Podrška za članstvo Palestine u Generalnoj skupštini UN: I Crna Gora podržala rezoluciju

Ubjedljivom većinom podržana rezolucija u kojoj se navodi da je Palestina kvalifikovana da postane punopravna članica

20140 pregleda 84 reakcija 15 komentar(a)
Rezultati glasanja na ekranu Generalnoj skupštini UN, Foto: Rojters
Rezultati glasanja na ekranu Generalnoj skupštini UN, Foto: Rojters

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je danas palestinske napore da postane puna članica UN priznajući je kao kvalifikovanu da se pridruži i preporučujući Savjetu bezbjednosti UN da sa "ponovo razmotri ovo pitanje sa odobravanjem".

Glasanje u Generalnoj skupštini koja ima 193 članice bilo je svojevrsno globalno istraživanje podrške palestinskim naporima da postane puna članica UN - što bi praktično značilo priznavanje palestinske države - nakon štu su Sjedinjene Države na to prošlog mjeseca u Savjetu bezbjednosti uložile veto.

Palestinski predstavnik u UN Rijad Mansur
Palestinski predstavnik u UN Rijad Mansurfoto: Reuters

Palestinski predsjednik Mahmud Abas kazao je da današnje glasanje u Generalnoj skupštini UN predstavlja podršku naporima Palestine da o tom pitanju ponovo glasa Savjet bezbjednosti UN. "Palestina će nastaviti da istrajava kako bi dobila puno članstvo u UN", naveo je Abas u saopštenju.

Skupština je danas usvojila rezoluciju sa 143 glasa za i devet protiv, dok je 25 država bilo uzdržano. Pored Sjedinjenih Država i Izraela, protiv su bile Argentina, Češka, Mađarska, Mikronezija, Nauru, Palau i Papua Nova Gvineja.

Među državama koje su bile uzdržane su Hrvatska, Albanija, Sjeverna Makedonija, Ukrajina, Njemačka, Britanija, Kanada i Gruzija. Crna Gora je podržala rezoluciju.

Rezolucija ne daje Palestini puno članstvo u UN, već je samo priznaje kao kvalifikovanu za ulazak, ističe Rojters.

Rezolucija Generalne skupštine "utvrđuje da Država Palestina... stoga treba da bude primljena u članstvo" i "preporučuje Savjetu bezbjednosti da ponovo razmotri to pitanje sa odobravanjem".

Palestinski napori za puno članstvo u UN uslijedili su sedam mjeseci od početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i dok Izrael širi naselja u okupiranoj Zapadnoj obali, koje SAD smatraju nezakonitim.

"Mi želimo mir, želimo slobodu", kazao je palestinski ambasador u UN Rijad Mansur uoči glasanja. "Glas za je glas za palestinsko postojanje, to nije glas protiv bilo koje države... to je investicija u mir". "Glasati za je ispravno", kazao je on uz aplauz.

Prema osnivačkoj Povelji UN, članstvo je otvoreno za "miroljubive zemlje" koje prihvataju obaveze iz dokumenta i mogu i žele da ih sprovedu.

Gilad Erdan
foto: REUTERS

"Dokgod toliko vas mrzi Jevreje, nije vas briga što Palestinci nijesu miroljubivi", kazao je izraelski ambasador u UN Gilad Erdan, koji je govorio nakon Mansura. On je optužio Skupštinu da cijepa Povelju UN, a onda je i sam iscijepao papir koji je trebalo da predstavlja Povelju dok je bio za govornicom.

"Sram vas bilo", kazao je Erdan.

On je u ponedjeljak kazao da, ukoliko rezolucija bude odobrena, on očekuje SAD da prekinu finansiranje Ujedinjenim nacijama i njihovim institucijama, u skladu sa američkim zakonom.

Prema zakonu SAD, Vašington ne može finansirati nijednu UN organizaciju koja daje puno članstvo bilo kojoj grupi koja nema "međunarodno priznate atribute" državnosti. SAD su 2011. prekinule finansiranje UN organizacije za zaštitu kulturne baštine, Unesko, nakon ulaska Palestine kao punopravne članice.

U četvrtak, 25 republikanskih senatora predstavili su predlog zakona za postrožavanje tih ograničenja i prekid finansiranja svakog entiteta koji daje prava i privilegije Palestincima. Predlog vjerovatno neće proći u Senatu, u kojem većinu imaju demokrate Džoa Bajdena.

Prijavu za puno članstvo u UN prvo treba da odobri 15-očlani Savjet bezbjednosti a tek zatim Generalna skupština. Ukoliko se ponovo bude glasalo u Savjetu ishod će vjerovatno biti isti: američki veto, ističe Rojters.

"Savjet mora uslišiti volju međunarodne zajednice", kazao je ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed Abušahab prije glasanja.

Danas usvojena rezolucija pruža određena dodatna prava i privilegije Palestincima počev od septembra ove godine. Palestinci će dobiti mjesto među UN članicama u skupštinskoj sali - ali neće imati pravo glasa. Prema tekstu rezolucije, Palestina sada ima pravo da predstavlja i učestvuje u izradi predloga, kao i amandmana, u Skupštini.

Palestina trenutno ima status države posmatrača nečlanice, što je de fakto priznanje državnosti i koje joj je 2012. dodijelila Generalna skuština.

Američka misija u Ujedinjenim nacijama saopštila je ranije ove nedjelje: Stav SAD ostaje da je put ka državnosti za palestinski narod kroz direktne pregovore". Iz misije su upozorili da će oni ponovo upotrijebiti veto ukoliko generalna skupština pozove na glasanje u Savjetu bezbjednosti.

"Napori za usvajanje ove rezolucije ne mijenjaju realnost da Palestinska uprava trenutno ne ispunjava kriterijume za članstvo u UN prema Povelji UN", kazao je portparol misije Nejtan Evans. "Takođe, nacrt rezolucije ne mijenja status Palestinaca kao "posmatračke misije države nečlanice".

Bonus video: