Izraelski zvaničnici zaplijenili kameru i opremu za emitovanje agencije AP u Gazi

"AP najsnažnije osuđuje djelovanje izraelske vlade kojim je prekinula prenos uživo koji se emituje već duže vrijeme i prikazuje pogled u Gazu, a zaplijenila je i opremu AP," rekla je Loren Iston, potpredsjednica za korporativne komunikacije te medijske kuće

6065 pregleda 3 komentar(a)
Gaza, Foto: Reuters
Gaza, Foto: Reuters

Izraelski zvaničnici zaplijenili su danas kameru i opremu za emitovanje agencije AP u Gazi, optužujući agenciju da krši novi medijski zakon, time što obezbjeđuje snimke koje koristi Al Džazira.

Katarska satelitska televizija Al Džazira je među hiljadama klijenata koji primaju snimke uživo od AP i drugih medijskih organizacija, piše AP i dodaje da "osuđuje taj potez" Izraela.

"AP najsnažnije osuđuje djelovanje izraelske vlade kojim je prekinula prenos uživo koji se emituje već duže vrijeme i prikazuje pogled u Gazu, a zaplijenila je i opremu AP," rekla je Loren Iston, potpredsjednica za korporativne komunikacije te medijske kuće.

"Prekid nije zasnovan na sadržaju onog što se prenosilo već na zloupotrebi novog zakona o radiodifuziji. Pozivamo izraeske vlasti da vrate našu opremu i dozvole nam da odmah ponovo uspostavimo prenos uživo, tako da možemo da pružimo to važno vizualno novinarstvo hiljadama medijskih kuća širom svijeta", rekla je ona.

Zvaničnici iz izraelskog ministarstva komunikacija stigli su do lokacije AP u južnom gradu Sderotu danas popodne i zaplijenili opremu. Predali su AP-u parče papira koje je potpisao ministar komunikacija Šlomo Karhi, u kome se AP optužuje da krši izraelski zakon o stranim radiodifuznim medijima, prenosi američka agencija.

Neposredno prije nego što je oprema zaplijenjena AP je emitovao širok kadar sjeverne Gaze.

AP ukazuje da poštuje izraelske vojne propise o cenzuri, koji zabranjuju emitovanje snimljenih detalja kao što je kretanje trupa, što bi moglo da ugrozi vojnike, naglašavajući da njihov direktan snimak uglavnom prikazuje dim kako se diže iznad te teritorije.

Zapljena je uslijedila poslije verbalnog naređenja u četvrtak da se prekine sa emitovanjem uživo, što je AP odbila da uradi.

"U skladu sa odlukom vlade i instrukcijom ministra komunikacija, ministarstvo komunikacija će nastaviti da preduzima sve mjere neophodne da se ograniči emitovanje koje narušava bezbjednost države", saopštilo je izraelsko ministarstvo.

Izraelski zvaničnici primijenili su zakon usvojen početkom aprila, kada su odlučili da zatvore kancelarije Al Džazire, televizije sa sjedištem u Kataru i da oduzmu opremu katarske televizije, zabranjujući njeno emitovanje i blokirajući njene portale, podsjeća AP.

Izrael je dugo imao teške odnose sa Al Džazirom, optužujući je za pristrasnost, u korist Palestinaca, a protiv Izraela. Izraelski premijer ju je nazvao "terorističkom televizijom" koja podstiče nasilje.

AP je izvijestio da je Al Džazira jedna je od rijetkih međunarodnih televizija koja je ostala u Gazi tokom cijelog rata i emitovala scene vazdušnih napada i prenatrpanih bolnica, optužujući Izrael za masakr civila.

Bonus video: