Hosein Amirabdolajan, navodi se u saopštenju tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova.

Istakao je da je oslobađanje posade "humanitarni čin" i mogu da se vrate u svojim kućama zajedno sa kapetanom broda.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da je brod zaplijenjen zbog "kršenja pomorskih zakona" i da nema sumnje da je povezan sa Izraelom.

Kompanija MSC iznajmljuje "Aries" od "Gortal šipinga, filijale "Zodijak Maritajma, koji je djelimično u vlasništvu izraelskog biznismena Ejala Ofera.

Nedavni napadi na trgovačko brodarstvo u Crvenom moru i Adenskom zalivu od strane jemenskih Huta saveznika Irana, koji tvrde da su solidarni sa Palestincima tokom izraelskog rata u Gazi, uticali su na globalno pomorstvo.

(Rojters/RTS)

09:48h

Sukob Izraela i Hamasa – 210. dan.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u četvrtak da ne vidi nikakve naznake da Hamas planira bilo kakav napad na američke trupe u Gazi, ali je dodao da se poduzimaju adekvatne mjere za bezbjednost vojnog osoblja, piše Reuters.

"Ne raspravljam o obavještajnim informacijama na podijumu. Ali trenutno ne vidim nikakve naznake da postoji aktivna namjera da se to učini", rekao je Ostin tokom brifinga za novinare.

"Kada sam to rekao... ovo je zona borbenih dejstava i može se desiti niz stvari, a mnoge stvari će se dogoditi."

Pomorski mol koji je izgradila američka vojska kako bi ubrzala protok humanitarne pomoći u Gazi trebalo bi da bude otvoren u roku od nekoliko dana, uprkos lošim vremenskim prilikama koje ometaju pripreme, izjavio je u četvrtak portparol za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi.

Sjedinjene Države pozvale su i Izrael i Hamas da osiguraju da pomoć namijenjena civilima u Gazi ne bude prekinuta, nakon što su pošiljku iz Jordana napali izraelski doseljenici, a potom su je preusmjerili palestinski militanti.

Više od polovine stanovništva Gaze od 2,3 miliona preselilo se u Rafu kako bi pobjeglo od izraelskog bombardovanja, potaknutog napadom palestinske ekstremističke grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Izraelski rat u Gazi protiv Hamasa počeo je nakon što su pripadnici grupe tokom tog napada na jugu Izraela ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i kidnapovali oko 250 drugih.

Više od 34.000 Palestinaca je ubijeno, od čega dvije trećine djece i žena, u izraelskom ratu protiv Gaze od tada, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.

Diplomatski napori pojačani su 28. aprila kako bi se postiglo dugo traženo primirje i sporazum o oslobađanju talaca u Gazi, dok Izrael izvodi dalje zračne napade i granatiranje na ratom zahvaćenoj teritoriji.

Globalno protivljenje humanitarnoj krizi u Gazi takođe raste, a svjetski lideri i humanitarne grupe upozoravaju da bi nadolazeća izraelska invazija najjužnijeg grada Rafe dovela do masovnih civilnih žrtava. Uprkos međunarodnom negodovanju, Izrael je obećao invaziju na Rafu, gdje izraelska vojska kaže da Hamas drži taoce.

(Radio Slobodna Evropa)

Bonus video: