BLOG Bajden: Ono što se dešava u Gazi nije genocid, SAD žele da Hamas bude poražen

Sukob Izraela i Hamasa – 228. dan

31276 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2024. 22:28h
Završeno
14:45h

Ministarstvo zdravlja Hamasa objavilo je danas da je od početka rata Izraela i te palestinske islamističke organizacije u Pojasu Gaze poginulo 35.647 osoba.

U protekla 24 sata ubijeno je 85 ljudi, navelo je ministarstvo u saopštenju za štampu.

Dodaje se da su ukupno 79.852 osobe ranjene tokom više od sedam mjeseci rata.

(BETA)

12:51h

Kina je danas izrazila nadu da će Međunarodni krivični sud (MKS) održati objektivnu poziciju pošto je njegov tužilac zatražio naloge za hapšenje lidera Izraela, uključujući premijera Benjamina Netanjahua i Hamasa.

Portparol Ministrstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin je rekao da se ta zemlja nada održavanju "objektivne i nepristrasne pozicije" i korišćenju nadležnosti u skladu sa pravom.

Venbin je uz to pozvao na kraj, kako je rekao, "kolektivnog kažnjavanja palestinskog naroda".

(BETA)  

12:50h

Ministar odbrane Izraela Joav Galant danas je ponovo kritikovao zahtjev glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da se uhapse visoki izraelski i zvaničnici Hamasa, umiješani u sukob u Gazi, ocijenivši to kao pokušaj poricanja prava Izraela na samoodbranu.

"Država Izrael se bori od 7. oktobra protiv ubilačkog i krvožednog neprijatelja, koji je počinio zločine protiv izraelskih žena, djece i muškaraca i sada koristi svoje sopstvene ljude kao žive štitove", rekao je Galant, jedan od onih koje je imenovao glavni tužilac MKS Karim Kan, u dugačkom postu na društvenim mrežama.

"IDF (Izraelske odbrambene snage) se bore u skladu sa pravilima međunarodnog prava, preduzimajući jedinstvene humanitarne napore kakvi nisu preduzeti ni u jednom oružanom sukobu", dodao je on.

Galant je dodao da je paralela između "terorističke organizacije Hamas odvratna i za prezir" i da Izrael nije član MKS i ne priznaje njegovu nadležnost.

On je ocijenio da pokušaj glavnog tužioca da porekne Izraelu pravo da se brani i oslobodi svoje otete mora odmah biti odbačen.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i Galant su optuženi za istrebljenje, izazivanje gladovanja kao metoda rata, uskraćivanje humanitarne pomoći i namjerno ciljanje civila u ratu u Gazi započetom 7. oktobra prošle godine poslije napada palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom na južnu izraelsku teritoriju.

Lidere i zvaničnike Hamasa Jahju Sinvara, Muhameda Deifa i Ismaila Hanijea je tužilac imenovao kao osobe pod osonovanom sumnjom za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje, seksualno napastvovanje i mučenje, prenijele su agencije.

Predsjednik Izraela Isak Hercog je juče potez tužioca označio jednostranim i preduzetim u lošoj namjeri.

U napadu na jug Izraela 7.oktobra ubijeno je oko 1.200 ljudi, ualavnom civila i oteto i u Gazu odvedeno više od 250 talaca.

U izraelskoj vojnoj kampanji na Gazu, koja je potom počela, ubijeno je više od 35.500 Palestinaca, uglavnom žena i djece po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

U izraelskoj kopnenoj ofanzivi na Gazu započetoj 27. oktobra poginulo je više od 280 vojnika.

(BETA)

10:37h

Najmanje sedam Palestinaca je ubijeno i devet je ranjeno u današnjoj raciji izraelskih snaga u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska je potvrdila da je izvršila napad na, kako je istakla, uporište ekstremista tokom racije u gradu.

Među žrtvama je doktor Kasajed Kamal Džabarin, hirurg u vladinoj bolnici u Dženinu.

On je ubijen na putu za bolnicu, rekao je direktor dr Visam Abu Baker.

Racija i dalje traje i broj žrtava mogao bi biti i veći.

Gotovo 500 Palestinaca ubijeno je izraelskom vatrom na Zapadnoj obali od početka rata na drugoj palestinskoj teritoriji Pojasu Gaze, u okviru izraelskog obračuna s ekstremistima.

Napadi Palestinaca na Izraelce su takođe pojačani.

Vojno krilo Palestinskog islamskog džihada je reklo da se njegovi borci bore s izraelskim snagama u Dženinu.

Izrael je uhapsio više od 3.000 Palestinaca od početka rata.

(BETA)

09:23h

Sukob Izraela i Hamasa – 228. dan.

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da, suprotno optužbama protiv Izraela u Međunarodnom sudu pravde ono što se dešava u Pojasu Gaze "nije genocid", te da njegova administracija stoji uz tu zemlju.

"Mi želimo da Hamas bude poražen i radimo s Izraelom da bi se to desilo", rekao je Bajden sinoć u Bijeloj kući tokom obeležavanja Mjeseca jevrejske američke baštine.

"Ja ću uvijek osigurati da Izrael ima sve što mu je potrebno da se brani protiv Hamasa i svih svojih neprijatelja", dodao je američki lider, rekavši da njegova adminstracija "stoji uz Izrael da ukloni Sinvara (vođu Hamasa Jahju) i preostale koljače Hamasa".

On je takođe rekao da radi na pojačanju humanitarne pomoći za palestinske civile u Gazi, ali je naglasio da je kriza posljedica onoga što radi Hamas, prenijeli su izraelski mediji.

"U Americi mi poštujemo i štitimo osnovna prava slobodnog govora, mirnog protestovanja. To je Amerika. Ali nema mjesta ni u jednom kampusu u Americi, ni u jednom mjestu u Americi za antisemtizam, za govor mržnje koji prijeti nasilju bilo koje vrste protiv Jevreja i bilo kog drugog", rekao je Bajden. Dodao je da su u publici roditelji taoca Izraelca, koji ima i američko državljanstvo i obećao da će i dalje nastojati da ga vrati kući.

Analitičar Vašington posta objavio je u međuvremenu da je Izrael odlučio da ostavi po strani planove o velikoj ofanzivi na Rafu u i da će djelovati ograničenije u tom gradu na jugu Pojasa Gaze poslije razmjene stavova sa SAD.

Na osnovu razgovora s obaviještenim neidentifikovanim zvaničnicima analitičar Dejvid Ignatius je napisao da prethodni plan o slanju dvije divizije u grad neće biti pokrenut i operacije će biti uzdržanije.

Vašington vjeruje da će novi planovi uticati da bude manje civilnih žrtava i zato im se neće protiviti.

(BETA)

Bonus video: